Författarportätt

Kate Morton målar upp sin barndoms landskap i den nya boken Hemkomsten

Redaktionen 11 december 2023

Folkkära Kate Morton är aktuell med sin nya bok Hemkomsten. En bok som utspelar sig i författarinnans hemtrakter. 
– Många av bokens iakttagelser är mina egna och det betyder mycket att få dela dem, berättar Morton. 

image882kd.png

Foto/copyright: Paco Navarro

Vad inspirerade dig till att skriva Hemkomsten?

Jag började skriva på Hemkomsten under de första månaderna av pandemin. Jag och min familj reste från London till Australien för att hälsa på släkt. Men resan blev längre än vi väntat oss och veckorna gick, vi bodde med min familj i min barndoms landskap. Där och då kom jag på mig själv med att tänka på hemmet och tillhörigheten, särskilt vad det innebär att “komma hem”

Jag skrev Percys prolog först. Jag hade en så tydlig bild av en man på en häst som återvände hem genom landsbygden som jag älskade och gjorde en fruktansvärd upptäckt. Just platsen är en viktig del i alla mina böcker, men Hemkomsten bygger verkligen på landskapet som inspirerade den.

Vilka utmaningar ställdes du inför under skrivprocessen?

Som alla, misstänker jag, var jag tvungen att kämpa mot distraktion. Att hålla fokus kan vara svårt i vanliga fall, men under en period av stora förändringar och mycket osäkerhet var det extra utmanande. 

Har du tidigare haft idén att skriva någon liknande historia?

Jag gillar att skriva romaner som balanserar en stark narrativ dragning med en utforskning av karaktär och plats. Det finns en tradition i australiensisk fiktion om det förlorade barnet, på artonhundratalet var det ett sätt att utforska kolonial oro för ett obekant, oförlåtande landskap. Sådana berättelser har en kuslig överton, en känsla av en osynlig fara som lurar, bortom vad som kan ses.

Jag försökte fånga en antydan om denna atmosfär i min prolog. Karaktärerna i Hemkomsten refererar till många böcker och berättartraditioner. Från Thomas Turner, till de engelska klassikerna som gynnas av Percy och senare Jess – böcker som får en fjärran tid och plats att kännas som " hem” genom att forma fantasilandskap i läsarens sinne.

Vad tycker du är det bästa med boken?

Platserna, och landskapen. Det är så pirrigt att äntligen få dela de platser jag älskar med läsare över hela världen. 

Kan du avslöja något om framtida projekt?

Jag skrev på en annan bok i början av 2020, men när pandemin kom och världen vändes upp och ned kom jag fram till att jag behövde lägga mitt manuskript åt sidan. Istället började jag skriva om platsen där jag var, här och nu. 

Det kanske är dags att damma av mitt manus från 2020 och se om jag kan få liv i det…

Hemkomsten

Kate Morton 269 kr 269 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Kjell Westö

Svepande romaner

Stina Jackson