Denise Rudberg: "Saker vi idag tar så för givet är oerhört dramatiska och svåra för 40-talets kvinnor."
Denise Rudberg är produktiv som få andra författare. Hon har bl.a. nått stora framgångar med sin Elegant crime-serie om deckarhjältinnan Marianne Jidhoff – en medelålders änka och åklagarsekreterare – som löser fruktansvärda brott i överklassens salonger. Förra året kom hon även med första delen i nya serien Kontrahenterna och nu är hon ätligen tillbaka med uppföljaren.
En andra allians är del två i din romanserie Kontrahenterna, som inleddes med Det första chiffret. Vad handlar serien om, och hur kom du på idén?
Kontrahenterna handlar om tre kvinnor i Stockholm under andra världskriget. Vi får följa Signe, Iris och Elisabeth som får i uppdrag av det svenska försvaret att knäcka de tyska koderna. Karaktärerna är baserade på mina mormödrar (jag hade två) och min farmor. Min farmor började bland annat arbeta på Flygvapnet 1939 och arbetade där fram till sin pension.
Elisabeth, Iris och Signe är tre mycket olika kvinnor. Hur skulle du beskriva dem? Signe är kvinnan från landet som inte längre är önskvärd i sitt barndomshem och plötsligt står ensam i världen. Iris flyr från Estland med sina två söner och vet inte vilket öde hennes make i Estland mött. Elisabeth är Stockholmstjejen, uppvuxen mitt på Stureplan, som inte stött på några större motgångar i livet, men som fostrats att bli en självständig kvinna med stort patos och social trygghet. Tillsammans bildar de en enhet som är starkare än en statsmakt.
Vem är du mest lik?
Eftersom förebilderna till alla tre är kvinnor som fostrat mig från födseln, så finns de alla tre i mig. Jag har fått alla deras styrkor rätt in i DNA-poolen, vilket jag är så in i bänken tacksam över.
Hur ser hotet ut i En andra allians? Finns det fiender i kvinnornas närhet?
Hotet från omvärlden blir allt tydligare vilket alla tre blir ytterst medvetna om. Tyska män gör försök att infiltrera den svenska societeten samtidigt som statsmakterna för konfidentiella diskussioner som för alltid kommer att förändra vårt land.
Får vi vara med om någon romantik?
Jajamensan. Men kanske inte riktigt den sortens romantik som vi blir matade med i vår tid, det här är den gamla sortens romantik där saker får ta tid och utvecklas i sin takt. Men kärlek i alla dess former kommer vi att få se mycket av i den här serien.
Vad är du mest nöjd med i din nya roman?
Att få skildra den vardagliga utmaningen i att bara vara kvinna under de här åren. Saker vi idag tar så för givet är oerhört dramatiska och svåra för 40-talets kvinnor. Det gör mig både rörd och väldigt stolt. Tack till alla de som gick före och gjorde livet idag så mycket enklare för oss.
Hur går det för kvinnornas nära och kära?
Professor Svartström har det hett kring öronen i sin roll som rådgivare åt den svenska statsministern. Arvid Bremer är hårt pressad att få fram den apparat som ska underlätta den svenska signalspaningen och Elisabeths vän Dinty lever ett allt farligare liv för att upprätthålla sina affärskontakter runt om i Europa.
Vilka böcker tycker du själv bäst om att läsa?
Jag är en allätare, men har höga kvalitetskrav. Jag kräver en god historieberättare.
Hur många fler böcker kan vi se fram emot i serien?
Det ska bli totalt tio böcker. Med början 1940 och avslutning 1964.
Härligt! Tack, Denise! :)
Topplista
-
Orkidéhuset
289 kr 289 kr -
Paket Roberts/Nemert
598 kr 378 kr -
Klubben för en lyckligare jul
269 kr 269 kr -
Onda tankar
299 kr 199 kr -
Allmänfarlig ödeläggelse
279 kr 199 kr -
Julstorm över Semesterbokhandeln
269 kr 269 kr -
Viva España
269 kr 199 kr -
Hemlös i hjärtat
289 kr 289 kr -
I skuggan av det förflutna
299 kr 199 kr -
Jakob
299 kr 199 kr -
Efteråt
249 kr 219 kr