En adelsdam i kök och salong : Betty Gyllensvärd - kvinnan, livet, recepten


Inbunden

{{selectedProduct.StandardPrice}} kr  {{selectedProduct.Price}} kr
{{selectedProduct.Price}} kr 

Förväntas skickas under v.{{selectedProduct.ReleaseWeek}}

({{selectedProduct.NumberOfVotes}})

Förväntas skickas under v.{{selectedProduct.ReleaseWeek}}

({{selectedProduct.NumberOfVotes}})

En adelskvinnas liv & recept i rikt illustrerat praktverk

1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling.

En adelsdam i kök och salong är en rikt illustrerad och vackert formgiven bok med ett varierat urval från Betty Gyllensvärds receptsamling, en samling som omfattade flera hundra recept, på allt från färser och krovar till ”buddingar” och småkakor. Med utgångspunkt i hennes receptsamling tecknas här också hennes liv. Kulturhistoriker Jonas Wallin berättar om Betty medan Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia, skildrar utvecklingen för kvinnor under seklet och Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, gör en djupdykning i recepten.

Produktinfo

Jonas Wallin

Jonas Wallin har under snart 40 år arbetat på de kungliga slotten. Han började som museivakt under skolloven och blev senare museilärare och har varit tillsynsman på Riddarholmskyrkan. Sedan 2010 är han kammarmästare på Haga slott hos kornprinsessparet. Han har sedan barnsben haft ett stort historieintresse och blev tidigt fascinerad av det dukade bordet, bland annat då han hade särskilt ansvar för glas- och porslinsförråd samt silverkammare på Kungliga slottet.

En adelskvinnas liv & recept i rikt illustrerat praktverk

1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling.

En adelsdam i kök och salong är en rikt illustrerad och vackert formgiven bok med ett varierat urval från Betty Gyllensvärds receptsamling, en samling som omfattade flera hundra recept, på allt från färser och krovar till ”buddingar” och småkakor. Med utgångspunkt i hennes receptsamling tecknas här också hennes liv. Kulturhistoriker Jonas Wallin berättar om Betty medan Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia, skildrar utvecklingen för kvinnor under seklet och Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, gör en djupdykning i recepten.

Produktinfo
Om Jonas Wallin

Julens bästa priser!

Just nu priser

Mörkrets natur

Nora Roberts 299 kr 299 kr

Ersättaren

Anna Fredriksson 299 kr 299 kr

Kliniken

Anne-Marie Schjetlein 299 kr 299 kr

Hulda

Ragnar Jónasson 299 kr 299 kr

Den sjunde pojken

Johanna Bäckström Lerneby 289 kr 289 kr

Det oföreställbaras vinge

Göran Sonnevi 279 kr 279 kr

Longtail bar

Maria Wensund 289 kr 289 kr

En ganska ond man

Robin Muhr 279 kr 279 kr

Där rosor aldrig dör

Kristina Agnér 289 kr 289 kr

Hungermyren

Anna Kuru 299 kr 299 kr

Anna Karjala

Per Moritz Stenborg 299 kr 299 kr

En tradwifes hemlighet

Liane Child 259 kr 259 kr

En tid av lycka

Maribeth Fischer 299 kr 299 kr

Sjukhuset på Ellis Island

Ellen Vahr 249 kr 249 kr

Lotusskorna

Jane Yang 289 kr 289 kr

Kram, mamma

Iliana Xander 339 kr 339 kr

Son

Thomas Enger, Johana Gustawsson 259 kr 259 kr

Paket Roberts/Fredriksson

598 kr 598 kr