Niklas Kämpargård: "Jag har alltid fascinerats av att de största Sverigefantasterna är tyskar, danskar och holländare."

Klimatförändringarnas effekter får allt fler svenskar att välja bort utlandsresan för att istället upptäcka sitt eget land, och årets Coronautbrott har bidragit till att många semestrar på hemmaplan. Trots att vi stormtrivs under sommaren och helst går i ide under vintern, erbjuder det svenska vinterhalvårets kyla och mörker fantastiska upplevelser som alldeles för få människor tagit del av och nu ger Niklas Kämpargård oss ofantligt många härliga tips för vintersemester och aktiviteter i Sverige i nya boken Svemester - Vinter. 

Niklas, för de som inte känner till dig sedan tidigare, vem är du?
Jag heter Niklas Kämpargård, är 43 år gammal och bor i Sölvesborg i västra Blekinge tillsammans med min familj. Ända sedan tonåren har jag älskat att uppleva världen, såväl i Sverige som utomlands och njuter av att cykla, paddla, gå eller åka husbil (jag kallar min husbil van) i Sverige året om.

Jag är utbildad sjuksköterska och har i drygt 20 års tid skrivit och fotograferat om resmål runt om i Sverige och världen. Idag arbetar jag som föreläsare, utbildare och skribent inom krisberedskap, odling och hållbart resande.

Svemester – vinter är din andra ”Svemester-bok”. Den första utkom lagom till sommaren 2019. Så när precis ALLA pratat om Svemester och Hemester hela sommaren som gått, så har du tänkt i de banorna långt tidigare. Hur kom du på idén till boken från början?
Jag har alltid fascinerats av att de största Sverigefantasterna är tyskar, danskar och holländare. Många svenskar suckar över tristessen och vädret i Sverige utan att ens ge sig ut när det är fint.

Jag ville helt enkelt presentera Sverige och alla de fantastiska delar som de flesta missar. Många förknippar en kommande semester eller ledighet med unika destinationer långt hemifrån när det finns så mycket unikt att uppleva på hemmaplan. Hur många har exempelvis besökt de närmaste 20 naturreservaten hemomkring eller ett kafé i alla städer inom en 10-milsradie?

Vilket är ditt bästa tips för den som fortfarande är tveksam till att semestra i Sverige och bara längtar efter att man ska kunna resa enkelt och obehindrat till Medelhavet igen?
Jag tycker inte att en Sverigeresa nödvändigtvis måste konkurreras ut av Medelhavet. Jag älskar också medelhavet, men vill att fler människor får upp ögonen för Sverige och ser vårt eget hemland som en fantastisk möjlighet att kunna bada, vandra, äta gott eller sova på ett fantastiskt hotell. Dessutom är kylan, mörkret, isarna och våra vita vidder helt unika som bara går att uppleva i några få länder på jordklotet.

Genom att njuta av hemmiljön får man inte bara tillfälle att njuta av en skön semestervecka utan man kan faktiskt skämma bort sig själv med unika upplevelser 365 dagar om året och kanske ändå - men betydligt mer sällan – åka på en utlandsresa. Inte minst via det växande tågnätet.

Hur har du jobbat när du valt ut ställena du tipsar om i boken? Har du besökt och testat dem alla själv?
Jag uppskattar att kunna paketera och tipsa om mina egna favoriter. Jag letar hela tiden nya favoriter och njuter av gamla självklarheter. Besöksnäringen i Sverige växer fort för vart år som går och ger oss möjligheter att kunna ta del av natur, kultur och spännande upplevelser i ett allt större sammanhang.

Vilket är ditt absolut bästa smultronställe för den som vill resa i och upptäcka vinter-Sverige?
En jättesvår fråga. Jag vill gärna säga Åre Igloo eller Ishotellet i Jukkasjärvi, men det är inte alltid de mest unika – annorlunda – destinationerna som gör Vintersverige mest unikt. Framförallt handlar det om att kombinera långresor uppåt fjällvärlden, med möjligheten att njuta av vintern också i söder. Vinterupplevelser måste inte vara förknippade med sträng kyla utan kan också bjuda på fantastiska badupplevelser i Skåne, takterassbad i Västerås och vargmöten i Järvsö. Heja Sverige!

Tack, Niklas! 

Topplista