Boktips
Drabbande livsöden - 11 starka biografier
Självbiografier och memoarer erbjuder en fascinerande inblick i människors liv, där verkliga berättelser om framgångar, motgångar och personliga upplevelser träder fram. Genom att läsa om allt från historiska ikoner till moderna kändisar får vi inte bara ett intimt perspektiv på deras resor, utan också en djupare förståelse för den mänskliga erfarenheten. Memoarer kan inspirera, utbilda och röra vid något universellt inom oss – och fungerar som en påminnelse om att varje liv, hur unikt det än är, har en historia värd att berätta.
En underbar resa av Sven-Göran Eriksson, Bengt Berg
Sven-Göran Erikssons karriär är välkänd vid det här laget och som fotbollstränare har han vunnit stor respekt överallt världen. Men vem var människan bakom framgångarna – och vad har han lärt sig när han ser tillbaka på ett liv i fotbollens tjänst?
Den längsta resan av KG Hammar
KG Hammar, född 1943, är teologie doktor och docent i kyrkohistoria vid Lunds universitet. Mellan 1997-2006 var han ärkebiskop.
Den längsta resan är hans romandebut i vilken han berättar om FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjölds sista, ödesdigra, resa …
Sanna överlevnadshistorier: Människor som lurat döden av Cara Tabachnick
De osannolika berättelserna handlar om människor som överlever de farligaste av situationer och de mest ogästvänliga miljöer. Från flyghaverier och sjunkande skepp till överlevnad i iskalla skogar och knastertorra öknar.
Läs om bland andra Juliane Koepcke, den enda överlevande efter en flygkrasch i Amazonas, Mauro Prosperi, som under ett ultramarathon sprang vilse i öknen och Henri Nény, som efter 20 dagar under marken hittade ut ur en nedstörtad kolgruva.
Låt oss gå ut med glädje av Torbjörn Flygt
Valåret 1973 hålls valupptakten inför en fullsatt Malmö Stadion. Nära fyra decennier av reformer och ökat välstånd har gjort Sverige till världens modernaste land. Tillväxten tycks evig, framtiden ljus. Socialdemokraternas partiledare Olof Palme har anledning att både le och skratta. I slutet av året kommer allt att ha förändrats. Torbjörn Flygt har skrivit en personlig betraktelse som utgår från ett foto av Olof Palme på Stadion och det tal han höll där, en bok om politik och minne, om kultur, idrott och litteratur.
Nu när man är död : En roman om Cornelis Vreeswijk av Göran Greider
I Nu när man är död får vi följa pojken som växer upp i krigets Holland och kommer till Sverige och slår igenom som visartist men tidvis går ner sig i droger och sprit och lider av svår svartsjuka. Fram växer en ny bild av den evige outsidern Cornelis – bortom de yttre skandalerna, skattebråken och löpsedlarna – och hans sånger som paradoxalt nog talade och talar till oss alla.
Jag vill aldrig må så dåligt igen : om kraschen, utmattningen och den långa vägen tillbaka av Sigrid Bernson
Sigrid Bernson är en framgångsrik proffsdansare – känd för miljoner tv-tittare från Let’s dance, därtill sångerska och låtskrivare – när allt brakar samman. Signalerna har funnits där, men hon har ignorerat dem alltför länge. När hon till slut kraschar blir fallet högt. Här berättar hon om de svåraste stunderna men också om ljuset, livslusten och viljan att bli frisk. En fin tröstebok när livet svämmar över av stress och krav!
Zorn - ett liv, en tid av Per Svensson
Vinnare av Augustpriset 2023 inom facklitteratur
Per Svensson målar här en helhetsbild av en av Sveriges mest kända konstnärer, Anders Zorn, bortom myter och schabloner, från Mora till London, och från Dalarö till Paris och Chicago. Zorn blev berömd för sina porträtt av kullor och badande kvinnor, för sin förmåga att skapa ljusreflexer och levande tyger med sin pensel. Han var en tidens man, en internationell entreprenör och en eftertraktad porträttmålare världen över. Berättelsen om Zorn är historien om en virtuos konstnär som erövrade världen, men till sist förlorade sin själ.
Arvet av Felix Granander, Henrietta Westman
När Felix Granander är 5 år dör hans pappa Jan Stenbeck, en av Sveriges mest kända företagsledare. Idén om att jag inte riktigt hörde hemma någonstans präglade hela min uppväxt. Pengarna, som fler och fler verkade gå och vänta på, tvingade fram hemlighetsmakeri, väckte andras avund och min egen skam. De förde in osäkerhet i alla relationer. Jag ställde mig nog inte den frågan då, vågade inte, men ärligt talat: Hur skulle jag kunna veta vilka som faktiskt gillade mig, Felix, och vilka som enbart var intresserade av pengarna?
Felix är idag utbildad terapeut och driver ett flertal bolag.
Fly från monster av Dermot Clemenger, Helene Arkhem
Innan Dermot blev känd som domare i Let’s Dance skördade han stora framgångar som tävlingsdansare. Och det var kärleken till dansen som gav honom kraft att bryta med en destruktiv uppväxtmiljö. I ett fattigt, katolskt hem på Irland plågades han och hans nio äldre syskon av en känslokall och våldsam pappa. Dansen var ljuset i tillvaron men också orsaken till daglig mobbning. Likt en verklighetens Billy Elliott dansade Dermot sig fri, till ett nytt hemland och under resans gång har han vunnit en rad prestigefyllda tävlingar. Men bakom den lyckliga fasaden doldes mörka minnen och tunga familjehemligheter ...
Att stå kvar när det blåser av Annika Strandhäll, Alexander Bygden
Annika Strandhäll växte upp i Göteborgsförorten Bergsjön och fick följa med sin mamma till pantbanken för att de skulle ha råd med mat. Det fanns inte på kartan att hon eller någon i hennes klass skulle kunna bli politiker. Trots det gjorde hon som minister stort avtryck under en tid när det politiska landskapet förändrades.
På sociala medier har hon ständigt varit i hetluften och vågat stå upp för sina åsikter trots att det ofta har blåst. När Annikas sambo tog sitt liv ställdes hon inför utmaningen att hålla ihop familjen och lyckas hitta tillbaka till livet igen.