Boktips

Se dig själv representerad i litteraturen

Redaktionen 28 september 2022

Oavsett ålder är det både härligt och igenkännande att se sig själv representerad i litteraturen. Vi tipsar om fem böcker där mogna karaktärer har huvudrollen. Du får läsa om kärlek och vänskap, relationer och ett och annat kriminal-mysterium.

boktips-aldre-pensionarer.jpg

Det rånar sig nog

Sista utmaningen för Pensionärsligan: brott i cyberrymden!

Oljemiljardären Olav Tronds lyxhus i Oslo ser visserligen ut som ett ointagligt fort, men vilken härlig utmaning! 79-åriga Märtha Andersson – ledaren för Pensionärsligan – går långsamt utmed järnstaketet medan hon diskret spanar med sin teaterkikare och funderar på hur hon och hennes snällkriminella gäng bäst ska kunna bryta sig in. Ingen verkar vara hemma. Kanske har även tjänstefolket ledigt över jul? Då borde de slå till med en gång. Varför inte mitt under nyårsfirandet?

Det rånar sig nog

Catharina Ingelman-Sundberg 229 kr 229 kr

Äpplet faller inte

Nominerad till Årets bok 2022! Underhållande familjethriller som roar och oroar! En förtvivlad ung kvinna bultar på Stan och Joys dörr. De tar henne under sina vingar, men snart undrar deras vuxna barn varför en främling flyttat in. Vem är hon? Ett år senare är Joy försvunnen ... Ett krypande drama med pricksäkert skildrade karaktärer och en mörk hemlighet som mullrar i bakgrunden.

Äpplet faller inte

Liane Moriarty 209 kr 209 kr Inbunden

Sista sommaren

Britta åker i hemlighet till sitt älskade sommarhus på Lindö där hon enligt barn och barnbarn inte får vistas ensam. Kvällen innan har Adam, en ung man som är på flykt från ett kriminellt gäng, tagit skydd undan regnet i Brittas hus. Britta har klarat av nästan allt som behöver göras innan bussen till Lindö går, inklusive ett besök av distriktssköterskan, fläckborttagning på klänningen och undangömmande av pärlhalsbandet. Men så ringer hennes dotter Susanne. Jag har ett möte i Stockholm idag och kommer förbi dig ikväll, meddelar hon med sin stressade röst. Brita försöker avstyra, men det är omöjligt. Susanne och hennes familj ska åka till Spanien om några dagar och självklart vill hon titta till sin gamla mamma innan dess.

Sista sommaren

Eleonore Holmgren 209 kr 209 kr

Bladet från munnen

Den här berättelse- och samtalsboken handlar om att ta bladet från munnen och våga sjunga ut. Författaren Elsie Johansson anser att det vid 90 års ålder är dags att ta vara på tiden. Lämna alla konventionella, artigt undvikande och anpassade attityder och gå rakt på sak. Hon skriver, om för henne känsliga områden så som religion och sexualitet.

I dessa berättelser ger hon med friskt mod, och inte sällan en befriande humor, läsaren inblick i ett antal nutida, djupt berörande och diskutabla levnadsöden. Bladet från munnen är en annorlunda bok där författaren själv är närvarande hela tiden, inte minst som samtalspartner.

Bladet från munnen

Elsie Johansson 229 kr 229 kr Inbunden

Torsdagsmordklubben

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron är alla i åttioårsåldern. De bor på ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. Tillsammans utgör de Torsdagsmordklubben, som ses för att dricka vin och lösa olösta brott. En dag får de ett pinfärskt mordfall att sätta tänderna i … Elizabeth startade Torsdagsmordklubben tillsammans med Penny, som varit kriminalinspektör och hade flera pärmar med olösta fall hemma. Egentligen fick hon väl inte ha de där utredningarna, men när man uppnått en viss ålder kan man göra i stort sett vad man vill.

Torsdagsmordklubben

Richard Osman 79 kr 79 kr