Författarporträtt
Lisa Ridzén: ”Jag blir glad när jag får män att gråta”
Nominerad till Årets Bok 2024!
Det är sällan en debutroman blir så omtalad som Lisa Ridzéns känslosamma Tranorna flyger söderut. I romanen får vi lära känna den åldrande Bo som kämpar med att behålla makten över sitt liv och med relationen till sin son. Vi ställde några frågor till den hyllade debutanten.
Lisa, grattis till en fantastisk bok och till nomineringen till Årets Bok 2024! Hur gick dina tankar när du fick höra att Tranorna flyger söderut är nominerad?
Jättetack - det känns fantastiskt roligt! För mig var det otroligt stort att få ge ut min bok på ett förlag - att Tranorna sen fått ett så fint mottagande var därför mer än jag kunde drömma om. Jag blir så rörd av att få höra hur Bos berättelse påverkat människor som läst - det går rakt i hjärtat!
Du har ju fått otroliga läsarrecensioner och många läsare känner för den åldrande Bo. Vad är det som vinner läsarnas hjärtan?
- Oj, svårt att veta! Men kanske handlar det om att Bos upplevelser och tankar på många sätt är ganska allmängiltigt mänskliga aspekter? Föräldraskap, kärlek, vänskap, tro och vad som i slutändan är viktigt i livet är nog existentiella frågor som många av oss funderar kring.
Hur kom Tranorna flyger söderut till?
- Idén till Tranorna kom till när jag var ute i min pappas verkstad och väntade på att han skulle leta fram några skruvar åt mig. Jag satt och petade i en låda med saker från farfar och hittade hemtjänstens anteckningar från de sista åren i hans liv. När jag bläddrade bland dessa små vardagsbetraktelser om farfars liv så började huvudkaraktären Bo växa fram. Jag ville skriva om hur mycket som kan rymmas inom en person: erfarenheter, tankar och känslor från ett helt liv.
Vad vill du berätta?
- Jag ville berätta om det komplexa med att vara människa. Att allt kanske inte är vad det verkar på utsidan. Många människor bär med sig så mycket. Tex Bo kan verka som en tvär surgubbe men kan kommer från en svår relation med sin pappa som var väldigt trubbig och okänslig. Han har gjort sitt bästa för att kunna förändra sin relation till sin son Hans. Vill att man får nån sorts förståelse för det. Och det otroliga arbeta hemtjänsten för våra äldre.
Det släpps många böcker varje månad och många, i synnerhet debutanter, får inte alltid så mycket uppmärksamhet. Är du förvånad över mottagandet?
- Jag är så otroligt glad för att boken tagits emot så väl. Jag har blivit återkommande förvånad sen jag först fick veta att jag blivit antagen vid mitt svenska förlag Forum. Såklart hade jag en förhoppning om att Bos berättelse skulle få komma ut och berättas, men att så många skulle vilja lyssna och läsa, kunde jag inte drömma om. Även fast Tranorna är fiktion, så är karaktären Bo väldigt levande för mig och jag tror att han skulle bli väldigt glad av att veta att människor vill höra hans berättelse.
"Så länge jag kan minnas har jag varit nyfiken på och intresserad av manlighet."
Vilket omdöme värmer mest av alla hyllningar?
- Jag blir gladast att höra när människor berättar att det varit en läkande process och att läsa har fått dem att känna någon sorts försoning. Det gör mig varm. Och så blir jag glad när jag får män att gråta.
Du är ju doktorand i sociologi och undersöker bl a manlighet och känslor på den norrländska landsbygden. Hur mycket har du använt dig av dina kunskaper därifrån?
- Så länge jag kan minnas har jag varit nyfiken på och intresserad av manlighet. Redan som liten unge funderade jag på gammpojkarna i byn, vad tänkte och kände dom? Varför deras liv var som det var, osv. Att jag undersöker, skriver och tänker om samma teman i min forskning och mitt skönlitterära skrivande tror jag gynnar båda processerna. Jag får utlopp för olika delar i de olika arbetsprocesserna. En konkret sak jag tagit med mig från mitt akademiska arbete är struktur och envishet: att skriva och skriva om, diskutera med omgivningen för att sedan skriva om igen. Det är en bra egenskap i allt arbete med text.
Får vi läsa något mer av dig?
- Jag håller på att skriva på något nytt. Det handlar om jämtländsk landsbygd och en manlig huvudkaraktär. De som läst Tranorna kommer känna igen sig, men den här gången fokuserar jag på lite yngre personer. Men det kommer garanterat vara med hundar nu också.
5 snabba med Lisa Ridzén
Katt eller hund?
Hund – min golden retriever Possum
Skog eller hav?
Hegledskogen
Läsa eller skriva?
Båda.
Ensamvarg eller flockdjur?
Mest ensamvarg – men skulle inte klara mig utan min lilla flock.
Förrätt eller efterrätt?
Efterrätt
Faktaruta Lisa Ridzén
Bor: Hegled, Jämtland
Gör: Doktorand i sociologi, skriver berättelser
Dold talang: är jättesnabb på toaletten
Då ljög jag senast: jag sa till min dotter att dadelbollarna var slut fast de inte var
Favoritbok jag vill tipsa om: Åh jag har så många. Alla Maja Lundes böcker. Älven i mig av Jannete Hentati, tyckte jag också mycket om. Det är lugnt av Cecilia Rabess, var en annan som stannade kvar i mig länge.