Claire Sandy: "Jag blev spyfärdig på mitt präktiga jag"

Claire Sandy

Varför valde du att skriva en bok som utspelas under julen?
Det är lätt att svara på! Julen är en magisk högtid som tigger  om att bli omskriven. Födelsedagar och bröllop angår  enstaka personer, men alla ser fram emot julen. Den tillhör oss alla och vi lägger ner så mycket tid och energi på förberedelserna. Du förstörde min jul är nog det värsta man kan säga till någon.

Vad betyder julen för dig?
Ordet jul väcker så många minnen. När jag var barn betydde det julklappar! Som vuxen tänker jag inte alls på vad jag kanske får, nu handlar allt om den oändliga julklappslistan, vilken mat som ska köpas hem (och att se till att de som har några udda önskemål i matväg får som de vill). För mig är den ursprungliga meningen med julhelgen – ni som är allergiska mot sentimentalitet får hoppa över några rader, för nu kommer det en hel vagnslast – att vara tillsammans med människor som betyder mycket för mig. Några av dem är inte längre i livet, därför har julen blivit bitterljuv, men den är ändå meningsfull. 

Åh, julen innebär förstås också att man får äta Quality Streets chokladpraliner.

Har du några särskilda familjetraditioner som är förknippade med julen?Förutom bråket på annandagen, menar du? Precis som alla andra familjer har vi små ritualer och trick som gör vår jul personlig. Lunchen måste börja med rökt lax, precis som att min svärmor måste ge alla en chokladapelsin i julklapp.”Det här var den bästa kalkon jag någonsin ätit”, brukade min pappa säga. Nu när han är borta säger jag det åt honom.

Vilket är ditt bästa julminne?
De trängs om förstaplatsen. Hela kroppen minns hur det kändes att packas in i kappa, mössa och halsduk och stå mellan föräldrarna under midnattsmässan. Det var spännande att få vara uppe så sent och jag var fullkomligt övertygad om att tomten var på väg. Jag minns också julen vi rade på min morbrors gård. När jag tittade ut genom fönstret på juldagsmorgonen såg jag en ko som hade glit- ter på hornen. Men mitt allra härligaste minne är när jag var pytteliten och bara satt och beundrade julgranen. Jag var fånigt lycklig, tänkte på absolut ingenting och var helt förhäxad av de svävande julgransljusen. Numera måste jag vara full för att få uppleva den känslan.

Claire Sandy

Var det jul när du skrev ”Snöfall, mirakel och frusna hjärtan”?
Jag önskar att jag kunde svara att jag skrev den här boken insvept i ljusslingor med smulor av fruktkaka på blusen och glitter i håret, men sanningen är mer banal än så. Jag gjorde det efter jul, därför är alla beskrivningar på pricken, som om jag beskrev ett land jag blivit utvisad ifrån. Min längtan kanske framgår i texten!

Är du en sådan som handlar julklapparna i sista minuten eller ligger de inslagna ett halvår i förväg?
När det gäller julklapparna har jag alltid varit mycket förberedd (och mycket självbelåten). Jag planerar, konspirerar och sparar. Avsätter en kväll till paketinslagning. Så var det ända till förra året, då jag blev spyfärdig på mitt präktiga jag. Improvisera! sa jag till mig själv och väntade med allt till sista minuten och såg fram emot den fantastiska adrenalinkicken då jag skulle tänka: Herregud, vad jag känner mig VITAL! medan jag rusade genom varuhusen dagen före julafton.

Aldrig. Mer. Jag kände hur hela julen vittrade sönder när jag spenderade dubbelt så mycket pengar på hälften så många julklappar som jag brukar köpa. Det såg ut som om jag hade slagit in dem i ett mörkt rum under pistolhot. Och adrenalin känns precis som ren, iskall skräck ...

Har du någon favoritbok med jultema?
Sjukt nog handlar boken jag älskar att läsa vid jul inte om julen. Mamma gav mig Borta med vinden när jag var tolv. Blä, tänkte jag. Den verkade larvig och trist – och lååång – och jag tittade inte i den förrän sent på kvällen, när jag hade tröttnat på de andra julklapparna. Men jag blev som förhäxad och låg uppochner i soffan (varför gör barn det?) och läste. Mina föräldrar blev tvungna att slita loss mig därifrån för att få mig i säng.

Vad gillar du bäst, att skriva böcker som utspelas under julen eller på sommaren?
Vilken orättvis fråga! Det finns för- och nackdelar med båda. Sanningen är den att när en författare har kommit till slutet av en bok längtar hen efter att jobba med något helt annat. Så om du frågar mig medan jag håller på med en julbok svarar jag ”sommaren” högt och tydligt. Och tvärtom.