Tareq Taylor: "Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att laga mat, än på en plåt!"

tareq taylorTareq Taylor är kocken som alltid har ett leende på läpparna. Han har jobbat med tv-program som Trädgårdstider, Go'kväll och Tusen år till julafton samt Tareq Taylor's Nordic Cookery som sänts i över hundra länder. I ryggen har han trettio år som kock och driver numera restaurangen Kockeriet i Malmö.
Nu är han aktuell med nya kokboken Mat på en plåt - en bok fylld med smarta middagar och enkla ugnsrätter.

Varför just mat på en plåt?
Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att laga mat! Några minuters förberedelser av ingredienserna, lägg dem på en plåt eller i en form och låt ugnen göra resten av jobbet!

Vad är fördelen med den här typen av matlagning?
Man sparar tid, det är mat som är enkel att laga till många och det blir mindre disk. En annan fördel är att smakerna fördjupas i ugnen.

Tar det inte lång tid att laga mat i ugnen?
I vissa recept är det just den långa tillagningen som är grejen. In med plåten i ugnen på morgonen och ta ut den på kvällen när det är dags att äta middag. Under tiden kan du göra helt andra saker!

Du är ju känd för att gilla kryddor från hela världen, har du några favoriter?
Jag brinner lite extra för smakerna från Mellanöstern, som kommer från spiskummin, sumak, kanel, mynta, bladpersilja, saffran, granatäppelkärnor… Även det asiatiska gillar jag helskarpt med chili, lime, ingefära, fisksås, koriander och jordnötter.

Finns det något lite oväntat i boken?
Kanske klassikern varma mackor, som jag har gjort i flera uppdaterade varianter. Jag lovar att de kommer att piffa upp fredagsmyset rejält!

Topplista

Kokböcker av Tareq Taylor och vänner

Morberg lagar vilt : jagat, fiskat, plockat

Per Morberg 269 kr 269 kr