Författarporträtt

Alexander och Alexandra Ahndoril breddar författarskapet med pusseldeckare

Redaktionen 12 oktober 2023

Det litterära maktparet bakom pseudonymen Lars Kepler, Alexander och Alexandra Ahndoril, är högaktuella i deckarvärlden igen - denna gång under ett nytt namn. Med sin kommande pusseldeckarserie tar de med läsarna på en helt ny resa.

imagecprz.png

Fotograf: Karl Nordlund

Från blod och action till en starkare fokus på karaktärer och ett metodiskt mysterium där läsaren är på helspänn och försöker hitta ledtrådar. I paret Ahndorils nya bok Jag kommer att hitta nyckeln, som de skrivit under pseudonymen Alex Ahndoril får läsarna uppleva en ny bredd i deras författarskap. 

Jag kommer att hitta nyckeln

Alex Ahndoril 269 kr 269 kr Inbunden

– Vi har länge velat prova att skriva en pusseldeckare, men det tog sin tid för oss att hitta en framkomlig väg, berättar Alexander och Alexandra Ahndoril.

Det var inte bara en fråga om att utforska en ny genre när de tog sig an sitt nya projekt, utan också om att hitta en ny unik vinkel.

– Vi älskar att skriva som Lars Kepler, men Nyckelserien är något helt annat, en pusseldeckare med psykologisk trovärdighet och moderna relationer, berättar Alexander och Alexandra.

Huvudkaraktären vandrade in i berättelsen

Intrigen i Jag kommer att hitta nyckeln är lika invecklad som i deras tidigare böcker i serien om Joona Linna, men den här gången finns det en starkare betoning på karaktärsutveckling och det psykologiska djupet hos huvudpersonen, privatdetektiv Julia Stark.

– Hon är en invecklad, ung kvinna som befinner sig i svallvågorna efter en fruktansvärd katastrof, berättar författarna om Julia, som visade sig för dem nästan som en vision.
– Det var som om hon kom gående mot oss på en dammig landsväg. Vi skymtade henne först på långt avstånd, en människa som gick på ett lite underligt sätt, när hon kom närmare såg vi att hon stödde sig på en käpp, att hon var en ung kvinna, med ett djupt ärr efter ena kinden. Vi blev nyfikna och försökte ta reda på vem hon var och vad som hade hänt henne.

Inspirerad av barndomens skogar

Skiftet från de högoktaniga thrillers som kännetecknar Lars Kepler till den mer tankeväckande och metodiska takten i en pusseldeckare var inte utan sina utmaningar.
– Lars Keplers böcker om Joona Linna har ett mycket större format, där vi försöker maximera thrillern som form. Nyckelserien å sin sida fokuserar på mysteriet, nätet av karaktärer och lösningens logik, förklarar Alexander och Alexandra.

Julia Starks egenskaper, särskilt hennes hypermedvetenhet kring detaljer, som är en följd av hennes traumatiska förflutna, ger en dynamik i utredningen.

– Hennes posttraumatiska stressyndrom gör fortfarande relationer svåra, men den gör henne också uppmärksam på detaljer och lyhörd för människor.

När det gäller att välja en plats för den nya historien, föll valet på ett norrländskt gods, inspirerat av Alexander Ahndorils barndomsminnen av hur han tillsammans med sin pappa gick en halv dag rakt in i skogen för ett titta på en gammal järngruva. När pappan på kvällen visade honom vart de hade gått på en karta blev han så förvånad över att gruvan bara låg i den yttersta kanten av den väldiga skogen.
– Det finns någonting väldigt suggestivt med de täta, mörka skogarna i vårt land, säger han.

Varje detalj är viktig

För att hålla reda på alla ledtrådar och vändningar i ett komplext mysterium, krävs noggrannhet.
– I en pusseldeckare är det förstås extremt viktigt att varje detalj, varje replik lägger sig till rätta i slutet, säger Alexander och Alexandra som också ser nöjet i att utmana sina läsare som ska ha en teoretisk möjlighet att lösa fallet före Julia Stark.
– Men som författare placerar man ut alla nycklar så listigt att bara en extremt uppmärksam läsare hittar dem, säger de.

Dubbelt aktuella 2024

Serien har redan en uppföljare på gång, Jag blundar och ber, som är planerad till 2024. Den kommer att ta läsarna till hjärtat av Stockholm och involvera en berömd skådespelerska och en oförklarlig stalker.

Men författarna försäkrar också att de inte överger sitt tidigare arbete.

– Vi kommer i fortsättningen att skriva parallellt som Lars Kepler och Alex Ahndoril, bekräftar de.

Nästa bok om Joona Liina av Lars Kepler kommer också ut 2024. Och för fans som kanske hoppas på en crossover, lämnar de dörren öppen:

– Både Joona Linna och Julia Stark befinner sig i nutiden i Sverige. Det är faktiskt inte helt omöjligt att de båda träffas någon gång.

Jag kommer att hitta nyckeln

Alex Ahndoril 269 kr 269 kr Inbunden

TIPS!

Den 16 november anordnar Bonniers Bokklubb en författarkväll med Alex Ahndoril i Stockholm.

Läs mer här: https://www.bonniersbokklubb.se/mina-erbjudanden/event/AlexAhndoril/