Författarmöten

Carl-Johan Vallgren: "...men jag vågar tro att boken står bra på egna ben."

Redaktionen 1 maj 2024

bakgrund-vallgren.jpgCarl-Johan, grattis till en fantastisk bok och till nomineringen till Årets Bok 2024! Vad var första tanken när du fick vet att Din tid kommer är nominerad?

Oj, det var som tusan! Och så blev jag förstås glad och smickrad.

Hur skulle du själv beskriva Din tid kommer?

En skönlitterär roman förklädd till en kriminalroman. Den innehåller massor av spänning, den är både plottdriven och karaktärsdriven. Men ändå finns det en lugn andning genom hela berättelsen, och det beror förstås på språket.

Din tid kommer har beskrivits som att Kerstin Ekman skrivit När lammen tystnar. Hur ser du på den jämförelsen? 

Det låter smickrande. Jämförelsen med Ekman - en fantastisk författare - kanske beror på naturbeskrivningarna som är något helt nytt i mitt författarskap. Och vad gäller ”När lammen tystnar” så handlar det nog om nagelbitarspänning. Men jag vågar tro att boken står bra på egna ben.

Kommissarien ser och hör sin döda fru. Är det ett utslag av hans sorg eller tror du att det finns sådant vi inte förstår? 

Jag tror att det är ett utslag för hans obearbetade sorg, men för Björling är det ju verklighet. Själv är jag ödmjuk; det finns så mycket vi inte vet och förstår.

Vad önskar du att man som läsare tar med sig när man läst Din tid kommer?

Respekten för allt levande, för människorna, för djuren och naturen.

Har du några författaförebilder som du inspireras av i ditt skrivande?

Ingen nämnd, ingen glömd, det finns så många fantastiska författare som på ett eller annat sätt har påverkat mig genom åren, särskilt när jag var yngre; författaren som ung valp. När man blir äldre lyssnar man mer inåt, försöker hitta den egna rösten. Men okej, för att nämna några: Selma Lagerlöf, Phillip Roth, Cormac McCarthy. 

Till sist: har du något riktigt bra boktips du vill dela med dig av? En bok du aldrig glömmer. 

Anna Karenina av Leo Tolstoi


Tack, Carl-Johan!

Din tid kommer

Carl-Johan Vallgren 269 kr 269 kr

rosta-har-bildÅrets-Bok_liggande.jpg