Boktips

7 böcker som utspelar sig i norr

Redaktionen 2 mars 2023

Den norra landsänden har helt fantastiska författare. Här listar vi 7 av de allra främsta böckerna som utspelar sig i norr.huvudbild norr.jpg

Alla måste söderut av Marie Lundström

Alla måste söderut är en varm berättelse med en sorglig underton om en identitetskris som ofta påverkar de som lämnar sin hemstad och klasstillhörighet för att börja ett nytt liv. Huvudpersonen Eva hade sin trygghet i sin far som var hennes norrbottniska rotsystem från Luleå. När hennes far går bort krossas hennes tillvaro och hon själv känner sig sönderslagen. Eva undrar nu hur hon ska förhålla sig till sin barndoms hemtrakter som hon lämnade vid nitton års ålder.

Alla måste söderut

Marie Lundström 279 kr 279 kr

Straff av Ann-Helen Laestadius

Fem renskötarbarn under 1950-talet tvingas gå i en internatskola där det är förbjudet att tala samiska, där jojk är syndigt och där barnen straffas med ris. Deras föräldrar vågar inte protestera och de rika herrarna bryr sig inte heller. Trettio år senare har de fem barnen valt olika sätt att hantera eller förtränga vad som hände under uppväxten. Men en dag dyker husmodern upp och det visar sig att ingen har glömt vad som hände under den tiden.

Straff

Ann-Helén Laestadius 269 kr 269 kr

Älven av Rosa Liksom

E historisk resa som skildrar en undanskymd händelse - de svenska flyktinglägren och evakueringen av Tornedalens befolkning under andra världskrigets slutskede. Handlingen utspelar sig under Lapplandskriget 1944 och vi får följa med en flicka vars familj drabbats av kriget, tillsammans med en evakuerad piga från Karelen, granngårdens kopiga och en liten pojke. De traskar genom det krigshärjade finska Lappland med alla deras ägodelar, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Deras resa är fylld med faror som oväder, hunger, kyla samt människor och djur som försöker fly undan kriget.

Älven

Rosa Liksom 269 kr 269 kr

Rovet av Stefan Spjut

Stefan Spjut har omarbetat sin hyllade roman Stallo och skapat en ny berättelse, Rovet, som blir den första delen i en trilogi. Handlingen utspelar sig 20 år efter att en pojke försvunnit, och nu händer det igen. Susso misstänker att det som har hänt är allvarligt, och hon inser snart att hon själv kommer att bli jagad för det hon vet. I folkmun kallas de för troll, varelser som kan förvrida och föda destruktiva tankar i människors huvuden. Den som har ett troll innanför rocken äger makt över andra människor. Men det är en nyckfull makt, omöjlig att råda över.

Rovet

Stefan Spjut 249 kr 249 kr

Ovanjorden av Mikael Berglund

Oskar sommarjobbar på en förskola i Ammarnäs, där han möter renskötartjejen Eija. De två får en nära relation som kommer att förändra Oskars liv för alltid. Genom Eija får Oskar lära sig om fjällen och den kultur hon tillhör. Ovanjorden är en gripande berättelse om att tillhöra någonstans och om två unga människors sammanflätade liv.

Ovanjorden

Mikael Berglund 249 kr 249 kr

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Vid sekelskiftet 1900 flyr en familj från Norge till Hälsingland i sökandet efter ett nytt hem. Efter mer än sjuttio år sitter Kåra vid köksbordet i huset som Armod byggde och planerar begravningen för sin svärfar Roar. Det gror mörkt i hörnen. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset? Unnis och Armods kärlek var större än allt. Kåras oro är lika stor. Nu vill hon bryta tystnaden och avslöja hemligheterna. Dit du går, följer jag vann Årets bok 2022.

Dit du går, följer jag

Lina Nordquist 89 kr 89 kr

Aednan av Linnea Axelsson

Linnea Axelssons diktepos som vann Augustpriset 2018 sträcker sig över nästan 800 sidor. I eposet berättas historien om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början fram till idag. Genom små fragment av berättelser växer ett känslosamt landskap fram, samtidigt som familjernas liv sammanflätas med Sveriges koloniala politik.

Aednan

Linnea Axelsson 228 kr 228 kr

LÄS OCKSÅ:

Redaktionens bästa boktips

Lär känna Samuel Bjørk - författaren bakom Vit som snö

Topplistan