Boktips

10 svepande romaner för storslagna läsupplevelser

Redaktionen 13 november 2023

Letar du efter en storslagen läsupplevelse? En sådan där berättelse som sträcker sig över flera generationer, berör universella teman som livet, döden, kärlek och relationer? Här är 10 boktips för dig.
image0b384.png
Foto: Shutterstock

När vi var fåglar av Ayanna Lloyd Banwo

Magisk läsning i samma anda som Toni Morrison och Arundhati Roys romaner!

Darwin och Yejide möts på kyrkogården i Port Angles, Trinidad. Båda bär på hemligheter som kan befria dem från sina familjers bördor. Darwin, uppvuxen med en undvikande inställning till döden, och Yejide, som har en unik förmåga att hjälpa själar till andra sidan. På den gamla kyrkogården konfronteras de med sina förflutna, samtidigt som staden står inför en eskalerande kris.

När vi var fåglar är en fängslande kärlekshistoria som kombinerar spänning och övernaturliga element.

När vi var fåglar

Ayanna Lloyd Banwo 279 kr 279 kr Inbunden

Ödet och hoppet av Niklas Natt och Dag

Spännande berättelse som utspelar sig under medeltiden baserad på författarens egen släkthistoria.

1434. Kalmarunionen knakar i fogarna och ett uppror ledd av bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson utbryter i norr. Unge Måns Bengtsson sänds för att vinna Engelbrekts gunst och främja sin ätts intressen. Läsaren tas med på en resa präglad av våld, maktspel och försoning. Ödet och hoppet berättar om medeltidens mest ökända mord i fiktionens värld, av mördarens sonson i femtonde led - Niklas Natt och Dag

Ödet och hoppet

Niklas Natt och Dag 269 kr 269 kr Inbunden

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Ljuset vi inte ser tilldelades Pulitzerpriset och hyllas av kritiker och läsare över hela världen. Marie-Laure, en blind fransk flicka, upplever krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. Samtidigt drömmer Werner, en pojke från barnhemmet i Tyskland, om att bli radiotekniker och undslippa det hårda livet i kolgruvan genom Hitlerjugend. Deras öden sammanflätas när Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag, och de möts i den krigsdrabbade staden Saint-Malo, som ödesdigert kommer att totalförstöras av kriget...

Ljuset vi inte ser

Anthony Doerr 229 kr 229 kr Mjukband

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Storslagen familjeberättelse nominerad till Augustpriset 2023.

Tre systrars liv förändras dramatiskt när de flyttar till Jonas kvarter. Trots att de är födda i Sverige kommunicerar systrarna på engelska, och deras liv tycks styras av en förbannelse som dikterar att allt man älskar kommer att gå förlorat. Ursprunget till denna förbannelse sträcker sig till ett annat land och en annan tid. Handlingen sträcker sig över tre decennier och flera kontinenter, där systrarnas och Jonas liv flätas samman genom livskriser, kärlekshistorier och förluster av vänner.

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr Inbunden

En ond tid av Deepti Kapoor

Gastkramande action om makt, korruption och släktlojaliteter i det moderna Indien.

I New Delhi, maktens centrum, är skillnaden mellan kriminalitet och politik är hårfin. Arvinge till den mäktiga familjen Wadias affärsimperium, Sunny, drömmer om att förändra familjens skamliga rykte. När han träffar Nadja sätts Sunnys drömmar på spel, och Sunnys tjänare Ajay får organisera deras hemliga möten. Men han bär på en mörk hemlighet ...

En ond tid

Deepti Kapoor 299 kr 299 kr Inbunden

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

García Márquezs mästerverk i ny översattning!

Följ en historia som spänner över sju generationer i familjen Buendíam - deras drömmar, strävanden och olyckor i den lilla colombianska byn Macondo. Från början grundad av José Arcadio Buendía möter både byn och släkten sitt oundvikliga slut i denna oförglömliga roman som har blivit en klassiker. Verket anses vara en av de mest betydande inom den latinamerikanska litteraturen och har översatts till över 30 språk.

Hundra år av ensamhet

Gabriel García Márquez 169 kr 169 kr

Skyming 41 av Kjell Westö

Kärlek under krigstid av älskade Kjell Westö.

Under vinterkriget i början av 1940-talet möter vi Molly, en teaterskådespelerska på turné i Sverige, och Henry, en journalist vid krigsfronten. Deras relation prövas av krigets påverkan på sanningen och överlevnad. När freden kommer försöker de lappa ihop sin relation, men 1941 tornar ett nytt krig upp sig. Westö skapar en gripande kärleksroman i en tid av osäkerhet och skörhet.

Skymning 41

Kjell Westö 269 kr 269 kr Inbunden

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker 

Den efterlängtade och avslutande delen av Lucinda Rileys internationella succé om de sju systrarna. Denna gripande berättelse tar läsaren på en storslagen resa genom världen och historien. På Titan-båten samlas systrarna för att ta ett sista farväl av sin mystiska far, Pa Salt. Överraskande nog har han valt att överlämna nyckeln till deras förflutna till den sjunde systern, som nyligen återfanns. Varje sanning avslöjar nya frågor, och systrarna konfronteras med insikten att de knappt kände sin far och att hans långbegravda hemligheter fortfarande kan påverka deras liv. En oförglömlig avslutning på denna episka berättelse.

Alla böcker i De sju systrarna-serien

Atlas : historien om Pa Salt

Lucinda Riley,Harry Whittaker 259 kr 259 kr Inbunden

Svindlande höjder av Emily Brontë

En av engelska litteraturens stora klassiker!

Denna vilda kärlekshistoria från 1847 anses fortfarande vara både nyskapande och modern, trots att den mötte skepticism från sin samtid. Handlingen kretsar kring pojken Heathcliff, som kämpar för sin plats i familjen Earnshaw. Han står emellan hatet för fosterbrodern Hindley och den intensiva kärleken till fostersystern Catherine. När tiden går och händelser inträffar skiljs Heathcliff och Catherine åt. Efter Mr. Earnshaws död och Catherines giftermål blir hämnden Heathcliffs enda drivkraft i livet.

Svindlande höjder

Emily Brontë 159 kr 159 kr Storpocket

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

En gripande och oförglömlig roman om vänskap, ljus och mörker i New York som sträcker sig över flera decennier. Vi följer de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem, och Jude genom prövningar och skiftande öden. Jude St Francis, den gåtfulla advokaten med ett traumatiskt förflutet, förblir en gåta för alla, men det är hans vänskap med skådespelaren Willem som blir en ljuspunkt i hans liv. Trots självföraktet som präglar Jude och den kärlek han inte kan tillåta sig, är det vänskapen som håller dem samman genom åren. 

Ett litet liv

Hanya Yanagihara 249 kr 249 kr

 

LÄS OCKSÅ:

Redaktionens bästa boktips

Nora Roberts

10 böcker för att fly verkligheten