Boktips

8 romaner som utspelar sig under andra världskriget

Redaktionen 11 december 2023

Den dramatiska tiden mellan 1939 och 1945, andra världskriget, förändrade världen på ett sätt som fortfarande påverkar oss. Här tipsar vi fram några gripande och starka romaner som skildrar dessa ödesdigra år.

Vinterharen av Paula Lichtarowicz

En gripande berättelse om moderskap, kärlek och hopp när det är som mörkast, baserad på författarens släkthistoria. När polska Lena närmar sig slutet av sitt liv återupplever hon starka minnen från barndomen, ett komplicerat äktenskap och drömmen om att bli läkare. Vid andra världskrigets början återvänder Lena till byn, där sovjetiska soldater förändrar allt över en natt. Lena och hennes familj stämplas som landsförrädare och förvisas till ett arbetsläger i Sibirien. Begravda under snön finns minnen om en förälskelse som sätter allt på spel. 

Vinterharen

Paula Lichtarowicz 269 kr 269 kr Inbunden

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Marie-Laure, en blind flicka från Frankrike, och Werner, en tysk pojke som drömmer om att bli radiotekniker. möts i Saint-Malo under andra världskriget I en stad som är dömd att ödeläggas av krigets brutalitetkämpar de tillsammans för att överleva. 

Ljuset vi inte ser

Anthony Doerr 229 kr 229 kr Mjukband

Teatern vid stranden av Joanna Quinn

Svpeande brittisk roman som följer tre syskons liv, fån barndomens 1920-tal till andra världskriget och därefter. Med tiden växer de försummade syskonenupp, och när andra världskriget bryter ut, förvandlas deras barndomshem och lekar till en scen för djupare och farligare äventyr. Cristabel och Digby engageras i underrättelsetjänsten och Florence konfronterar en förbjuden kärlek.

Teatern vid stranden

Joanna Quinn 279 kr 279 kr Inbunden

Intill vanvett, Intill döden av Kristen Thorup

Den unga danska krigsänkan Harriet reser till München 1942, efter att ha förlorat sin man, en frivillig stridspilot för Nazityskland. Hon och hennes make Gerhard levde ett glamouröst liv, men allt förändras när han dog och lämnade henne ensam med deras två söner. I München, hos en nazistisk officer och hans danska fru, börjar Harriet se en annan, mörkare sida av kriget- Denna historia avslöjar en annan bild av Tyskland under andra världskriget. 

Intill vanvett, intill döden

Kirsten Thorup 259 kr 259 kr Inbunden

Näktergalen av Kristin Hannah

Hyllad roman om två systrars två systrar kamp för att överleva i naziockuperade Frankrike. Vianne Mauriac måste navigera ett nytt, farligt  liv när hennes man kallas till fronten och deras hem tas över av en tysk kapten -, vilket tvingar henne och hennes dotter att dela bostad med fienden. Parallellt tvingas hennes lillasyster Isabelle fly från Paris och ansluter sedan sig till motståndsrörelsen efter att ha blivit förälskad i en partisan. 

Näktergalen

Kristin Hannah 89 kr 89 kr

Flora Leas hemliga bok av Patti Callahan Henry

Hazel och hennes lillasyster Flora, evakueras 1939 från det bombade London till en by i Oxfordshire. Hazel skapar en fantasivärld för att trösta Flora - men en dag försvinner Flora spårlöst. Tjugo år senare, när Hazel arbetar i ett antikvariat i London, upptäcker hon en bok med titeln "Viskande skogen och Stjärnfloden" - en exakt spegling av deras fantasivärld. Denna oväntade upptäckt väcker frågor om Floras öde och om hon fortfarande kan vara vid liv. 

Flora Leas hemliga bok

Patti Callahan Henry 279 kr 279 kr Inbunden

Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki

I Merja Mäkis debutroman utforskas teman som tillhörighet, exil och krigets brutalitet, genom Allis ögon, en ung kvinna från finska Karelen. Under finska vinterkriget 1940, tvingas Alli och hennes familj lämna sitt hem när Karelen överlämnas till Sovjetunionen, och de hamnar i Österbotten. Där, i en kultur som skiljer sig från deras egen, konfronteras Alli med nya utmaningar och en annorlunda vardag på ett militärsjukhus. Trots ett löfte om att återvända, möter vårens flyttfåglar bara tomma stränder i det Karelen de en gång kallade hem.

Innan fåglarna vänder åter

Merja Mäki 279 kr 279 kr Inbunden

Den franska fotografen av Natasha Lester

Storslagen kärleksroman inspirerad av krigsfotografen Lee Millers liv. Boken följer Jessica May, en tidigare fotomodell och begåvad fotograf, som blir en av de första kvinnliga krigskorrespondenterna under andra världskriget. I Europa stöter hon på motstånd i sitt arbete, men ett avgörande möte med kapten Dan Hallworth och den föräldralösa Victorine i Italien förändrar hennes liv. Sextio år senare upptäcker den unga konstkännaren D’Arcy Hallworth familjehemligheter knutna till Jessicas fotografier på ett slott i Frankrike.

Den franska fotografen

Natasha Lester 79 kr 79 kr