Författarmöten

Skrivarskola med Caroline Säfstrand

Redaktionen 6 Maj 2024

Caroline Säfstrands feelgood-romaner har hyllats av läsare och kritiker. År 2023 fick hon utmärkelsen Årets feelgood för sin roman Sanningen om ostrondykerskan. Nu släpps äntligen Min sista önskan, den andra fristående delen i serien Hemligheternas ö. Men vad är receptet på att lyckas skriva en roman? Tillsammans med Bonniers Bokklubb delar Caroline med sig av 10 tips för dig som vill skriva en bok nu!

Caroline Säfstrand huvudbild.jpg

1. Vilken är din tröskel? Slipa ner den först!

Drömmer du om att skriva en bok? Då kan det vara bra att först ställa sig frågan varför den inte redan är skriven. Beror det på tidsbrist, kunskapsluckor eller något annat? Ta reda på vilken tröskel som står mellan dig och drömmen – och slipa ner den!

2. Hitta din idé.

Välj en idé att utgå ifrån som ligger dig varmt om hjärtat. Det kan vara en karaktär du gått och grunnat på, en miljö du tycker om eller kanske ett tema som intresserar dig? Du måste vara nyfiken och känna lust inför din egen idé!

3. Testa om din idé håller.

För att testa om din idé håller kan du göra en hisspitch – alltså med några få meningar enkelt förklara vem, var och vad din bok ska handla om. Känns din korta beskrivning lockande? Bygg då ut den till en baksidestext. Blir man nyfiken och vill läsa mer så håller idén garanterat för en bok. Tips! Testa att skriva en hisspitch utifrån någon av dina favoritförfattares böcker – då ser du tydligt hur man kan ringa in bokens kärna.

4. Skapa oförglömliga karaktärer.

Karaktärerna är otroligt viktiga. För att skriva bra karaktärer måste du lära känna dem på djupet, ge dem liv, höra deras tankar, förstå deras egenheter och bakgrundshistoria. Ställ frågor till dem – och lyssna! Tänk dock på att du behöver veta allt om din karaktär, men det behöver inte läsaren. Pytsa ut den information som behövs under bokens gång.

5. Miljön är mer än en kuliss.

Låt miljön spela en viktig roll i din bok. Välj ut den med omsorg och utnyttja den för att locka fram karaktärens känslor, tankar och minnen. Jag tycker om att gömma ledtrådar till berättelsens hemligheter i miljön.

6. Bygg strukturen.

Tänk igenom början, mitten och slut. Beskriv med några korta meningar, eller mer detaljerat kapitel för kapitel. Själv vet jag hur min historia ska börja och sluta när jag sätter igång. Jag vet också vilken berättelsens kärna är – vilken hemlighet det är som ska nystas upp. Mer vet jag inte, det skrivs fram under arbetets gång.

7. Släpp fram skrivlusten.

Låt fingrarna leka på tangenterna, lyssna inåt och hitta din ton. Berättelsen finns där i huvudet och i hjärtat. Njut av att berätta din historia - putsa texten enligt konstens alla regler kan du göra senare.

8. Kroka fast läsaren.

En bra inledning krokar fast läsaren och släpper inte taget – oavsett genre. En krok kan vara allt från en karaktärs tankar till en dramatisk händelse. Det viktiga är att den lockar till vidare läsning! Svårt? Leta upp din favoritbok och läs epilog (om det finns en sådan) och det första kapitlet. Vad får dig att vilja läsa vidare? Det är bokens krok! Hur kan du få till en som passar din historia?

9. Det tar stopp – för alla.

Ge inte upp om det tar stopp efter femtio sidor. Det är helt naturligt att skrivflödet haltar i perioder. Det betyder inte att du inte kan skriva en hel bok, utan att du behöver verktyg för att komma vidare. Oftast beror det på att berättelsen går in i en ny fas och att karaktärerna behöver fördjupas och historien behöver fler lager.

10. Skriv, skriv, skriv.

Det absolut viktigaste tipset är att skriva kontinuerligt, helst lite varje dag. Om du skriver ca 300 ord, en halv A4 sida, måndag till fredag, då har du ett färdigt råmanus på nästan 80 000 ord om ett år! Det låter väl inte omöjligt? Nu kör vi!

Tack, Caroline!

Min sista önskan

Caroline Säfstrand 269 kr 269 kr

LÄS OCKSÅ:

10 värmande feelgood-tips

Värmande romaner

Tips och trix