Författarporträtt

"... jag tror att jag vill påminna om att det är i dina händer som ansvaret ligger. I dina och i mina. Ingen annans."

Redaktionen 22 februari 2022

År 2016 fick Malin Persson Giolito sitt stora genombrott med den kritikerhyllade rättegångsthrillern Störst av allt. Hon har arbetat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel. Nu är hon åter igen aktuell med en ny drabbande roman – om ett samhälle där barn dödar barn … Vi har fått en pratstund med Malin.contentsida_guolito.jpg

Namn: Anna Malin Ulrika Persson Giolito
Familj: man, tre döttrar och en hund
Bor: i Bryssel
Bästa egenskap: jag försöker vara snäll, åtminstone nästan alltid. 
Ovana: spelar alldeles för mycket blockudoko och sudoku på min ipad
Bästa platsen att läsa på: hemma
Bästa platsen att skriva på: hemma
Dold talang: jag är inte typen som döljer mina talanger, tyvärr.
Jag skulle aldrig: springa ett maratonlopp

I dina händer är titeln på din nya bok. Kan du berätta om varför den heter så?

Många religioner beskriver tron på att Gud fångar oss om vi faller. Förr kunde vi lägga våra livsöden i Guds händer. I vårt sekulariserade samhälle har vi överlämnat åt vårt rättssystem att ta den rollen. Det är polisens fel, säger vi gärna, när något går fel. Eller rättsväsendets. Eller politikernas. Jag tror att jag vill påminna om att det är i dina händer som ansvaret ligger. I dina och i mina. Ingen annans.

Hur skulle du beskriva boken?

Det är den sorgligaste boken jag har skrivit. Jag ber om ursäkt för det. För jag har inte skrivit några muntra historier innan. Men jag hoppas att den är sorglig på ett kärleksfullt vis, att den också handlar om hur viktigt det är att vi tar hand om varandra.

contentsida_giolito2.jpgBoken skildrar en samtid vi numera känner igen och ser på nyheterna hela tiden. Grovt gängvåld, barn och tonåringar som nyttjas av äldre kriminella, skjutningar osv. Ser du din bok som ett inlägg i samhällsdebatten?

Kanske. Jag brukar alltid värja mig mot såna där påståenden, det är sällan lyckat om en roman har en politisk agenda. Men berättelser om vår samtid är naturligtvis alltid politiska i någon mening. Men mitt inlägg, i den mån det är ett sådant, är inte av typen ”gör så här” eller ”lägg resurserna där”. Jag vill bara berätta historien om de här pojkarna och få läsarna att bry sig om dem som drabbas.

Även i din förra bok, Störst av allt, är det tunga ämnen som tas upp (den gången var det bl.a.  orättvisor i samhället, psykisk ohälsa bland unga och skolskjutningar). Hur kommer det sig att du dras till dessa tunga ämnen?

Kanske för att det är så svårt att förstå. För att det är viktigt. Och för att det gör mig rädd.

I boken I dina händer möter vi bl.a. den engagerade lokalpolisen, den ensamstående kämpande invandrarmamman, ägaren av livsmedelsbutiken på torget som gång på gång drabbas av inbrott, den dysfunktionella svenska familjen. Barn som far illa. Hur har du jobbat med boken och research till den?

Det korta svaret är: länge. Det lite längre svaret är att jag har läst väldigt mycket, och besökt en massa människor som jobbar med de här frågorna. Ställt tusen frågor och försökt lyssna på vad de har berättat.

Vad önskar du att man som läsare tar med sig när man läst I dina händer?

Att alla barn har rätt till kärlek och en trygg ekonomi. Se där! Det var väl ett politiskt budskap som heter duga?

Har du redan nu några tankar kring vad din nästa bok ska handla om?

Ja. Varje gång jag är klar med en bok så lovar jag min mamma att nästa bok ska bli rolig. Och att den ska sluta lyckligt. Det har jag lovat henne den här gången också.

Tack, Malin!

I dina händer

Malin Persson Giolito 249 kr 249 kr

Störst av allt

Malin Persson Giolito 199 kr 199 kr

LÄS OCKSÅ:

Max Seeck om Ondskans Nätverk

Vi har träffat Veronica Sjöstrand

Se våra deckare & thrillers