Aktuellt

David Batra är årets julvärd - här är hans böcker!

Redaktionen 14 november 2023

På tisdagsmorgonen avslöjades att komikern David Batra får äran att tända ljuset på julafton 2023 i SVT. Förutom att få folk att stratta har David Batra flera strängar på sin lyra, som att tala om olika varumärken, mat och IT. Här hittar du alla böcker av årets julvärd David Batra.

 

david-batra_huvudbild.jpg

Foto: Robert Eldrim

1. Vän av ordning : en bok med arga insändare (2005)

Får man jaga gäddor med gevär? Kan advokater ha vilken frisyr som helst? Ska Arboga ha en örn eller en nötväcka som symbol för sin stad?

Dessa är bara några av de frågor som starkt engagerar svenska folket. I sin bok "Vän av ordning" har komikern David Batra samlat, klippt ut och kommenterat Sveriges mest passionerade, bisarra och roliga insändare. Resultatet är en bok fullspäckad med heta debatter om bland annat hundbajs, kungahuset och fläskkorv.

2. Den som inte tar bort luddet ska dö! (2010)

Denna lapp hittades på Åke Anderssons bilruta när han skulle hämta sin bil från grannens parkeringsplats. Han fick smaka på besk smak.

I humorboken Den som inte tar bort luddet ska dö! ger David Batra en närsynt inblick i svenska folkets inneboende aggressioner. Efter att ha avslöjat Sveriges argaste och roligaste tidningsinsändare i sin föregående bok tar han nu ett steg djupare in i folkhemmet. Här presenterar han ett urval av äkta lappar som människor har satt upp i sina tvättstugor, trapphus och kontorsutrymmen runt om i landet.

David och hans lappspanarteam har skannat av Sverige efter arga lappar. Vi följer dramatiska strider om var grovsoporna bör placeras, vilken ljudnivå som är acceptabel i ett hyreshus och vem som egentligen har ansvaret för disken. Lapparna har fotograferats och samlats i en elegant bok, tillsammans med Davids egna betraktelser.

3. Det här var ju tråkigt : ännu en bok av David Batra (2010)

Efter framgången med Den som inte tar bort luddet ska dö! hade David ursprungligen inga planer på en uppföljare. Men med fortsatta inflöden av arga lappar från läsare över hela landet växte högen så mycket att en ny bok nästan krävde att bli skriven.

Det här var ju tråkigt är en samling av Sveriges mest udda, roliga och ilskaframkallande lappar, hittade på platser som ICA-butiken, folktandvården, soprummets dörr och din närmaste tvättstuga. Arg lappfenomenet är överallt, och egentligen är det inte så konstigt. Det verkar vara det perfekta sättet att uttrycka åsikter och känslor i världens mest konflikträdda land.

Boken är rikt illustrerad, och de flesta lapparna följs av personliga kommentarer från David Batra. En perfekt presentbok.

4. David Batras inte så tråkiga indiska mat (2012)

Många känner David Batra som en framstående ståuppkomiker, men det är färre som känner till hans passion för att laga indisk mat.

David Batras inte så tråkiga indiska mat är en kokbok full av läckra och enkla recept som passar hela familjen. Med en indisk pappa och en barndom spenderad i landet har David fått lära sig många utsökta recept från sin faster Rekha i Delhi.

Trots att indisk mat ibland anses vara komplicerad, innehåller denna bok okomplicerade rätter med ingredienser som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Här finner du Chicken Korma, Crispy Chili Potatoes, Chicken Malay Kebab, Punjabi Fried Rice, Palak Paneer, Pappas klassiska Dal, Instant Halwa, kulfi och saffransglass.

Med Davids tydliga instruktioner och berättelser blir matlagningen en spännande och långt ifrån tråkig upplevelse.

5. Gevär säljes p g a dödsfall (2014)

David Batra har gjort det igen! För fjärde gången skamlöst låter han andra producera en bok åt sig. Efter sina hejdlöst roliga böcker med svenska folkets arga lappar och insändare, ger han sig denna gång på det kanske mest svenska av allt – Blocketannonser.

David, alltid fascinerad av roliga annonser och svenskarnas kommunikation, gör nu en djupdykning i Blockets annonsarkiv. Resultatet är en närgången studie av den svenska folksjälen. Från motordrivna barstolar till pansarbilar och ett fritidshus i Snorrslida – allt går att sälja, och svenskarnas kreativitet känner inga gränser.

Gevär säljes p.g.a. dödsfall är fylld med de roligaste, konstigaste och sjukaste Blocketannonserna. En oöppnad kaffeburk från 1977, urin från en brunstig vildsvinssugga och en samling bilder på tv-profilen Andre Pops är bara några av alla nyttoprodukter som presenteras. Tillsammans med David Batras träffsäkra kommentarer blir detta årets stora humorbok.

6. Nu är toan i Tierp invigd : och andra nyheter som skakade världen (2016)

Efter sina framgångar med böcker om svenska folkets arga lappar, annonser, och insändare har David Batra denna gång genomsökt tidningar från hela Sverige för att hitta de mest oväntade nyheterna. Det kan vara solskenshistorier, som den om åttaårige Hampus i Bagarmossen som fick Yatzy fyra gånger i rad, eller mer udda händelser som försvunna löständer, stulna tygtomtar, och en mystisk fimpstöld på en balkong i Grums.

David Batras inte så tråkiga indiska mat

David Batra 179 kr 149 kr Mjukband

Nu är toan i Tierp invigd : och andra nyheter som skakade världen

David Batra 139 kr 139 kr Kartonnage