Intervju

“Fikasugen är min kärleksförklaring till den svenska fikakulturen”

Redaktionen 14 december 2023

Carla von Hofsten är vinnare av Hela Sverige bakar 2023. Nu är hon aktuell med boken Fikasugen, en bok fylld med fikakärlek och supersmarta tips. 

imagek3k0y.png

Foto: Bianca Brandon Cox

Grattis till vinsten! Hur känns det?

— Det känns halvt overkligt. Att få se sin vision ta liv, gå från en moodboard med skisser och spännande smakkombinationer till en färdig bok med alla mina bästa tips och tricks. Det är en obeskrivlig känsla. 

Hur kom det sig att du sökte till programmet?

— Det var tredje gången jag sökte till programmet. Så om du funderar på att söka, ge inte upp! 

— Att vara med i Hela Sverige bakar är det roligaste jag någonsin gjort. Det var ett äventyr att baka i tältet och paras ihop med otroligt snälla och kloka baknördar. Jag sökte för att jag är ett stort fan av programmet, jag har sett alla säsonger och alltid drömt om att få bedömningen "rasande elegant" av kakdrottningen Birgitta Rasmusson, som tyvärr inte är med oss längre. 

Kan du berätta om din kokbok och vad som låg som inspiration till den?

— Fikasugen är min kärleksförklaring till den svenska fikakulturen. Den samlar mina absolut bästa recept som jag bakat om och om igen de senaste tio åren. Med alla mina tips och tricks som jag önskar att någon hade berättat för mig när jag började baka. Vad gör du med vaniljstången efter du kokat med den i en vaniljsås, hur bakar man en saftig OCH luftig kaka, eller hur dekorerar man så det ser superavancerat ut, men med enkla medel? 

— Allt det och lite till ville jag få med i boken. Det är 96 sidor av fikakärlek och tips. Boken är även en hyllning till skandinavisk minimalistisk design, men med poppiga färger som jag hoppas inspirerar! 

Hur förberedde du dig inför tävlingen? 

— Jag förberedde mig inför tävlingen genom att läsa på i bakböcker jag hade hemma. Jag lärde mig temperaturer för olika maränger, testbakade avancerade bakverk och tittade på förra årets säsong igen för att förbereda mig mentalt. Hur gör jag om juryn bestämmer sig för att slänga in en mystery-ingrediens, och hur improviserar jag där och då? Sedan har jag framför allt övat på att baka på tid och min förmåga att hantera stress. 

Vad tyckte du var roligast och svårast med programmet?

— Det roligaste med programmet var de tekniska utmaningarna. Det var en riktig utmaning att få ett recept utan instruktioner och sedan klura ut alla detaljer och hinna baka på så kort tid. 

Vilket är ditt BÄSTA recept i din nya bok? 

— Mitt BÄSTA recept är receptet på mina mazariner, men jag kan inte välja mellan saffran- eller rabarbermazariner. De är båda gudomliga! Saffransmazarinerns är härligt smöriga med djup saffranssmak och lite salt mördegsskal (älskar salt). Rabarbermazarinerna har en syrlig rabarberkompott som bryter av fint mot det feta. 

— Mazariner skulle absolut kunna vara min sista måltid på jorden! 

Vad har du för framtidsdrömmar?

— Jag vill öppna ett sommarkafé på västkusten tillsammans med min mamma. Allra helst på en brygga. Kan du se det framför dig; bikinis, bullar och islatte?

— Mamma och jag har båda mycket energi och hon är grym på att laga mat. Så vi skulle laga grymma lunchmackor, mazariner och bullar. Perfekt att ha med som picknick på väg ut till en ö. Antingen det, eller ett litet ställe mitt i stan i sann Marie Antoinette-anda med extra allt - pärlor, glitter och små hundar i roliga outfits. It's a tough choice. 

Vad är dina bästa tips för att lyckas med julbaket? 

— Mitt bästa tips är att sänka ambitionsnivån och investera i en digital termometer och en våg. Om du kan ta temperaturen på kolan är chansen att du lyckas större och väger du ingredienserna till julbrödet blir det garanterat saftigare än om du mäter det. 

— En perfekt vinterdag för mig är en dag där jag aldrig lämnar pyjamasen. Jag äter gärna en lång frukost med risgrynsgröt, julbakar (kanske mazariner eller något spännande julgodis) och tar en promenad i snön med mina hundar. Därefter kraschar jag i soffan och tittar på Bridget Jones Diary eller The Holiday. 

— Får jag spontana gäster på kvällen hänger jag på mig lite pärlhalsband och så blandar jag snabbt en kanna med glubbel (glögg och bubbel). I den har jag lite färsk apelsin och en kanelstång. På med Mariah Carey i bakgrunden och voilá så är det fest! 

Fikasugen: Vinnare av Hela Sverige bakar 2023

Carla Antonia von Hofsten 289 kr 289 kr Inbunden