Författarmöten

Alia Trabucco Zeran: "Jag skulle gärna se att den drar igång samtal om klassfrågor och ilska..."

Redaktionen 3 maj 2023

Grattis till nomineringen till Årets bok! Vad var din första tanke när du fick veta?

Det är en ära och, helt ärligt, en överraskning. Att den blev översatt till svenska var för mig en överraskning bara det, och att den har fått så många recensioner och lästs av många var oväntat och väldigt glädjande.

bakgrund-zeran.jpg

För de som inte känner till dig sen tidigare, hur skulle du beskriva dig själv?

Jag är en chilensk författare som skriver skön- och facklitteratur. Nu bor jag i Santiago och även när jag bodde i London i många år har min fantasi – och därmed mitt skrivande – alltid haft Chile som utgångspunkt. Jag är också en fd advokat (eller, jag har aldrig jobbat som advokat, bara avslutat juristutbildningen), är en ganska bra kock, en bra värdinna som tycker om att ha gäster, gillar promenader i högt tempo och att pyssla i trädgården, även om jag inte har någon trädgård just nu. Är också lite blyg.

Hur skulle du beskriva din roman Rent hus?

Rent hus är en monolog som hålls av en kvinna som sitter inlåst. Hon berättar om hur hon har arbetat i sju år som hushållerska och att barnet som hon tog hand om dog. Dödsfallet använder hon som ett sätt att hålla fast läsaren: vill du veta hur hon dog? Sen berättar hon om att rengöra toaletter, tvätta kläder och vad det innebär att stå tillbaka i sitt eget liv för att andra ska kunna leva bekvämare.

Vad inspirerade dig att skriva den här romanen?

Min förra bok, When Women Kill, [ej utgiven på svenska] handlar om en kvinna som dödar sönerna och döttrarna i familjen där hon arbetar. Hela historien skakade om mig så klart, men det som framför allt fastnade hos mig var inte morden i sig utan levnadsödet, att en kvinna tjänar andra på bekostnad av sin egen frihet. Jag skrev en novell om henne och visste att det fanns en roman där också. Där såddes fröet till Rent hus även om intrigerna är olika.

Vilka tankar och känslor hoppas du att romanen väcker hos läsarna?

Många … Empati, ilska, skam, obehag, skuld … För mig är de största läsupplevelserna böcker som berör både på ett känslomässigt och intellektuellt plan. Jag hoppas att läsarna upplever mina romaner på det sättet, det skulle göra mig glad.

Inspireras du av några andra författare?

Det beror på vilken bok jag skriver på, men jag har några favoriter: Herta Müller, Carlos Droguett … och samtida författare som Fernanda Melchor, Lina Meruane, Diamela Eltit, Nona Fernández, Gabriela Cabezon Cámara … Jag upptäckte Marlen Haushofer nyligen och älskar henne.

Har du tips på diskussionsfrågor för en bokcirkel som läser Rent hus?

Jag skulle gärna se att den drar igång samtal om klassfrågor och ilska. Och hur legitimt ilska är.

Och en sista fråga, vilken är din favoritbok genom tiderna, som du aldrig glömmer?

Patas de Perro av den chilenska författaren Carlos Droguett.

Rent hus

Alia Trabucco Zerán 269 kr 199 kr

rosta-har-bildÅrets-Bok_liggande.jpg