Författarporträtt

"Det började med att vi fascinerades av två kvinnor i vår omgivning som var glada i sitt åldrande"

Redaktionen 29 augusti 2023

Rocktrummisen David Sandström och Uppsalaförfattaren Negar Naseh debuterar som författarpar med spänningsromanen En bondes död. Det är första delen i Brännlidenserien, om utredaren Marita Widmark och polisen Bahar som löser mordfall vid glesbygden. 
 
imagegfxik.png
Copyright/fotograf: Robin Laananen

Hur kommer det sig att ni har skrivit en bok tillsammans? Hur började det?
– Det började med att vi fascinerades av två kvinnor i vår omgivning som var glada i sitt åldrande och gillade sina jobb och vi insåg att vi inte sett deras motsvarighet på tv, i film eller i böcker.

Vem är Marita? Varför ville ni skriva om henne?
– Hon är en kvinna som var väldigt framåt som liten, obekymrad, driftig och nyfiken och som från en liten västerbottnisk by råkade hamna i Stockholm i sena tonåren, kanske tappade bort sig lite, men när hon skilt sig och hittat sitt drömjobb som civil utredare så har hon blivit en slags vuxen variant av den lilla initiativrika tjej hon var.

Vem är Bahar?
– Bahar är en egensinnig och intelligent ung tjej som förvånat sin familj och vänner genom att bli polis. Hon kunde gjort nästan vad som helst men polisyrket, i synnerhet utredandet, är en passion, precis som för Marita.

Vad har ni för relation till trakten Marita kommer ifrån? Finns byn Brännliden i verkligheten?
– Byn Brännliden ligger nära den by som David bodde i under många år, Brände, i Robertsfors kommun. David har eller har haft släkt i de flesta av byarna som nämns i boken och han bär på en oproportionerlig kärlek till trakten.

Vad är det som är speciellt med den här trakten?
– Små byar kan lätt stagnera, att en långsam utflyttning utarmar en bygd, men mellanbygden är speciell för att den ligger mitt emellan Umeå och Skellefteå vilket gör att det fortfarande flyttar in folk till byarna. Det är en levande jordbruksbygd med en blandning av gamla bondesläkter, barnfamiljer där föräldrarna pendlar, lokala entreprenörer samt gammpojkar och par som levt i stan men sedan pensionen "flyttat hem" till byn. Det är livligt och framåtblickande trots att det på papperet är glesbygd/avflyttningsbygd.

Hur har det varit att skriva ihop?
– Både högt och lågt. Väldigt roligt när berättelsen tar form, att bena ut och diskutera karaktärerna, däremot var det svårt när det skulle skäras bort partier och vi skulle diskutera ordval och kommatering. Det blev 4-5 långa kvällspass i veckan under många månader. Vi har inte sett en tv-serie sen 2020.

Hur ser planerna ut för skrivandet framöver?
– Vi har ett skrivit ett grovt utkast till del två i Brännliden-serien och precis börjat på själva manuset. När den är klar ska vi båda skriva på annat, var för sig. Men vi är ju varandras första läsare/lyssnare i vad vi än gör.

Tack, David och Negar!

En bondes död

Negar Naseh, David Sandström 269 kr 269 kr

LÄS OCKSÅ:

Författarporträtt: Silje Ulstein

Redaktionens bästa boktips!

Kan du inte få nog av spänning? Spana in våra deckare och thrillers här.