Boktips

Höstens guldkorn - 10 boktips!

Redaktionen 19 september 2023

Nu är väntan över - äntligen är det bokhöst! Som vi har längtat. Bland sortimentet finns mängder med bokpärlor. Vi har samlat våra 10 bästa tips på aktuella böcker hösten 2023. 

hostlista-2023_huvudbild_bbk.jpg
Foto: Shutterstock

Förinta världen av Stina Jackson

I Skellefteå vaknar Ewa upp och scrollar rastlöst i sina appar. Hennes dotter Matilda vandrar runt i västra USA. Dagar och nätter fylls med kickar och relationer medan äventyret lockar i nästa möte och nästa flaska vin. När Matilda plötsligt slutar svara i telefon, tvingas Ewa ut i ensamheten av sommarnatten där hon finner modet att vara någon annan, en som vågar.

Tyler jobbar vid ett nedgånget motell i skuggan av Klippiga bergen, och varje kväll är en upprepning av den förra, tills han möter Matilda. Tillsammans beger de sig mot Los Angeles, drömmarnas stad. Denna resa ekar över Atlanten och når den svenska sommaren där Ewa är. Förinta världen ikväll är en gripande berättelse om en mamma och en dotter, längtan efter kärlek och bekräftelse samt om att våga följa sina drömmar.

Förinta världen ikväll

Stina Jackson 269 kr 269 kr Inbunden

Också Annie av Annie Lööf

I Annie Lööfs nya biografi får vi en nära inblick i både personliga och samhälleliga förändringar. Annie beskriver känslan av att stå kvar när andra ger upp, att stå stark när motvinden är som hårdast och att ha uthållighet när det inombords känns som om allt rasar. Lööf delar med sig av sitt inre liv och erfarenheter som liberal, feminist och humanist, med allt från respekt till hot och hat som har präglat hennes väg.

Också Annie

Annie Lööf,Caroline Bankler 299 kr 299 kr Inbunden

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Författaren bakom Ett öga rött, Jonas Hassen Khemiri, är äntligen tillbaka med en ny episk roman.

Tre systrars öden kommer att förändras när de flyttar till Jonas kvarter. Trots att de är födda i Sverige, kommunicerar systrarna med varandra på engelska. Deras liv verkar ödesbestämda av en förbannelse, en övertygelse att allt man älskar ska man förlora. Ursprunget till denna förbannelse finns i ett annat land och en annan tid. Historien sträcker sig över tre decennier och flera kontinenter, där systrarnas och Jonas liv flätas samman genom livskriser, kärlekshistorier och förlusten av vänner.

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr Inbunden

Istid av Tom Malmquist

På sin dödsbädd vädjar Toms far, den berömde sportjournalisten Thomas Malmen Malmquist, till sin son att avslöja spelskandalen. Tom, som kämpar med sorg efter förlusten av sin partner, ignorerar faderns önskan. Tio år senare, i samma ålder som sin far var när han avslöjade matchfixningen, återupptar Tom berättelsen om denna skandal som förändrade deras liv. Han blickar tillbaka på sin egen lovande ishockeykarriär som gick förlorad när fadern föll i fördärv, och parallellerna dras till sitt nuvarande liv som författare och familjefar.

Istid tar med oss på en resa genom fyra decennier om den komplicerade relationen mellan far och son. Det är en osminkad roman om sökandet efter identitet och strävan efter försoning.

Istid

Tom Malmquist 299 kr 299 kr Inbunden

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones

I början av 1900-talet är Stockholm i förändring. De rika drömmer om lyxiga hem, medan de fattiga kämpar för mat och bättre livsvillkor. Vid vattnet står det anrika Grand Hôtel som befinner sig i ekonomiska svårigheter och söker hjälp från den respekterade men fruktade Wilhelmina Skogh, som äger en rad framgångsrika hotell. Samtidigt anländer Ottilia, en ung kvinna, för att arbeta på Grand Hôtel och kämpar tillsammans med andra kvinnor mot orättvisor i en mansdominerad bransch. De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel är en gripande historisk feel-good roman som utforskar underbara karaktärer och deras kamp. Boken är första delen i serien Stockholms pärlor.

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

Ruth Kvarnström Jones 279 kr 279 kr Inbunden

Jävla Karlar av Andrev Walden

1983 skakas en tvåplansvilla utanför Norrköping av ett våldsamt bråk, och en hemlighet avslöjas. Sjuårige Andrev får veta att hans biologiska pappa inte är den han trott. Först känns det hela som om han vore en pojke i en magisk saga där hans riktiga pappa är en kung och att en ande ska ta pojken till honom. Men i stället för magi kommer en ström av nya pappor in i hans liv. Andrev Waldens debutroman utforskar uppväxten under 68-rörelsens skugga, med mammor som uttrycker sin frustration över män, kärlekens komplexitet, och en skalperad hamster. Berättelsen ger även en unik inblick i olika sidor av män, genom sju olika pappor på sju år.

Jävla karlar

Andrev Walden 329 kr 289 kr Inbunden

Käraste vänner av Katarina Widholm

Bokserien om Betty har blivit en enorm succé i Sverige, och vi längtar alla efter den tredje delen!

I oktober 1949, efter andra världskrigets slut, firar 30-åriga Betty sin födelsedag i sällskap med sina nära och kära. Hon är nu gift med Olof Morin och tillsammans har de sonen Anders. Hennes dotter Martina, från ett tidigare förhållande, har en blomstrande sångkarriär framför sig. Trots den yttre harmonin i familjen och framgångsrika affärer med Småtrycksförlaget och bokhandeln, börjar problem uppstå. Olof blir mer tillbakadragen, Martinas biologiska far dyker upp, ekonomiska bekymmer hotar Bettys företag, och en konflikt med hennes närmaste väninna Viola skakar om hennes värld.

Käraste vänner

Katarina Widholm 249 kr 249 kr Inbunden

Om en syster av Marcus Jarl

Om en syster är en gripande relationsroman som utforskar hatkärlek, komplicerade syskonband och konsekvenserna av att bära på en tung hemlighet som inte kan avslöjas, inte ens för den närmaste personen.

Julia Bergman arbetar på neonatalavdelningen och skyndar sig flera gånger om dagen till förlossningen när larmet i hennes ficka ljuder. Men en dag inträffar något dramatiskt som förändrar allt.

Hennes storasyster Liv bor med sin familj på Ingarö medan Julia lever trångt med sin fyraåriga son i en tvåa. Hon kämpar för att balansera arbete, vardagen med dagishämtning och en konflikt med sitt barns pappa. Julia längtar efter att kunna dela sina innersta känslor med sin syster, men deras relation är komplicerad. När en dramatisk händelse inträffar ställs Julia inför ett svårt val – vilken syster vill hon vara: sjuksystern eller lillasystern?

Om en syster

Marcus Jarl 289 kr 289 kr Inbunden

En bondes död av Negar Naseh och David Sandström.

Ta del av Västerbottens brottsliga gåtor i första delen av Brännliden-serien, En bondes död. I en liten på i Västerbotten, besöker Linda gården där hennes man Jens bor. Där finner gör hon en hemsk upptäckt – sin mans döda kropp. Veckan efter midsommar kommer sextioåriga polisen Marita till byn för att vila ut, men där stöter hon på Linda som berättar sin tragiska historia. Maritas polisinstinkter väcks till liv. Polisen i Umeå har avskrivit händelsen som en olycka, men Marita tillsammans Bahar, en Umeåpolis, börjar nysta i mysteriet. Genom deras arbete avslöjas bygdens skuggsidor, inklusive konflikter och laglöshet. Flera brott klaras upp, men frågan om vem som egentligen gynnas av bondens död kvarstår.

Läs vår intervju med Negar Naseh och David Sandström här!

En bondes död

Negar Naseh,David Sandström 269 kr 269 kr Inbunden

Holly av Stephen King

Stephen King, mästaren av spänning och skräck, är tillbaka med ännu en gastkramande berättelse om privatdetektiv Holly Gibney. Hon tar sig an fallet med den försvunna Bonnie, en skötsam ung kvinna som plötsligt försvunnit spårlöst. Med knapphändiga ledtrådar och en mystisk handskriven lapp vid hennes övergivna cykel, ger Holly sig in i utredningen. Snart upptäcker hon att Bonnie inte är den enda som försvunnit från samma område. Finns det ett samband? Holly följer spåren, och när hon granskar övervakningsfilmen gör hon

Holly

Stephen King 279 kr 279 kr Inbunden

LÄS MER

10 böcker för att fly verkligheten


Deckardrottningar

7 böcker i norr