Boktips

Vinterns spänning: boktips för 2024

Redaktionen 9 januari 2024

Är du en spänningssökare som letar efter nya deckare att läsa i vintermörkret? Då har du kommit rätt! Här listar vi 10 aktuella deckartips att läsa 2024. 

vinterns-spanning_huvudbild.jpg

Bild: Midjourney/Johanna Stenius

 

Det perfekta offret av Nora Roberts

Nora Roberts nya spännande bladvändare för mörka kvällar!

Trots att Morgan Albright egentligen inte har tid att dejta, ger hon vika för den flirtiga killen Luke som hon träffar i baren där hon jobbar. Kort efter hon börjat dejta Luke gör hon en fasansfull upptäckt i sin lägenhet. Hennes vän som hon delar lägenheten med, Nina, ligger död på golvet. "Luke" visar sig vara ett monster - en bedragare och seriemördare. Nina var inte hans vanliga typ. Men det är Morgan. Utblottad flyr hon till sin mammas och mormors hem i Vermont för att bygga upp sitt liv på nytt. Men mardrömmen har bara börjat - bedragaren har inte glömt offret som kom undan. 

 

Det perfekta offret

Nora Roberts 269 kr 269 kr Inbunden

Den hemliga gästen av Nita Prose

NY succé av författaren till älskade och hyllade Städerskan!

Efter den hyllade världssuccén Städerskan som 2022 belönades som Årets bästa spänningsroman av Goodreads-läsarna och sålts till över trettio länder, återvänder Nita Prose med uppföljaren Den hemliga gästen.

Molly Gray, stolt i sin uniform på Regency Grand Hotel, ställs inför ett oväntat uppdrag när en känd författare dör. Hotellets hemligheter avslöjas genom rykten och misstankar. Molly tror att hon kan lösa mysteriet men för att göra det måste hon konfrontera sitt förflutna, utforska gömda minnen från sin uppväxt med mormor och allt annat hon hållt undanstädat i minnet.

För Molly kände den döde gästen en gång i tiden – och han kände henne...

Den hemliga gästen

Nita Prose 269 kr 269 kr Inbunden

Tills jag hittar dig av Harlan Coben

Mästerlige Cobens nervkittlande nya bladvändare!

För fem år sedan levde David och Cheryl Burroughs ett enkelt liv i sitt drömhus med sin treåriga son Matthew. Aldrig kunde de föreställa sig den fruktansvärda tragedi som skulle inträffa. David avtjänar nu ett livstidsstraff för sonens mord, fastän han hävdar sin oskuld och har förlorat hoppet om upprättelse. Hans värld vänds upp och ned när Cheryls syster Rachel besöker honom med en chockerande bild från en nöjespark där en pojke som liknar Matthew syns. Tills jag hittar dig är en tankeväckande thriller med mörk humor, oförutsägbara vändningar och fängslande intriger.

Tills jag hittar dig

Harlan Coben 259 kr 259 kr Inbunden

De föräldralösa barnens ö av Max Seeck

Döden har återvänt till Smörregård … En deckargåta i Agatha Christies anda!

Jessica Niemi tar en paus från sitt jobb som polis och reser till ett lugnt pensionat på Åland för att hitta balans i sitt liv eller överväga andra alternativ. Väl där blir hon involverad i den lokala sägnen om en ung flicka som försvann från ett barnhem på ön för sjuttio år sedan. Flickan syns fortfarande på ön, längs vattnet, klädd i en blå kappa. Jessica inser också att pensionatet har en mörk historia. Med ökande osäkerhet kring gränsen mellan fantasi och verklighet dras Jessica allt djupare in i öns skrämmande berättelser.

De föräldralösa barnens ö utgör den fjärde fristående spänningsromanen med Jessica Niemi i huvudrollen

De föräldralösa barnens ö

Max Seeck 269 kr 269 kr Inbunden

Den sista utgrävningen av Elly Griffiths

Den avslutande delen i den högt uppskattade Ruth Galloway-serien!

Dr. Ruth Galloways telefon ringer. I andra luren hörs en uppgiven röst - en ung students kvarlevor har hittats under en renovering av ett kafé. Det visar sig tillhöra en arkeologistudent, Emily Pickering, som försvann nästan tjugo år sedan. Ruths vän Cathbad blir snabbt misstänkt, men ingen kan hitta Cathbad. 

Ruth och Nelson måste nu hitta Cathbad för att kunna frikänna honom. Kommer de att hinna avslöja sanningen i tid för att rädda sin vän?

Den sista utgrävningen

Elly Griffiths 269 kr 269 kr Inbunden

Calima av Gabriella Ullberg Westin

Maja och hennes barn flyr till Gran Canaria med nya identiteter efter att Majas man mördats. De försöker bygga upp ett nytt liv på en avlägsen plats, men hotet från gärningsmannen och rädslan för avslöjande är ständigt närvarande. På ön möter de det svenska paret Estelle och Martin, vars lyxliv skuggas av frågor om identitet och oklar verksamhet. När de två kvinnorna närmar sig varandra blir det allt svårare för Maja att dölja sitt syfte, och Estelle kan inte längre blunda för sanningen. När Majas dotter visar tecken på ångest och delar fasansfulla berättelser hotar allt att falla samman...

Calima

Gabriella Ullberg Westin 259 kr 259 kr Inbunden

Reykjavík av Ragnar Jónasson, Katrín Jakobsdóttir

Islands deckarkung + Islands statsminister = Iskall thriller!

Ett iskallt fall som blir Islands största - ingen vet vart femtonåriga Lára Marteinsdóttir tog vägen år 1956 på ön Videy, strax utanför Reykjavíks kust. Vad hände med henne? Är hon ens vid liv? 

Trettio år senare när Reykjavík firar sitt 200-årsjubileum påbörjar journalisten Valur Róbertsson en egen utredning av Láras fall. Desto närmare sanningen Valur kommer desto mer visar sig stå på spel - starka mörka krafter är beredda att gå hur långt som helst för att bevara hemligheterna kring Láras försvinnande. 

Vilseledaren

Viveca Sten 269 kr 269 kr Inbunden

Kickoff av Lena Berglin 

Djupt inne i Dalarnas skogar ligger en flicka på vägen som knappt kan andas. Ibland tar det bara en timme för livet att rasa.

Två år senare. Alkohol och hämndtankar är det enda som får Conny att vilja leva. Ett oväntat tips om vad som kan ha hänt den tragiska natten då dottern blev ihjälkörd leder Conny tillbaka till sin hemby, till en kursgård där en lärarkonferens äger rum. Läraren Lisen Hansson befinner sig i känslomässig kris när hennes nära familj kastar ut henne från deras hem och avbryter kontakten. Hon bävar inför veckan på kursgården i Dalarna med kollegorna - skulden vaknar till liv och människorna omkring henne tycks alltmer bräckliga. Och hotfulla. 

Kickoff

Lena Berglin 249 kr 249 kr Inbunden

Guds verk av Leffe Grimwalker

Kriminalkommissarie Samael Duvel har precis tagit tjänstledigt men dras omedelbart in i kaos när adoptivdottern Ayla kallar på hjälp. För att få ekonomin att gå ihop på hotellet hon äger ber hon Samael att söka efter en försvunnen pojke. Sökandet leder honom ner i en mörk värld under Stockholm som han svurit att aldrig återvända till. Samtidigt har två munkar mördats i Opus Deis kloster och Samael misstänks ha kopplingar till fallen. För att själv inte anklagas för mord måste han ta fast mördaren och samtidigt hitta Ruben innan det är för sent. Men desto längre in han dras in i mysterierna desto värre blir det. 

Guds verk

Leffe Grimwalker 299 kr 299 kr Inbunden

Hildur av Satu Rämö

Island möter Finland i en ny, bästsäljande deckarserie av Satu Rämö!

Hildur Rúnarsdóttir, chef för enheten för försvunna barn på Island, försöker hantera sin traumatiska barndom genom att ägna sig åt utredningsarbete och surfing på Islands kyliga vågor. Hennes unika förmåga att känna när tragedier närmar sig leder henne till en mystisk händelse kopplad till det som inträffade för 25 år sedan.

Tillsammans med den stickande polisen Jakob Johanson från Finland börjar de utreda en död man som hittats i ruinerna av ett hus efter en lavin i Västfjordarna. Upptäckten av ett snitt i halsen avslöjar att lavinen inte var dödsorsaken. Hildur och Jakob inser att det förtrollande landskapet gömmer mörka hemligheter, och de måste snabbt lösa gåtan för att förhindra ytterligare mord.

Hildur

Satu Rämö 269 kr 269 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ: 

Årets bästa böcker 2023 enligt redaktionen

Andra världskriget-romaner

Förbättra din hälsa med “Mosleys 30 bästa hälsotips”