Chili - sommarens hetaste trend!

Kunskap om 222 sorters chili, recept, odlingstips och fantastiska bilder. Allt det och mycket mer ryms i boken Chili. Vi såg till att få en pratstund med Kerstin Rosengren - en av författarna. 

chiliblommorHur började ditt intresse för odling och framför allt chili? 
Jag har alltid varit intresserad av odling och här där vi nu bor fanns möjlighet att ha köksträdgård. Jag har haft köksträdgård 12-13 år. Växthuset kom något senare, ett hus för odling och här sådde jag mina första chilis för ca 10-11 år sedan. Lite Jalapeños och några andra sorter. Året därpå började jag leta efter en chili jag sett på nätet. Vackra frukter i lila, gult, orange och rött! Det var då jag upptäckte den stora gruppen Capsicum! Plötsligt hade jag beställt frö till massor av sorter, typ 150! Det som fascinerar mig är olikheterna bland chili färg, form, smak, växtsätt... idag odlar jag mer än 300 sorter och mitt stora intresse är de sällsynta och nya sorter som dyker upp. 

Och nu en hel bok om bara Chili. Hur kom ni på den idén egentligen? 
En sommar fick jag besök i min köksträdgård av Pernilla Bergdahl som ville fota lite för en artikel och lite senare kom Eva Robild och besökte mig. Vi pratade odling och lärde känna varandra.
Några år senare blev jag inbjuden att prata chili i några trädgårdsföreningar, jättekul!
Jag gjorde då en presentation med nästan 100 bilder. Frågorna om chili var många och intresset jättestort! Det var då jag kom på att en bok vore perfekt att skriva! Underlaget var redan klart! Jag tog då kontakt med Eva och Pernilla och vi enades om att det skulle vara superkul att göra en riktigt stor och bildrik bok. Bonnier Fakta nappade på vår ide!

Bilderna har fotograferats i mitt växthus. Eva och jag har pratat och pratat chili, faktagranskat och korrläst! Många härliga timmar! 

Om man är en total nybörjare när det gäller odling, finns det någon chili som är enklare eller bättre att starta med?
Capsicum Annuum är den art som har flest sorter och de flesta har relativt kort utvecklingstid. Det finns andra arter men en del kan ta lång tid på sig att gro och växa till sig! Från ett par månader till 10-12 månader innan frukterna är mogna.

Och så frö om du gillar det annars kan man idag hitta roliga chiliplantor i välsorterade handelsträdgårdar. Välj en sort som inte är för stark. Eller en sort som du tycker ser fin ut. Anledningar att odla chili är många!

Vilka är dina tre bästa tips till den som odlar chili? 

  • Ge dina plantor gödning kontinuerligt! Jag vattnar med svag näring varje gång jag vattnar. Då glömmer man inte någon planta eller när man gödslade förra gången!
  • Kolla dina plantor dagligen! Behöver dom vatten? Näring? Mer ljus?
  • Man kommer långt med lite omvårdnad och kärlek!

Vilket är ditt favoritrecept med chili? 

Att baka med chili! Den goda hetta som chilin ger är fantastisk i kombination med kakors sötma och angenäma smak!

I boken har vi ett recept på himlagoda chilikakor. Dessa kan med fördel göras små som munsbitar att avnjutas till något kallt drickbart en varm sommarkväll i trädgården! 

HIMLABACKENS CHILIKAKOR
100 g smör
3 dl havregryn
1⁄2 dl strösocker
1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 tsk hjorthornssalt
1⁄2 tsk Himlabackens chilipulver, en mix av 200 sorter (eller ta din egen favorit)
1 citron, rivet skal av
Saft av 1⁄2 citron
1 tsk havssalt

Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Forma degen till rullar och lägg dem i plastfolie. Låt degen vila i kylskåpet 1 timme. Ta bort folien, skiva rullarna till tunna kakor och lägg ut på bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader cirka 15 minuter.
Förvara i lufttät burk.

chili skål

Bilderna i artikeln är från boken Chili samt av Kerstin själv.