Boktips

Gubbar som grubblar

Redaktionen 24 maj 2024

Här tipsar vi om några böcker vi gillar skrivna av lite äldre herrar som grubblar högt och lågt, och skildrar samtida vardagssituationer med stor träffsäkerhet och igenkänning. 

blobid1.png

1. Högt och lågt av Stig Larsson

Det som började som en bok om den svenska deckaren har istället blivit en vindlande tankebok om estetik och skrivande. Högt och lågt är Stig Larssons första bok efter att han avslutade sin karriär som skönlitterär författare, och den påminner starkt om stilen i hans klassiska verk från det sena 90-talet. Med sin karakteristiska lätthet rör han sig obesvärat mellan ämnen som Kant, Guillou och Beach Boys. Boken innehåller dessutom en lista över de tio bästa svenska deckarna genom tiderna.

Högt och lågt

Stig Larsson 239 kr 239 kr

2. Vardagar av Ulf Lundell

Musiken, familjelivet, skrivandet, naturen, politiken, hälsan, samhället. Det här är författaren och musikern Ulf Lundells dagbok från hösten till vintern 2023. Denna är del 11 i den älskade serien Vardagar där Lundell iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv. 

Vardagar 11

Ulf Lundell 299 kr 299 kr


3. Baumgartner av Paul Auster 

"Baumgartner är ett värdigt, vackert och mycket austerskt avsked. Livstidsdomen må vara avtjänad, men de meningar Paul Auster mejslade fram kommer att bestå lika länge som den mänskliga civilisationen." Tidningen Vi

Paul Austers sista och mycket läsvärda roman blickar tillbaka på ett liv och berättar om skrivande, fantomsmärtor, kärlek och sorg.

633332ed-a003-451f-aea8-4b8c46e1bbbf.jpg

Baumgartner

Paul Auster 289 kr 289 kr

4. Nattens skola av Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds stora genombrott kom med hans autofiktiva hexalogi Min kamp, där han blev känd för sin råa ärlighet och blottlägganden av vardagligheter. Nattens skola är fortsättningen på Karl-Ove Knausgårds svit som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna i evighetens skog och Det tredje riket. Det här är romaner som både är knivskarpa och suggestiva, och skildrar livets stora gåtor såväl som små iakttagelser på ett underhållande och ofta omskakande sätt.

Nattens skola

Karl Ove Knausgård 319 kr 319 kr

5. Som en man på Österlen av Richard Hobert

När reklammakaren Max blir uppsagd hjälper han sin granne på Österlen genom att köpa hans äppelodling. Kanske kan han rädda både sin framtid och sitt äktenskap? Men snart dras han in i Österlens mörka hjärta, där oskrivna regler styr allt. Och när en fruktplockerska hittas mördad hotas Max nya tillvaro …

Som en man på Österlen

Richard Hobert 269 kr 239 kr

6. En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande av Göran Greider

De flesta känner Göran Greider främst som politisk debattör, men i hans elfte diktsamling – han debuterade som poet 1981 – möter vi en mångfacetterad person. Här framträder inte bara poeten, utan också sonen och fadern, stadsbon och landsortsbon, den politiske redaktören, trädgårdsodlaren och kyrkobesökaren.

LÄS OCKSÅ:

Bästa böckerna 2023

Psykologisk spänning

Så blir du mer hjärnsmart