Boktips

20 fantastiska klassiker. Vilka har du läst?

Redaktionen 2 april 2024

Här har vi samlat 20 fascinerande, omtalade och älskade klassiker. Du hittar allt från odödliga mästerverk till moderna svenska succéer och briljanta barnböcker som omfamnas lika mycket av vuxna. Vilka har du läst? Och vilka vill du läsa?

20klassiker.jpg

1. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

I början av 70-talet är Svartvattnet en tynande norrländsk by när det sker ett dubbelmord. Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Den mörka händelsen påverkar många människors liv … Har belönats med bl a Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris.

Händelser vid vatten

Kerstin Ekman 189 kr 189 kr

2. Främlingen av Albert Camus

När Mersault ställs inför rätta för att ha skjutit en man på stranden vänds alla hans tidigare handlingar mot honom. Han betraktas som totalt känslolös och blir föremål för hat och förakt. Men han ser tillvaron som ett spel av tillfälligheter. Han är en främling både för andra och sig själv. En av 1900-talets mest inflytelserika mästerverk.

Främlingen

Albert Camus 99 kr 99 kr

3. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf

Den försupne, avsatte prästen Gösta Berling räddas till livet av majorskan på järnbruket Ekeby, i vars flygel en grupp dagdrivare fått fristad. Under en blöt fest får de besök av brukspatronen som står i förbund med djävulen och Gösta Berling lockas att skriva under ett kontrakt i blod. Men det finns också stor kärlek. Anses vara Nobelpristagarens främsta roman.

Gösta Berlings saga

Selma Lagerlöf 169 kr 169 kr

4. Möss och människor av John Steinbeck

Lennie och George försörjer sig genom att arbeta på olika gårdar i Kalifornien under depressionen.  Lennie är snäll och vill aldrig något illa, men han missförstås ständigt mi och George måste göra sitt yttersta för att skydda honom. Vackert om hur vänskap och drömmar skapar mening i en grym värld.

Möss och människor

John Steinbeck 99 kr 99 kr

5. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig – till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt när han försöker skapa sig en ljus framtid med Lotten.

Mina drömmars stad

Per Anders Fogelström 99 kr 99 kr

6. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Doktor Glas förälskar sig i den unga vackra Helga, som är fast i ett hopplöst, kärlekslöst äktenskap med den motbjudande pastor Gregorius. Helga vänder sig till doktor Glas för att få hjälp och alltmer aktivt förbereder han lösningen. Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Doktor Glas

Hjalmar Söderberg 169 kr 169 kr

7. Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Efter många svältår och andra umbärande bestämmer sig Kristina och Karl Oskar och många andra för att emigrera till Amerika för ett drägligare liv. En strapatsrik resa tar sin början och alla når inte fram. Spännande och engagerande om en bit svensk historia. Den första delen i Mobergs Utvandrarepos som har gått rakt in i den svenska folksjälen.

Utvandrarna

Vilhelm Moberg 79 kr 79 kr

8. Maken av Gun-Britt Sandström

När två vill ha varandra men olika mycket, hur ska man göra då? När man glider isär fast man vill vara ihop, när man glider ihop fast man vill separera. När den enes ex och den andres nya relationer förändrar maktbalansen. Här skildras kärlek och parliv i vardagen med galghumor och självironi, utan romantisering.

Maken

Gun-Britt Sundström 69 kr 69 kr

9. När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall

I det starka midsommarljuset i norr möter den blyga småskollärarinnan och skogshuggardottern Hilma sitt öde i Sigfrid, en skönsjungande läroverksadjunkt söderifrån. Men efter bröllopet visar det sig att Sigfrid är sinnessjuk, något hans familj valt att tiga om, och som drabbar Hilma hårt. Ett stycke svensk historia skildrad genom ett ungt par.

När man skjuter arbetare

Kerstin Thorvall 169 kr 169 kr

10. Den hemliga historien av Donna Tartt

När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda, och han fascineras av dem. Men deras lekar spårar snabbt ur och till slut måste någon ta skulden. En kultklassiker!

Den hemliga historien

Donna Tartt 169 kr 169 kr

11. Lasermannen av Gellert Tamas

I början av 90-talet genomgick Sverige en svår ekonomisk kris samtidigt som det växte fram en rasistisk rörelse som brände flyktingförläggningar. Hetsen, hoten och hatet krävde att någon gjorde något. Det kunde alltså ha blivit någon annan än John Ausonius som blev Lasermannen. En träffsäker berättelse om tidsandan. Vinnare av Guldspaden.

Lasermannen : en berättelse om Sverige

Gellert Tamas 189 kr 189 kr

12. Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry

Mitt ute i Saharaöknen, där en pilot tvingats nödlanda sitt flygplan, dyker en liten prins upp från ingenstans. Det tar lite tid för dem att förstå varandra. Men så kommer också den lille prinsen från en annan planet. En insiktsfull och underfundig berättelse om kärlek och saknad.

Den lille prinsen

Antoine de Saint-Exupéry 199 kr 199 kr

13. Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

Det är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en cigarrökande jättelik svart katt. Märkliga saker börjar hända. Det är som om djävulen själv kommit för att skapa oro. Fylld av halsbrytande fantasi, vild komik och bitsk satir!

Mästaren och Margarita

Michail Afanasevic Bulgakov 359 kr 359 kr

14. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan vara. Olanna är mjuk och blir vän med alla. Kainene är en sluten och hård affärskvinna. Men när kriget bryter ut i Nigeria blir alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv. 2007 års vinnare av The Orange Prize.

En halv gul sol

Chimamanda Ngozi Adichie 99 kr 99 kr

15. Vem ska trösta knyttet? Av Tove Jansson

Ett ensamt litet knytt träffar på homsor, en mumrik, hemuler och filifjonkor, men han är för blyg för att ge sig tillkänna. Men plötsligt en dag hittar han en flaskpost från någon som ännu räddare än han. Då känner han sig plötsligt riktigt modig – och så börjar det verkliga äventyret. Underbar bilderboksklassiker som även vuxna älskar!

Vem ska trösta Knyttet?

Tove Jansson 239 kr 239 kr

16. Och så var det bara en av Agatha Christie

Tio främlingar bjuds in till en herrgård på en isolerad ö utanför Englands sydkust. Gårdens okände ägare dyker själv aldrig upp, men låter sina gäster förstå att de kommer att bestraffas. Moraliskt är de alla skyldiga till mord. När den första döda kroppen hittas inleds en mardrömslik kamp på liv och död. Pusseldeckarnas pusseldeckare!

Och så var de bara en

Agatha Christie 79 kr 79 kr

17. Emma av Jane Austen

Överklassflickan Emma försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Ska de få varandra? Och vad ska Emmas bortskämde och dominerande far ta sig för om hon gifter sig? Ingen skriver om kärlek som Jane Austen. Här skriver hon roligt om faran i att missförstå romanser.

Emma

Jane Austen 99 kr 99 kr

18. 1984 av George Orwell

Winston Smith arbetar på Sanningsministeriet med att ändra historien och därmed visa att Partiet och dess ledare alltid haft rätt, och alltid kommer att ha det. Men i hans enformiga tillvaro väcks en längtan efter något annat, ett upproriskt frö som i sig är nog för att leda till hans undergång. Om Storebrorssamhället och övervakning.

1984

George Orwell 329 kr 329 kr

19. Blonde av Joyce Carol Oates

Den 3 augusti 1962 ringde Döden på dörren till 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles. Morgonen därpå hittades Marilyn Monroe död i sitt hem, 36 år gammal. Oates ger röst åt barnet, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett oförglömligt och närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna.

Blonde

Joyce Carol Oates 199 kr 199 kr

20. De små tingens gud av Arudhati Roy

En modern klassiker som har lästs och älskats över hela världen. Genom de sjuåriga tvillingarna Rahel och Estha skildras södra Indiens historia där släktbråk, kastsystem och politik har byggt murar kring kärleken. Det finns stränga regler för vem som får älska vem. Och hur mycket.

De små tingens gud

Arundhati Roy 99 kr 99 kr