Boktips

Följ med på en blodig resa genom Sverige.

Redaktionen 6 maj 2024

Bland idylliska landskap och charmiga städer inträffar mörka och komplicerade mordfall. Följ med på en blodig resa genom Sverige med dessa 15 deckare där du kan läsa om olika platser från norr till söder.

1. Fjällsjön av Anna-Karin Olofsson och Björn Olofsson

Vår resa börjar i Lappland där kommissarie Brita Lindén samlar sitt nya team Kalla fall nordkalotten. Det har gått 20 år sedan finländaren Seppo Mannela försvann från en ö i närheten av Torneträsk strand. Han skulle fiska med sina vänner, men sedan dess har ingen sett honom vid liv. Vad var det som egentligen hände Seppo?

Fjällsjön

Anna-Karin Olofsson, Björn Olofsson 269 kr 269 kr

2. Utan dig av Lina Areklew

Nästa stopp på kartan är Örnsköldsvik, där hittas en tonåring medvetslös och blodig i närheten av en fest. Polisaspirant Fredrik Fröding ställs inför berusade och chockade ungdomar som alla påstår sig vara oskyldiga till händelsen. Utredaren Sofia Hjortén måste lära sig att förstå ungdomarna, medan familjerna gör allt för att skydda sina barn. Utan dig är den fjärde delen i Lina Areklews Ulvöserie som utspelar sig i Örnsköldsviks skärgård.

Utan dig

Lina Areklew 279 kr 279 kr

Alla böcker i serien hittar du här

3. Vilseledaren av Viveca Stern

Nu är vi i Åre för den fjärde delen i serien Åremorden. Sex studenter är på en festlig skidresa, sedan händer det som inte får hända - de är bara fem kvar i livet. Var det en olycka eller ett kallblodigt mord? Poliskollegorna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet, samtidigt som de kämpar med sina komplicerade privatliv.

Vilseledaren

Viveca Sten 269 kr 269 kr

Alla böcker i serien hittar du här

4. Skinn av Sara Strömberg

Vid den norska gränsen finns fjällbyn Storlien. För 28 år sedan skakades det lilla samhället av ett chockerande våldsbrott. En pappa och hans två barn mördades, medan mamman försvann spårlöst. Lokalreportern Vera Bergström får i uppdrag att granska fallet när Jämtlandsposten genomför en satsning på true crime. Vera förs allt djupare in i en människas sadistiska mörker. Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där natten 1995 …

Skinn

Sara Strömberg 269 kr 269 kr

5. Käraste Lena av Ninni Schulman

Nu tar vi oss inåt i landet och anländer i Mora. Året är 1983 när Lena hittas avliden i sitt hem, omständigheterna kring dödsfallet leder till misstankar om självmord. Men Lenas föräldrar vägrar tro att deras dotter skulle velat avsluta sitt liv. Den före detta poliskommissarien Ingrid Wolt tar sig an fallet och det dröjer inte länge innan hemligheter uppdagas. Käraste Lena är den andra delen i Siljanserien.

Käraste Lena

Ninni Schulman 269 kr 199 kr

Som vi lekte

Ninni Schulman 269 kr 269 kr

6. Ett delikat mörker av Christoffer Holst

Andra delen i serien Morden längs kartan. Julförberedelserna är i full gång på hotellet Åkerblads i Tällberg. Sångerskan Jessie ska uppträda på hotellet och fattar tycke för pianisten August. Samtidigt anländer Louise till Åkerblads, för att planera familjeföretagets kommande satsning. Men snart hittas August död nere vid Siljans kant. I Stockholm blir Lina indragen i sökandet efter en försvunnen kvinna och spåren leder till Tällberg …

Ett delikat mörker

Christoffer Holst 259 kr 259 kr

En dyrbar fångst

Christoffer Holst 249 kr 249 kr

7. Klubben av Christian Unge

Nu är vi framme i Stockholm där en naken man hittas död på Stureplan. Polisen kallar in alla resurser då mannen visar sig vara vd för världens största streamingtjänst. Kriminalkommissarie Hanna Mansouri har varit sjukskriven men kastas nu rakt in i utredningen. Hon ställs inför en härva där inget är vad det först ser ut att vara.

Klubben

Christian Unge 279 kr 279 kr

8. Törstdöden av Pernilla Ericson

Nästa stopp är Nynäshamn där det råder svår torka och stämningen är spänd. Polisutredare Lilly Hed är gravid i femte månaden och befinner sig i en rättsprocess mot sitt brutala ex. En explosion inträffar i en familjebostad och paret Västlund tillsammans med deras sexåriga dotter Maja antas ha dött. Lilly glömmer alla tankar på privatlivet när någon säger sig ha kidnappat Maja. Törstdöden är den tredje delen om polisutredare Lilly Hed.

Alla böcker i serien hittar du här

Törstdöden

Pernilla Ericson 279 kr 279 kr

9. Isgudarna av Mons Kallentoft

Vi befinner oss i ett vintrigt Linköping. Det är en tung tid med höjda räntor, stigande priser och våldet har trappats upp. Malin Fors tar sig an ett nytt fall tillsammans med sina kollegor på våldsroteln. En framgångsrik livsmedelshandlare hittas brutalt mördad i ett exklusivt område. Nu kastas hon in i en mörk värld av pengar och begär. Har handlaren fallit offer för en familjefejd eller kan det vara aktivister som mördat honom? Kanske finns svaret till mordgåtan någon helt annanstans? Isgudarna är den 15 delen i serien om Malin Fors.

Isgudarna

Mons Kallentoft 269 kr 199 kr

Alla böcker i serien hittar du här

10. Må evigheten förlåta, Anna Jansson

Må evigheten förlåta utspelar sig i Bergslagen. Året är 1945 när två män tar sig ner i en övergiven gruva, men det är bara en av männen som kommer tillbaka. I nutid blir kriminalinspektör Kristoffer Bark tilldelad en utredning där ett spädbarn har hittats död. När Bark anländer till Hällefors förändras planerna drastiskt, en äldre man har tagit en förskolegrupp som gisslan. Mannen är beväpnad och han är inte rädd för att orsaka skada.

Må evigheten förlåta

Anna Jansson 159 kr 159 kr

11. Frälsarkransen av Kristina Ohlsson

Vi har anlänt till västkusten, det är sommar och snart kräftpremiär i Hovenäset. August och Maria har blivit föräldrar och njuter av sin lilla familj på Kärleksvägen. Men så börjar en skugga ur Augusts förflutna dyka upp, någon i hans närhet verkar ha burit på en tung hemlighet. Samtidigt hittas ett omtyckt äldre par förgiftade och Maria blir tilldelad utredningen. Vem kan ha velat dem så illa?

Frälsarkransen

Kristina Ohlsson 269 kr 199 kr

Alla böcker i serien hittar du här

12. Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren

År 1993 hittas en okänd flicka död i ett vattendrag i Falkenberg. Sannolikt har hon hållits inspärrad, men spåren är svåra att tydda. Kommissarie Björling är från området och samarbetar med Johanna som är utredare på Rikskrim. Men båda bär på händelser som de helst inte vill prata om. Plötsligt försvinner Björlings dotter under en campingtur med sin pojkvän

Din tid kommer

Carl-Johan Vallgren 269 kr 199 kr

13. Gravglänta av Mattias Edvardsson. Boken har utgivningsdatum 26 augusti.

I Trelleborg försvinner åttaåriga Robin när han leker i skogen. Snabbt pekas en förövare ut av hans kompisar, men polisassistent Gunni Hilding misstänker att de är på fel spår. 5 år senare blir en pojke bortrövad från campingen i Beddingestrand. Gunni ser genast likheter i fallen och hoppas äntligen kunna avslöja sanningen, men om det stämmer så innebär det att en mycket farlig man går fri på Söderslätt.

Fler böcker av Mattias Edvardsson

Goda grannar

Mattias Edvardsson 219 kr 219 kr

En helt vanlig familj

Mattias Edvardsson 89 kr 89 kr

Lova mig tystnad

Mattias Edvardsson 279 kr 279 kr

En familjetragedi

Mattias Edvardsson 229 kr 229 kr

14. Brottsjön av Johanna Mo

Vi har tagit oss till Öland där det blir ett abrupt slut på Hanna Dunckers föräldraledighet. En man hittas död i vattenbrynet på sydöstra Öland, mordet kan ha kopplingar till de hot som plågat Hanna. Mannen som brände ner hennes hus och knivhögg henne under graviditeten är fortfarande på fri fot. Brottsjön är finalen på succéserien Ölandsbrotten.

Brottsjön

Johanna Mo 269 kr 269 kr

Alla böcker i serien hittar du här

15. Det slutna rummet av Marie Jungstedt

Vår resa genom Sverige avslutas på Gotland, det är högsäsong och en kvinna hittas mördad i Lummelundagrottan. Kvällen innan hade hon deltagit i en guidad tur i grottan. Kommissarie Knutas leder utredningen och fallet visar sig ha kopplingar till ett mysterium i Norrland. Hur kunde mördaren slå till under turen? Den höggravida Karin ger sig dit på eget bevåg och hamnar mitt i ett livsfarligt drama…

Det slutna rummet

Mari Jungstedt 269 kr 269 kr

Alla böcker i serien hittar du här