Författarporträtt

"Jag öppnade dörrar jag aldrig skulle öppnat"

Redaktionen 21 februari 2024

Nita Prose vann läsarnas hjärtan med Städerskan. Nu är hon tillbaka med Den hemliga gästen, där vi återigen följer den charmiga städerskan Molly med ett nytt spännande mordmysterium på Regency Hotel. Här berättar författaren om den nya boken.

prose_huvudbild.jpg

Vad var det som fick dig att skriva Den hemliga gästen efter Städerskan?

- Jag hade inte planerat att Städerskan skulle bli en serie, men när den blev framgångsrik fick jag höra från mitt förlag att de ville ha mer. Men det var inte det som övertygade mig att skriva mer. Det som övertygade mig var läsarna - och när läsarna översvämmade mig med mejl där de bad om "mer Molly", började jag fundera på om jag skulle skriva en andra bok. Till slut hittade jag en väg framåt och slutresultatet blev Den hemliga gästen.

Hur tror du att Molly har vuxit som karaktär från Städerskan till Den hemliga gästen?

- Molly har haft några år på sig att växa när vi träffar henne igen i Den hemliga gästen. Hon har lärt sig att självständigt navigera i den sociala världen, utan hjälp från sin mormor. Detta i sig har gett henne större självförtroende. Det har också lett till att hon har ny energi till att förstå andra – särskilt hennes mormor.

"Jag ville inte att läsarna skulle tänka på Molly som annorlunda och som ”den andre”"

Kan du berätta om din research för dina böcker? Har du besökt många hotell?

- Jag besökte många hotell… inkognito. Det är otroligt vad du kan komma undan med när du går in på ett hotell iförd något som ofta ser ut som en uniform – en stilren vit skjorta och svarta byxor. Jag vandrade i salar, jag öppnade dörrar som jag aldrig skulle ha öppnat, gick in i rum som gäster inte får vara i! Och otroligt nog blev jag sällan avslöjad. Jag lärde mig att ha en viss hållning som hotellarbetare har, som gjorde så att jag smälte in bland dem. Jag plockade också fram viktiga detaljer som var relevanta för Molly och som jag tillämpade i böckerna.

Hur gjorde du för att skriva om Molly och hennes speciella karaktär på ett respektfullt sätt?

- Det var ett medvetet beslut att Molly är aldrig blir stämplad som sådan i boken. Jag ville inte att läsarna skulle tänka på Molly som annorlunda och som ”den andre”. Det här är en roman om vad det innebär att vara som alla andra... och ändå helt annorlunda.  

Hur har Molly utvecklats i den nya delen sedan Städerskan?

- Det förflutna spelar en stor roll i den nya boken. Jag ville berätta om en karaktär som hade vuxit enormt sedan Städerskan, och därför kan hon i Den hemliga gästen gå tillbaka i tiden för att förstå hur hon kom till. På ett sätt är Den hemliga gästen Mollys sökande efter sina rötter.

I dina böcker kombinerar du mordmysterier med feelgood. Hur hittar du balansen mellan dessa till synes helt olika genrer?

- Jag älskar genrebrytande böcker - berättelser som på ytan verkar vara en sak men som ändrar riktning eller gör något helt oväntat. Med båda böckerna ville jag skapa en mordgåta som var karaktärsdriven och upplyftande.

- Om jag har gjort rätt handlar tillfredsställelsen efter att ha läst klart Den hemliga gästen och Städerskan inte bara om att komma till botten med vem mördaren var, men även om att lämnas med en känsla av hopp.

Städerskan håller på att bli en film. Hur involverad är du i denna process?

- Jag är exekutiv producent för filmen och har viss inblandning i manuset, även om jag inte är manusförfattaren.

Kan du dela av vad som händer härnäst för Molly?

- Min nästa Molly-bok kommer att ha ett semestertema, och Juan Manual kommer att vara involverad i mysteriet den här gången. Romanen är verkligen en utforskning av det största mysteriet av allt: kärleken.

Den hemliga gästen

Nita Prose 269 kr 269 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ: 

Vinterns spänning

Bästa böckerna 2023

Riktigt romantiska böcker