Författarmöten

Kicki Sehlstedt: "Jag vill ge läsarna mer än en spännande historia"

Redaktionen 7 februari 2025

I den nya spänningsserien Bohusmorden kickar Kicki Sehlstedt igång med första delen, Havsoffer, som tar sin början i Bohuslän, sommaren 1994. Vi har fått en pratstund med Kicki, där hon berättar mer om hur hon fick idén till att göra den nya serien, varför huvudpersonen jobbar som true crime-poddare och hur hon inspirerades av verkliga, olösta brott. 

imager6r4.png

Med Havsoffer kickar du igång Bohusmorden, en serie som är inspirerad av verkliga brott. Den första delen Havsoffer tar sin början i Hunnebostrand, Bohuslän, under sommaren 1994. Vilket verkligt fall är den inspirerad av?

- Jag arbetar som journalist och tv-producent och läser därför många förundersökningar om brott. För mig är verkliga brott ett frö till min fantasi som sedan växer ut till helt påhittade historier. I Havsoffer har jag bland annat inspirerats av det ouppklarade styckmordet på en man som dumpades på havets botten utanför Saltö i Bohuslän 2013. Men också det så kallade koffertmordet utanför Lysekil på slutet av 60-talet och den försvunna affärsmannen Carl-Eric Björkegrens öde.

"Jag ville berätta om Bohusläns unika natur, kultur och traditioner."

Hur fick du idén att göra serien? Hur mycket förhåller du dig till verkligheten?

- Jag längtade efter att få skriva om Bohuslän där jag är uppvuxen och tillbringar mycket ledig tid. Jag ville berätta om det här helt underbara landskapet med sin unika natur, kultur och traditioner. Jag var också sugen att skriva historiskt, men landade i att i stället berätta historien i två tidsplan. Jag vill att de som bor eller besöker Bohuslän ska känna igen sig i miljön och genom berättelsen upptäcka nya smultronställen.

Du är ju även journalist och har jobbat på Aftonbladet och med tv-program som Brottscentralen och även fått Kristallen för Stockholms gängkrig på SVT. Vad tar du med dig från journalistiken till ditt skrivande?

- Vanan att göra research, till exempel. Jag älskar att göra research och för mig finns det en tillfredsställelse att jag faktiskt vet att det var en kall midsommarafton 1994 i Bohuslän, med bara sju grader på natten, trots att alla förknippar den sommaren med värmeböljan som kom sedan. Och det är fantastiskt att det finns meteorologer på SMHI som hjälper till att plocka fram den statistiken åt dig, bara man frågar snällt.

Havsoffers huvudperson Julia Järvskog är en true crime-poddare. Sedan några år tillbaka finns det många populära true crime-poddar. Flera av poddarna har kritiserats, bl a för att inte visa tillräcklig hänsyn till anhöriga. Hur ser du på true crime-poddar?

- Jag har medvetet valt Julias yrke just för att det finns etiska frågor att fundera kring och dilemman som hon kommer att utsättas för. Jag har själv varit producent för dokumentärserien Svenska fall där vi berättar om svenska kriminalfall, i huvudsak utifrån polisens utredning. 

"Grova brott som mord rör ju stora frågor om människans inneboende ondska, och vad som är moraliskt rätt och fel."

Varför tror du genren true crime blivit så populär?

- Människan har ju i alla tid varit fascinerad av brott och straff, från att avrättningar på torget var en samlingspunkt på medeltiden till att tv-deckarna samlat folk i tv-soffan på kvällarna. Grova brott som mord rör ju stora frågor om människans inneboende ondska, och vad som är moraliskt rätt och fel. Fascinationen för just verkliga brott tror jag också handlar mycket om identifikation, då människors största skräck är att de själva eller deras nära och kära ska utsättas för ett grovt brott.

Vilken var största utmaningen när du skrev Havsoffer?

- Jag hade skrivit fyra böcker om kriminologiprofessorn Kajan Berglund och den grävande journalisten Aida Svantesson och var bortskämd med att jag kände mina huvudkaraktärer så väl att de senaste böckerna i serien nästan skrev sig själva. Så det tog ett tag innan jag kände att jag hittade mina karaktärer och lärde känna dem på riktigt. Men när jag väl gjorde det var det otroligt kul att skriva om deras mödor och äventyr.

Vad är du mest nöjd med?

- Att Havsoffer fått så otroligt fint mottagande. Både i att så många redan har läst och lyssnat på boken, och att den fått så fina recensioner både av recensenter och vanliga läsare.

Vad tycker du är kärnan i ditt författarskap?

- Kanske att jag genom mina böcker vill ge läsarna mer än en spännande historia, och hoppas att de även får perspektiv på hur brott drabbar både offer, gärningspersoner och inte minst anhöriga.

Vad gör du helst när du inte skriver?

- Läser en bra bok, gosar med min hundvalp Bella och hänger med mina två döttrar.

Om Havsoffer var en drink, vilken skulle den vara?

- Ja men det måste ju bli en Blue Lagoon eller Isbjörn som vi kallade den på 90-talet. Lika blå som havet i Bohuslän och ytterst populär på ungdomsfesterna 1994.

Om Havsoffer blir film eller tv-serie, vilka vill du se i huvudrollerna?

- Oj, spännande fråga! Shebly Niavarani skulle kunna vara en grym Kalle Moghini och varför inte fantastiska Mia Skäringer som Julia Järvskog?

Vad handlar nästa bok i serien om? Får vi träffa Julia och Kalle igen?

- I nästa bok kommer det brutala dubbelmordet i Bärfendal få sin lösning, och läsarna kommer få följa med tillbaka i tiden till 1943, då Bohuslän som gränsade mot Norge hamnade mitt i händelsernas centrum, något som ger efterskalv in i nutid i min historia. Och självklart kommer Julia och Kalle dras in även i den berättelsen!

Havsoffer

Kicki Sehlstedt 269 kr 239 kr Inbunden

Kicki Sehlstedt

Född: Sommaren 1975

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm

Familj: Min man Christoffer, mina två döttrar Carla och Andrea och valpen Bella.

Författare du alltid läser: Åsa Larsson

Bok som gjort avtryck: Med kallt blod av Truman Capote

Vill läsa härnäst: Intermezzo av Sally Rooney.

Beskriv dig själv med tre ord: Glad, otålig och målmedveten.

Dold talang: Kan simma 50 meter under vattnet utan att andas

Motto: Lita på din magkänsla

Läs också författarintervjuer med: 

Viveca Sten

Maria Adolfsson

Johan T Lindwall