Aktuellt

"Så nu är jag färdig. Nu ska jag ligga i gräset och stirra upp i himlen ett litet tag." Fredrik Backman

Redaktionen 28 september 2021

Kampen om framgång leder till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad i Fredrik Backmans triologi om småstaden Björnstad. Hur var det för Fredrik att gestalta människorna i boken, hur långt var HAN redo att gå för att fullfölja historien? Här får du möjligheten att läsa hans egna ord om en process som nästan fick honom att ge upp, ärliga ord skrivna för er medlemmar i Bonniers Bokklubb!

"Vinnarna" är sista delen av den historia jag försökt berätta genom "Björnstad" och "Vi mot er" sedan 2016. Jag tror att jag antecknade mina allra första tankar om staden och människorna redan för sju eller åtta år sedan och jag har levt med och i de här sagorna nästan varje dag sedan dess. Nu när jag är klar med den tredje boken har den blivit det längsta och svåraste jag skrivit.

I grund och botten ville jag ju berätta om allt det bästa och värsta jag vet med idrott, men på många sätt blev det väl oundvikligen också det bästa och det värsta även om mig själv. Jag har fått se mig själv i spegeln och ifrågasätta mig själv som supporter och man och pappa och medborgare. Jag ville berätta om en stad, så jag ställde frågan "vad är ett samhälle?" tusen gånger och kom bara fram till svaret: "Det är summan av våra val."

Jag har lyssnat på modiga vittnesmål och verkligen, verkligen försökt göra dem rättvisa. Jag har gjort mitt allra, allra bästa för att gräva längst in i sorgen och skräcken och kärleken och bristerna i mig själv och andra och det knäckte mig ett par gånger. Det har funnits stunder där jag aldrig trodde att jag skulle komma ut på andra sidan och bli färdig med allt det här, men jag försökte verkligen göra det så absolut ärligt och sårbart som jag vågade till sist.

Jag hoppas att de här böckerna har gett dig något, för jag gav dem absolut allt jag hade. Rubbet. På baksidan står det: "Sorg i hjärtat, våld i luften, här slutar sagorna om hockeystaden och dess människor". Så nu är jag färdig. Nu ska jag ligga i gräset och stirra upp i himlen ett litet tag. Tack för att du läst och följt med mig ända hit.

/Fredrik Backman, september 2021

Vinnarna

Fredrik Backman 219 kr 219 kr

Vi mot er

Fredrik Backman 249 kr 249 kr

Björnstad

Fredrik Backman 129 kr 129 kr