Boktips

Se dig själv representerad i litteraturen

Redaktionen 11 mars 2022

Oavsett ålder är det både härligt och igenkännande att se sig själv representerad i litteraturen. Vi tipsar om fem böcker där mogna karaktärer har huvudrollen. Du får läsa om kärlek och vänskap, relationer och ett och annat kriminal-mysterium.

boktips-aldre-pensionarer.jpg

Äpplet faller inte

Stan och Joy Delaney har alltid setts som det perfekta paret: 50 år som gifta, lika samspelta på tennisplanen som på tennisskolan de har byggt upp tillsammans. Båda är i fin form, deras fyra barn är utflugna sedan länge men ingen av dem trivs riktigt med ett stillsamt liv som pensionär. De har försökt att resa och njuta av livet men de är helt enkelt inte så bra på det. Deras semestrar blir aldrig riktigt så där härliga som andra familjers verkar bli. 

Sent en kväll bankar någon på dörren och när Stan öppnar raglar en snyftande ung kvinna in i hans famn, hon berättar att hon bråkat med sin kille och inte har någonstans att ta vägen. Paret tar Savannah, som den unga kvinnan heter, under sina vingar och välkomnar henne in i sitt hem. Joy är till och med glad att Savannah dök upp just den här kvällen, som avledning till en annan händelse som paret helst vill slippa tänka på. Ett år senare är Joy spårlöst försvunnen. Stan är märkligt sammanbiten och de vuxna barnen är oroliga. Så upptäcker ett av syskonen något om Savannah som får dem alla att känna sig en aning nervösa. De har alltid sett henne som en gökunge i familjen, och nu har Savannahs mobilabonnemang upphört och hon går inte att få tag i. Vad har hänt med Joy? Och var är Savannah?

Äpplet faller inte

Liane Moriarty 179 kr 179 kr Inbunden

Sista sommaren

Britta åker i hemlighet till sitt älskade sommarhus på Lindö där hon enligt barn och barnbarn inte får vistas ensam. Kvällen innan har Adam, en ung man som är på flykt från ett kriminellt gäng, tagit skydd undan regnet i Brittas hus. Britta har klarat av nästan allt som behöver göras innan bussen till Lindö går, inklusive ett besök av distriktssköterskan, fläckborttagning på klänningen och undangömmande av pärlhalsbandet. Men så ringer hennes dotter Susanne. Jag har ett möte i Stockholm idag och kommer förbi dig ikväll, meddelar hon med sin stressade röst. Brita försöker avstyra, men det är omöjligt. Susanne och hennes familj ska åka till Spanien om några dagar och självklart vill hon titta till sin gamla mamma innan dess.

När den unge Adam, som är tilltufsad av livet och på flykt undan ett kriminellt gäng, vaknar i huset där han tagit skydd undan regnet, är det mitt på dagen. Trots det är han lika livrädd som i kvällsmörkret, men också hungrig. Därför tvingar han sig ut i köket. Men där finns inget ätbart. Så hittar han en matkällare med en konservburk med ravioli. Det lugnar honom. Om han bara kan få tag på mer käk kan han stanna några dagar. När han går tillbaka kärvar köksdörren och han måste rycka upp den. Men då lossnar handtaget. Och när han böjer sig ner för att plocka upp det ser han fötterna. Mitt på golvet. I ett par svarta promenadvänliga skor med resårsnörning …

Sista sommaren

Eleonore Holmgren 179 kr 179 kr Inbunden

Bladet från munnen

Den här berättelse- och samtalsboken handlar om att ta bladet från munnen och våga sjunga ut. Författaren Elsie Johansson anser att det vid 90 års ålder är dags att ta vara på tiden. Lämna alla konventionella, artigt undvikande och anpassade attityder och gå rakt på sak. Hon skriver, om för henne känsliga områden så som religion och sexualitet.

I dessa berättelser ger hon med friskt mod, och inte sällan en befriande humor, läsaren inblick i ett antal nutida, djupt berörande och diskutabla levnadsöden. Bladet från munnen är en annorlunda bok där författaren själv är närvarande hela tiden, inte minst som samtalspartner.

Bladet från munnen

Elsie Johansson 229 kr 229 kr Inbunden

Torsdagsmordklubben

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron är alla i åttioårsåldern. De bor på ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. Tillsammans utgör de Torsdagsmordklubben, som ses för att dricka vin och lösa olösta brott. En dag får de ett pinfärskt mordfall att sätta tänderna i … Elizabeth startade Torsdagsmordklubben tillsammans med Penny, som varit kriminalinspektör och hade flera pärmar med olösta fall hemma. Egentligen fick hon väl inte ha de där utredningarna, men när man uppnått en viss ålder kan man göra i stort sett vad man vill.

Nu har Penny hamnat på vårdhem, och den tidigare sjuksköterskan Joyce har tagit hennes plats. Vad Elizabeth har jobbat med är topphemligt, men Ibrahim var psykiater och Ron, ja han är mest bara Ron. Han bjöd in sig själv en dag, eftersom han inte för ett ögonblick trodde på det där med ”japansk opera”. Misstänksamhet är något Elizabeth värdesätter högt, så Ron blev kvar. För det kan ju vara ganska effektivt att ha i åtanke att polisen kanske ljuger i sina utredningar, eller?

Torsdagsmordklubben

Richard Osman 219 kr 219 kr Inbunden

Krutgummor på krigsstigen

Två systrar och ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på den skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad.

Deras trevliga och driftiga grannar försörjer sig på äppelodling, must- och champagnetillverkning. Säger de. Och de låter sig gärna bjudas på mat och fika. Tills det en dag uppenbaras att skenet bedrar – i källaren gömmer de helt andra produkter, nämligen vapen och drönare. Och i själva verket gör grannarna lönsamma affärer med militärer. Kvinnorna är smarta nog att inse att de behöver hjälp av yngre förmågor för att rå på dessa samvetslösa krigshetsare. De anlitar en femtonårig grabb som är bra på att hacka sig in i datasystem. Och konsekvenserna blir minst sagt världsomvälvande!

Krutgummor på krigsstigen

Catharina Ingelman-Sundberg 249 kr 249 kr

Listan är inspirerad av SelmaStories, som har fler boktips för den som är nyfiken