Boktips
Välkomna våren med 10 inspirerande naturguider!
När naturen vaknar till liv efter vintern söker vi oss gärna ut i skog och mark igen. Men vad heter rovfågeln som hovrar över fältet? Vad är namnet på årets första fjäril? Och var finns de bästa vandringslederna? Här hittar du tio faktafyllda och inspirerande guider som lockar fram vårkänslorna!
1. Fågelguiden
Är du eller någon du känner intresserad av fåglar? Då är Fågelguiden perfekt eftersom den anses vara en av de bästa fälthandböckerna i världen med utförliga beskrivningar av närmare 1000 arter i Sverige, övriga Europa, Nordafrika samt delar av Mellersta Östern. En faktafylld bok, lika oumbärlig som kikaren!
2. Nya friluftsliv och äventyr i Sverige
Här finner du tips på vandringsleder i skogen, härliga skärgårdsturer och mysiga bondgårdar, men också äventyrsbanor, forsar och övernattningar i vildmarken. Från Lappland i norr till Skåne i söder får du förslag på friluftsliv och dagsutflykter till klassiska besöksmål. Och dessutom recept på god mat för stormkök eller matsäck.
3. Nordens fjärilar
I den här heltäckande fälthandboken – försedd med över 600 fotografier – hittar du de dagfjärilsarter som kan ses i Sverige och övriga Norden. Den innehåller beskrivningar av 145 arter dagfjärilar och bastardsvärmare. Alla fjärilarna är avbildade i sin naturliga miljö och här finns också tydliga kartor som visar utbredningen.
4. Äta vilda växter
I Äta vilda växter hittar du 33 vilda, ätliga och vanliga örter, blommor och bär. Den här smidiga utgåvan är till en del baserad på boken ”Vildvuxet”, men är kompletterad med nya växter och recept. Varje växt illustreras med vackra akvarellmålningar. Så ut och njut i skog och mark – där finns mycket gott och nyttigt!
5. Moln
Brukar du studera molnformationer på himlen? I den här heltäckande guiden får du följa med på en resa genom alla de olika molnsorterna, inklusive 12 nyupptäckta molnformationer. Boken är ett samarbete med brittiska The Met Office och innehåller allt du kan tänka dig vilja veta om moln.
6. Sångsvan
Vet du vad sångsvanarna säger när de samlas i bugande cirklar? Eller varför de har fler halskotor än giraffer? I detta vackra praktverk fångas sångsvanen i magnifika bilder och spännande text där det bland annat berättas om hur denna mytomspunna fågel kom tillbaka efter att ha varit utrotningshotad.
7. Svensk fältflora
Vad kan du egentligen om blommornas värld? Den här fullmatade handboken är perfekt att ta med ut i skog och mark om du vill lära dig mer! Här hittar du över 1000 olika växter som beskrivs i bild, text och med aktuella utbredningskartor. En naturguide som riktar sig till såväl nybörjare som mer erfarna växtjägare.
8. Pelle Holmbergs svampbok
När kommer svampsäsongen igång? Du kan hålla dig beredd om du har Pelle Holmbergs svampbok i din ägo, i den finns nämligen en svampalmanacka som visar när de olika svamparna är i säsong. I denna faktafyllda bok hittar du alla våra vanligaste svampar, tips på hur du finner och tillagar dem samt råd om vilka som är de bästa nybörjarsvamparna.
9. Jorden runt på 80 träd
Vad vet du om vår svenska björk? De italienska klibbalarna, Ghanas kolaträd eller det vita mullbärsträdet i Kina? I denna rikt illustrerade bok presenteras inte mindre än åttio olika träd på jordens alla kontinenter. Du får reda på trädens fysiska drag likaväl som hur de lever i symbios med omgivande natur, djur och människor.
10. Till fots
Att vandra är något som bara blir mer och mer populärt. Är du eller någon du känner nyfiken på att testa? Den här faktafyllda boken innehåller allt du behöver veta om prylar, kläder och packlistor. Om leder i Sverige och delvis i Europa – från dagsturer till långvandring, i skogen och i fjällen. Om mat, utrustning och mycket mer.
LÄS MER: