En varm relationsroman utspelad i Roslagens famn

Eli Åhman Owetz förra roman Brevvännerna har gjort succé hos läsarna och nu senaste nominerades den till Årets Bok. Nu kommer hennes nya bok - Renoveringsobjektet. En minst lika bra och varm berättelse som Brevvännerna

Din roman Brevvännerna som kom ut i maj 2019, har fått ett väldigt fint mottagande av läsare och recensenter. Den har nominerats till både Årets feelgood, Storytel Awards och Årets Bok. Vad tror du det är som har gjort att den har blivit så hyllad?
Brevvännerna beskrivs som en You've got mail i svensk landsbygdsmiljö. Två människor börjar brevväxla anonymt och blir förälskade i varandra genom orden. Malin lever i ett fysiskt dött äktenskap – men har hon verkligen rätt att välja ett annat liv, ett med lust och kärlek? Många läsare har hört av sig och berättat att de känner igen sig i Malin. Hoppfullhet, har de beskrivit känslan efter att ha läst boken.

Nu kommer den efterlängtade uppföljaren, Renoveringsobjekten. Spännande titel! Vad anspelar den på?
Det lilla samhället Grävinge i Roslagen blomstrade en gång i tiden. Skofabrikens storsäljare Grävingesandalen satt på varenda unges fötter. Nu är samhället bedagat. Men sonen till den siste disponenten har en storslagen vision om att skapa en ”ny och fräsch” bruksort i 1600-talsstil. Alla renoveringsobjekt längs Fabriksgatan ska rivas. Han anlitar arkitekten Susanne som sagt upp sig för att frilansa och som är på desperat jakt efter uppdrag. När hon får veta att det bor folk i husen ställs hon inför ett svårt moraliskt dilemma.

I Renoveringsobjekten får vi återse några av roman-gestalterna från Brevvännerna, och även dina tidigare böcker, men också göra nya bekantskaper.
Ja, huvudpersonen Susanne är ju exfru till Erik i Brevvännerna. Hon hälsar på honom i byn Söderberga. Där träffar hon också andra personer som trogna läsare känner igen. Men Conny och de andra Grävingeborna är nya karaktärer.

Du får ofta höra från läsarna att Brevvännerna sticker ut i feelgoodgenren för att den känns ”äkta” och att du skriver om ”vanliga människor”. Hur lyckas du skapa den känslan? 
Mina böcker utspelar sig i min egen hembygd, Roslagen. Jag vet hur livet ser ut här, hur man pratar. Och så får karaktärerna ha vanliga, osexiga yrken – vilket folk oftast har. Som fastighetsskötare eller bygglovshandläggare.

En recensent skrev att ”Eli Åhman Owetz borde få någon sorts landsbygdsskildrarpris, hon skriver så att man vill flytta ut från stan på stört”. Vilken roll spelar miljön i dina böcker?
Ur miljön växer karaktärerna. I Renoveringsobjekten kan både miljö och människor först tyckas sjaviga. Men precis som Brevvännernas Malin och Erik utvecklades från grå till passionerade så förändras bilden av människorna i Grävinge när vi får veta mer om dem.

Trekaffet är ett speciellt inslag i dina böcker. Vad är det och hur får man egentligen en inbjudan?
Trekaffet äger rum i butiken Anna-Lisas Antik. Bara grannar och vänner är välkomna. Har man tur är man vän till en vän och kan få slinka med, som Susanne i Renoveringsobjekten. Trekaffet är oerhört poppis bland mina läsare. Jag har till och med fått presenter, en kakburk med etiketten ”Till trekaffet” och en broderad duk ”att ha på trekaffet”.

Tack för pratstunden Eli! 

Topplista