Inspiration
En underbar saffransmazarin utöver det vanliga.
Välkommen in i stugvärmen på Ingarö!
Kristina Ahlström avslutar nu feelgood-serien om Hanna med en juldoftande final och bjuder Bonniers Bokklubbar på ett underbart recept på Lenas saffransmazariner.
Hanna planerar att satsa fullt ut på kaffestugan inför jul, med mormorskakor, klenäter och saffransbullar. Men hur ska det gå med familjelivet?
Hannas före detta svärmor Maggan föreslår att de, tillsammans med Hanna och de gamla vännerna Gunhild, Lena, Elsa och Astrid håller kaffestugan öppen hela december och fyller den med klassiska julkakor. Hanna tvekar – hon hade tänkt lämna över kaffestugan till vännen Tor, och sorgen efter vännen Klaras död tynger henne. Men kanske är detta gnistan hon behöver?
Samtidigt har hon återupptagit kontakten med sin ex-man Erik, men känner sig ändå osäker. Ska hon stanna på Ingarö, flytta, eller börja om på nytt?
Lenas saffransmazariner
Lena har som andra kaka en saffransmazarin som helt klart var något utöver det vanliga. Saffran är inte en favorit hos Hanna, men att smaksätta mandelfyllningen med den exklusiva kryddan och blanda glasyren med lite guldskimmer satte hjärnan i julstämning direkt.
Det här behöver du till 16 mazariner:
Degen: 125 gram smör 1 dl florsocker 3 dl vetemjöl 1 äggula Fyllning: 50 gram smör 1 paket saffran (½ gram) 400 gram mandelmassa 100 gram rumstempererat smör 2 ägg 3 äggulor 1 msk vaniljsocker 2 msk vetemjöl
Garnering: Florsocker, vatten och ätbart guldpulver
Blanda ihop alla ingredienser till degen, kör den gärna i en matberedare tills du har en smidig deg. Forma den till en rulle och vira in i plastfolie. Lägg kallt cirka 20 minuter.
Ta ut degen, dela den i 16 bitar. Kavla varje bit till en rundel. Klä runda mazarinformar som är 8 cm i diameter, se till att degen går över kanterna och skär bort överflödig deg. Sätt ugnen på 200 grader. Smält 50 gram smör i en kastrull, tillsätt saffran, ställ åt sidan.
Grovriv mandelmassan, lägg i mixer/matberedare, mixa med det rumstempererade smöret, rör ner det smälta saffranssmöret. Tillsätt ägg och äggulor, ett i taget och blanda väl, vänd ner vaniljsocker och vetemjöl. Fyll formarna, men inte ända upp. Grädda 15–16 minuter eller tills mazarinen fått en gyllenbrun färg.
Låt kallna helt innan du tar dem ur formarna. Glasera med florsockerglasyr och strö lite guldpulver över.
Ät och njut!
Här hittar du alla delar i serien Hannas kakor