Aktuellt

"Lektioner i kemi" på tapeten när tv-serien hyllas efter premiären

Redaktionen 16 oktober 2023

En av årets mest efterlängtade tv-serier, Lektioner i kemi baserad på den bästsäljande boken med samma namn, hade premiär i fredags på Apple TV+ och har hyllats av både tittare och kritiker. 

imagef04h.png

Bild Bild/copyright: Apple TV+.  Lewis Pullman och Brie Larson i "Lessons in Chemistry".

Fredag 13 oktober släpptes de första två avsnitten av Lektioner i kemi (originaltitel Lessons i Chemistry) på streamingtjänsten Apple TV+ med stjärnskådespelaren Brie Larson i huvudrollen som kemisten Elizabeth Zott. Den är en snackis över hela världen, och från kritikernas håll har serien kallats av bland annat MovieZine för "en av årets bästa tv-serier" och av Göteborgs-Posten "den snyggaste och smartaste serien sedan The queen's gambit".

Debutromanen som tv-serien är baserad på med samma namn av Bonnie Garmus tog världen med storm när den först släpptes 2022. Fylld med intriger, kärlek och starka budskap om motståndskraft, och insipirerande karaktärer har romanen fångat en bred läsarkrets världen över. Med en huvudkaraktär som vägrar ge vika för de föråldrade könsnormerna i 1960-talets USA, skildrar boken en kamp för jämlikhet i en mansdominerad forskningsvärld. Nu som tv-serie fortsätter Lektioner i kemi att beröra och inspirera en bredare publik.

imager059n.png
Bild/copyright: Apple TV+
 
Idag (16 oktober) kan du se de första två avsnitten av serien på Apple TV+. Nya avsnitt kommer varje fredag. 

Lektioner i kemi följer vi Elizabeth Zott, vars dröm om att bli forskare i kemi sätts på paus i det patriarkala 50-talets USA. När Elizabeth får sparken från sitt forskningsinstitut accepterar hon ett jobb som programledare i amerikas mest omtyckta matlagsningsprogram. Här får hon chansen att lära en hel nation hemmafruar - och de män som plötsligt lyssnar - om inte bara matrecept men även kemi och hur man ändrar status quo.

Här hittar du matrecept från serien från dess officiella webbplats (engelska).

Har du inte läst boken än? Köp den här!

Lektioner i kemi

Bonnie Garmus 159 kr 159 kr

Har du redan läst Lektioner i kemi och vill läsa romaner i samma anda? Här är tipsen till dig!