Aktuellt

Jon Fosse får Nobelpriset i litteratur år 2023

Redaktionen 5 oktober 2023

Den norska författaren och dramatikern Jon Fosse, känd för sina pjäser och Septologin, tilldelas Nobelpriset i litteratur år 2023.

nobelpriset2023_huvudbild.jpg

Foto: Tom A. Kolstad och Shutterstock

Jon Fosse, född i Haugesund i Norge, debuterade 1983 och har skrivit över 40 böcker, översatt till 40 olika språk men har hittills varit uppmärksammad för sina pjäser som spelas världen över. 

Akademiens motivering lyder:

”För hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.

Septologin hyllas som Jon Fosses magnus opus. Den sista delen i serien tilldelades den norska motsvarigheten till Augustpriset, Bragepriset år 2021. Septologin är en storslagen berättelse om konst, Gud, alkoholism, vänskap och tiden som går. Den tredje delen i Septologin, Ett nytt namn, utkommer i svensk översättning av Lars Andersson 6 oktober i år.

Jon Fosses böcker utgivna på svenska:

Septologin:

Det andra namnet, Septologin I-II (2021)

I Septologins första del presenteras vi för två konstnärer, båda vid namn Asle, som leder parallella liv. De är vänner och liknar varandra på ett slående sätt. En av dem hittas kollapsad i snön, vilket leder till en djupdykning i deras gemensamma historia. Berättelsen utforskar konst, tro och livets stora frågor.

Det andra namnet : Septologin I-II

Jon Fosse 269 kr 269 kr

Jag är en annan, Septologin III-V (2022)

I Septologins andra del utforskar vi Asles ungdomstid. Han träffar ofta Sigve, en gammal bekant, vilket leder honom till att möta sin konstnärliga dubbelgångare med samma namn. Denna andra Asle har imponerande talang och tar sig in på konstskolan, något som Asle själv önskar. Boken dyker djupt ner i teman kring konst, liv och död.

Jag är en annan : Septologin III-V

Jon Fosse 269 kr 269 kr

Kommande 2023: Ett nytt namn, Septologin VI-VII

I Septologins tredje del förbereder Asle sig för jul medan han reflekterar över sitt liv och sin konst. Han firar jul med grannarna Åsleik och Guro. Genom minnen följer vi Asles kärlekshistoria och konstnärliga resa, medan den andra Asles liv tar en tragisk vändning. Berättelsen väver samman konst, tro, liv, död och mänsklig erfarenhet.

Ett nytt namn : Septologin VI-VII

Jon Fosse 299 kr 299 kr

Övrig utgivning:

Stängd gitarr (1988)

Båthuset (1989)

Flasksamlaren (1992)

Melancholia (1999)

Morgon och kväll (2002)

Det är Ales/Sömnlösa (2010)

Trilogin. Sömnlösa, Olavs drömmar, Kvällning (2015)

Hundmanuskripten (2019)

Prosa 1 (2022)

Prosa 2 (2022)