Författarporträtt

Niklas Natt och Dag: “Det är kittlande att ha en mördare i släkten”

Redaktionen 2 oktober 2023

Med sina historiska deckare i Bellman noir-trilogin blev han en bästsäljande författare. Nu är Niklas Natt och Dag tillbaka med Ödet och hoppet, en episk roman baserad på hans egen släkthistoria. Vi träffade Niklas i Storkyrkan för ett samtal om boken. 

image1qpfcol.pngFotograf: Gabriel Liljevall

Ödet och hoppet

Niklas Natt och Dag 299 kr 299 kr Inbunden

Ödet och hoppet skildrar de verkliga händelserna kring Måns Bengtsson som år 1436 mördade upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson med en yxa på en holme vid Hjälmaren. Detta ökända mord och de politiska maktspelen drivna av frälseätten Bengtsson (Sveriges äldsta nuvarande frälseätt som senare blev känd som Natt och Dag) har väntats på att berättas i nästan 600 år. Nu har yxmördarens sonson i femtonde led, Niklas Natt och Dag, återberättat historien i fiktionens domän. 

Hur kom du på idén att skriva om medeltidens mest ökända mord?

— Det är en berättelse som följt mig hela mitt liv. När jag var liten och följde med min pappa på olika ärenden när han var tvungen att visa leg så kunde de som tittade på den och säga: “Natt och Dag, vilket jäkligt konstigt namn. Just det, det var ni som mördade Engelbrekt!”.

— Idag när jag ska visa mitt leg så tror folk att mitt efternamn är ett företagsnamn jag hittat på själv. Det är inte många idag som känner till mordet på Engelbrekt, men det är kittlande att ha en mördare i släkten. Senare när jag höll på att redigera 1795 (sista boken i Bellman noir-serien) fick jag idén att titta lite närmare på den här historien och se om det finns någonting jag tycker är värt att berätta. 

Det är passande att vi träffas i Storkyrkan som tog sin mäktiga form runt år 1450. Vi sitter en trappa upp i vrået som kallas Själakoret. I taket lägger jag märke till - förutom de tidstypiska bibliska avbildningarna - mönster av slingrande rankor med blommor längs valvbågen. Jag frågar författaren om rummet har någon koppling till den nya boken.

sjalakoret_huvudbild.jpg

Bild: Tagen av Russell Rothman. Taket i Själakoret i Storkyrkan

— De här takmanér är målade av Albertus Pictor i mitten av 1400-talet och mönstret har fungerat som inspiration för bokomslaget. Han har även målat en bild av Livshjulet som var en medeltida symbol där en mänsklig levnad sammanfattas i termer av makt som är det inledande citatet i boken:

“Jag skall få makt.

Jag har makt.

Jag har haft makt.

Jag är utan makt.”

Ödet och hoppet är sannerligen en bok om makt. Makthunger, girighet, kampen för överlevnad och kärlek präglar karaktärernas svepande berättelser vilka vävs samman runt det ökända mordet. 

Betoning på starka kvinnliga karaktärer

En vanlig nutida bild av medeltiden är att kvinnorna var bortträngda från maktens centrum. Men Niklas Natt och Dag upptäckte att de hade mycket mäktigare roller än vad han tidigare anat. 

— I min research hittade jag att om du gifter in dig som kvinna i en ätt så tog du inte din mans namn, du var av din egen ätt för all tid och evighet. Det var en stark position. Ta drottning Margareta som exempel, hon överlistade varenda gubbe i den världen och tog makt överallt. Det tyckte jag var en väldigt behjärtansvärd bild av medeltiden som jag aldrig sett förut. 

I Ödet och hoppet följer vi två kvinnliga karaktärer tillhörande ätten Natt och Dag. Stina, en stark kvinna som är chef över familjegodset i Göksholm, och hennes dotter Brita. I en episk scen försvarar de tillsammans deras förläning i Tälje mot ett övermäktigt anfall. Och det visar sig att det faktiskt har hänt på riktigt. 

— Det är ett bra exempel på hur få ledtrådar ledde till en bra historia. Det är ett faktum att hon försvarade Tälje slott, vilket slog mig som en väldigt intressant scen. 

image7lore.png

Fotograf: Gabriel Liljevall

Ödet och hoppet är första delen i en svit. Vad kan vi förvänta oss i nästkommande del? 

— Efter Engelbrekts död har plötsligt hela spelbrädan förändrats. Alla som har makt inom räckhåll gör allt för att sträcka sig efter den. De tre bröderna Stensson, Bo, Bengt och Nils är med i maktkampen, särskilt Nils som tror att han kommer bli kung. Men Karl Knutsson Bonde, en av medeltidens grymmaste kungar, lyckades bli kung tre gånger. Jag kan säga att han kommer bli en central figur i nästa bok. Dessutom följer vi fortsättningen av Måns liv efter Engelbrekt-spektaklet. 

Ödet och hoppet

Niklas Natt och Dag 299 kr 299 kr Inbunden

LÄS MER:

Historiska romaner

För dig som gillar klassiker


Snackisar