Julie James: "Jag köpte en bok som hette Att skriva filmmanus som säljer och så satte jag mig ner en dag och började skriva"

James Julie, berätta lite om dig själv. Vem är du och hur kommer det sig att du blev författare?
Innan jag blev författare jobbade jag som advokat på en stor firma i Chicago. Jag hade aldrig skrivit något tidigare eller gått på någon skrivarkurs, men jag var ett stort filmfan och hade en idé för en romantisk komedi. Så jag köpte en bok som hette Att skriva filmmanus som säljer och så satte jag mig ner en dag och började skriva. Jag kände ingen i Hollywood så när jag var klar med mitt manus skickade jag ut det till massa agenter. Jag hade tur för en av agenterna som läste manuset sa att han ville representera mig och några månader senare presenterade vi manuset för en Hollywood-producent som köpte det.

Sedan skrev jag ytterligare ett manus – en psykologisk thriller – och även det plockades upp av en producent. Under den här tiden jobbade jag fortfarande som advokat men började mer och mer fundera på att lämna juridiken och skriva på heltid.
Och så fick det bli. Jag sa upp mig och skrev ett tredje manus. Som inte sålde. Jag skrev ett till, som inte heller sålde och då började jag bli rejält nervös och undrade om jag gjort ett misstag.
Till slut föreslog min agent att jag skulle skriva en bok istället. Så jag gav det en chans och sedan dess har jag skrivit böcker. 😊

Din bok Grejen med kärlek släpps nu I Sverige. Berätta lite om historien och hur du fick inspirationen till den.
Den handlar om två FBI-agenter som jobbar undercover, Jessica Harlow och John Shepard. De träffades första gången på FBI-utbildningen och blev då genast bittra rivaler då båda kämpade hårt för att bli bäst i klassen. Sex år senare återförenas de och måste arbeta undercover tillsammans på ett fall med en korrumperad politiker.

Jag har alltid varit fascinerad av FBI-utbildningen så jag tänkte att det var ett spännande ämne att lyfta rivaliteten som kan uppstå där. Eftersom jag också är ett stort fan av romantiska komedier så ville jag såklart utveckla och få med en sådan sida i min story, med en massa vändningar fram och tillbaka mellan de två huvudkaraktärerna.

KärlekVad tycker du är den allra viktigaste ingrediensen i en riktigt bra kärlekshistoria?
Det är flera saker jag tycker är viktiga. Konflikter, eftersom du inte kan göra det för lätt för kärleksparet att få varandra. Om det är för enkelt finns det inget som driver historian framåt. En bra dialog är också jätteviktigt eftersom den visare kemin mellan karaktärerna. Och slutligen, även om huvudkaraktärerna inte tror att de gillar varandra – eller åtminstone om det är vad de intalar sig själva – så måste de innerst inne ha en genuin respekt för varandra.

Så vad har du för nya projekt på gång? Skriver du på någon ny bok?
Jag har precis börjat skriva på en ny bok! Men jag kan inte berätta så mycket mer just nu än att det är en ny modern romantisk komedi.

Vad läser du själv, när du hart id över? Bara kärlekshistorier eller gillar du andra genre också?
Jag läser nästan alla genres: romantik, spänning, drama och en del fantasy. Jag gillar att blanda. 😊

Känner du till några Svenska författare då?
De första jag kommer att tänka på är två författare som jag också läst böcker av: Stieg Larsson och hans Mäns som hatar kvinnor och Astrid Lindgren och Pippi Långstrump

Topplista