Boktips

10 nervkittlande psykologiska spänningsromaner

Redaktionen 29 januari 2024

Psykologiska thrillers är fyllda med isande spänning, invecklade intriger, oväntade twistar och skrämmande brott. Här har vi samlat 10 riktigt nervkittlande psykologiska spänningsromaner.

psykologisk_huvudbild.png

Närsök av Josefin Schygge

En ny spännande psykologisk thriller där en traumatisk händelse driver Martina från politiken till ett naturnära livsstil på Visingsö. Hennes utmanande relation med den särbegåvade tonårsdottern Lilly når en brytpunkt när Lilly försvinner, och ledtrådar pekar på möjliga kopplingar till Martinas mörka förflutna och en mystisk händelse som förändrade hennes liv ...

Närsök

Josefin Schygge 269 kr 269 kr Inbunden

Nattsköterskan av Anna Fredriksson 

Elsa, en passionerad nattsköterska på en palliativ vårdavdelning, älskar hennes brorson Ture mer än allt annat och hon ska äntligen få adoptera honom. Men deras lycka vänds snart till skräck när en döende patients avslöjande av en mörk hemlighet drar igång en kedja av tragiska händelser. Elsa och Ture blir måltavlor för en hotfull änkling, och en kväll attackeras Elsa brutalt.

I denna turbulenta tid finner hon stöd hos Vendela, en mycket äldre och erfaren kollega. Trots deras växande vänskap blir Elsas situation allt mer outhärdlig. Hur ska hon fly denna mardröm? 

Nattsköterskan

Anna Fredriksson 269 kr 269 kr Inbunden

Kickoff av Lena Berglin

I Dalarnas djupa skogar finner man en flicka som kämpar för sitt liv på en väg. Ett ögonblick förändrar allt.Två år efter tragedin drivs Conny av alkohol och tankar på hämnd. När ett tips pekar mot vad som kan ha hänt natten hans dotter blev påkörd och föraren flydde, dras han tillbaka till sin hemby och en kursgård där en lärarkonferens pågår.

Läraren Lisen Hansson brottas med en personlig kris efter att ha förlorat sitt hem och kontakt med sin son. Med en tung känsla återvänder hon till arbetet på kursgården, men den kvävande sensommaren väcker skuld och spänningar. De människor hon omger sig med blir allt mer sköra och hotfulla, och gamla hemligheter riskerar att avslöjas.

Kickoff

Lena Berglin 249 kr 249 kr Inbunden

Tills jag hittar dig av Harlan Coben

I spänningsmästaren Harlan Cobens nya nervkittlande bladvändare följer vi David Burroughs, en man som lever med den fruktansvärda bördan av att ha blivit dömd för mordet på sin treårige son Matthew. Fem år efter tragedin har hans fru Cheryl gift om sig och David, som hävdar sin oskuld, har förlorat allt hopp i fängelset. Hans liv tar en dramatisk vändning när Cheryls syster Rachel visar honom ett foto från en nöjespark, där en pojke som ser ut som Matthew syns. Med en blandning av mörk humor och oväntade vändningar skapar författaren Harlan Coben en oförglömlig berättelse som fängslar läsaren till sista sidan.

Tills jag hittar dig

Harlan Coben 259 kr 259 kr Inbunden

Calima av Gabriella Ullberg Westin

Maja och hennes två barn flyr till ett nytt land med nya identiteter efter att Majas man mördats och polisen misstänker att hon är gärningsmannens nästa måltavla. På en enskilt belägen finca på Gran Canaria försöker de bygga upp ett nytt liv, men skräcken för att bli avslöjade är ständigt närvarande. Det svenska paret Martin och Estelle bor på ön sedan många år, där de lever ett lyxliv med hjälp av Martins framgångsrika investeringar. Estelle börjar fråga sig vad hennes man egentligen jobbar med, och när hon och Maja blir vänner blir det allt svårare att dölja sanningen om deras bakgrund. När Majas dotter visar tecken på ångest och berättar skräckinjagande saker, börjar allting krackelera ... 

Calima

Gabriella Ullberg Westin 259 kr 259 kr Inbunden

Bortförda av E.P. Uggla

I denna nervkittlande psykologiska thriller spinner händelserna ut under en tryckande het julidag. Ida är på väg att hämta sin systers barn på Björkens förskola, Niko ska plocka upp sin dotter, och Sima är försenad. En dag som börjar som vilken annan, förändras dramatiskt när de inser att småbarnsgruppen på förskolan har försvunnit utan ett spår. Polisen står maktlös, och de desperata föräldrarna börjar febrilt söka efter svar. Snart uppdagas det att flera av dem bär på djupa hemligheter, vilka kan ha en koppling till barnens mystiska försvinnande. Tiden är knapp och jakten på barnen blir en kamp mot klockan. Kan de hittas innan det är försent.

Bortförda

E. P. Uggla 269 kr 269 kr Inbunden

Reykjavik av Ragnar Jónasson, Katrín Jakobsdóttir

Island, 1956: Femtonåriga Lára Marteinsdóttir försvinner under sitt sommarjobb på ön Videy, vilket leder till ett av Islands mest omtalade olösta mysterier. Ingen vet vad som hände henne, om hon fortfarande finns i landet, eller om hon överhuvudtaget är vid liv.

1986: Trettio år senare, under Reykjavíks 200-årsjubileum, gräver journalisten Valur Róbertsson djupare i Láras fall. Hans sökande efter sanningen avslöjar farliga hemligheter, och han inser snart att det finns krafter som är redo att göra allt för att bevara hemligheterna kring Láras försvinnande.

Reykjavík

Ragnar Jónasson,Katrín Jakobsdóttir 269 kr 269 kr Inbunden

De föräldralösa barnens ö av Max Seeck

Polisen Jessica Niemi tar en paus och söker återhämtning på ett pensionat i Åland. Hennes vistelse förvandlas snart till en mörk upptäcktsresa när hon dras in i en lokal legend om en ung flicka som mystiskt försvann för sjuttio år sedan. Jessica finner sig snart indragen i en virvel av öns hemligheter och gränsen mellan fantasi och verklighet börjar suddas ut. De föräldralösa barnens ö är den fjärde spänningsromanen där Jessica Niemi står i centrum för handlingen.

De föräldralösa barnens ö

Max Seeck 269 kr 269 kr Inbunden

Bytet av Stefan Ahnhem

Carl och Helene hoppades på en lång semester i Kalifornien för att återfå gnistan i sitt förhållande och bytte bostad med ett par från Santa Cruz. Men vid ankomsten känns något fel. Huset motsvarar inte bilderna, och de börjar undra vad det andra paret egentligen gör i deras hem i Stockholms skärgård. Carl är tacksam över de övervakningskameror han installerat. Bytet är en psykologisk thriller som utforskar hur drömmar och fantasier kan bli till våra värsta mardrömmar, där brutna löften och passionens makt kan få även de stabilaste fasader att brista.

Bytet

Stefan Ahnhem 269 kr 269 kr Inbunden

Den natten av Gillian McAllister

En hisnande thriller om ett moraliskt dilemma: hur långt skulle du gå för att rädda din familj?

De tre syskonen Frannie, Cathy och Joe är i Verona på en härlig semester med sina familjer. Allt är påväg att förändras när Cathys mobil ringer klockan halv två på natten. I andra sidan luren hörs Cathys syster Frannies röst som skriker: "Hjälp mig, snälla hjälp mig!". Vidan sidan av den ensliga vägen mot familjens sommarhus hittar Cathy och Joe sin lillasyster. Frannie har kört på en man. Han ligger död i vägdammet. I mörkret vid vägkanten ber Frannie sina syskon om hjälp. Och med hjälp menar hon inte att ringa polisen.

Den natten

Gillian McAllister 89 kr 89 kr
 

LÄS MER: 

Tips för bokcirkeln

Kerstin Ekmans bästa böcker

Camilla Läckberg