Kristina Agnér: "Jag ville skapa en både fängslande och välskriven mordgåta."

Namn: Kristina Agnér
Familj: Make, son och en orange katt som heter Aslan
Bor: I hus på landet, bland öppna landskap i Skåne – flyttade ut från centrala Lund för två år sedan.
Bästa stället att läsa på: Under sommarhalvåret läser jag utomhus – hängmattan, stranden, skogen, uteserveringen.
Bästa stället att skriva på: I vårt båtsmanstorp i Småland! På glasverandan eller i skuggan under en björk. De småländska skogarna har en magisk effekt på berättarlusten.
Den boken glömmer jag aldrig: Jane Eyre – vilken romantisk, spännande och mångbottnad klassiker.
Författarförebild:
Jag älskar Astrid Lindgrens sätt att skriva. Vem får inte gåshud av meningar som ”Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde, att de frågade efter en försvunnen pojke?” (Första meningarna ur Mio min Mio).
Dold talang:
Jag minns ansikten.
Jag skulle aldrig:
Svika en vän. Sluta skriva. Vika hundöron.

För de som inte känner dig sedan tidigare, hur skulle du beskriva dig själv?
Som en obotlig boknörd och naturälskare. Yrkeslivet inledde jag som kurator, men insåg med tiden att böckernas värld var min värld. Omskolade mig gjorde jag på förlagsutbildningen i min hemstad Lund och har sedan 2014 arbetat heltid som manusutvecklare och språkgranskare i egen firma. Bokbranschen är intressant, tuff och varierande – och jag stormtrivs.

Var inte rädd för mörkret är din debutroman. Berätta om den?
Läsaren får följa Alva Fagerström som reser till byn Tosseboda i Småland, där hon ärvt ett torp efter sin mor som gått bort under mystiska omständigheter. Även Alvas kärleksliv har gått i kras; torpet blir nu hennes tillflykt. Kort efter ankomsten får hon höra talas om ett olöst försvinnande i byns förflutna – vilken koppling har den unga hemmafrun Evy till Alvas egen historia? Och vad hände, den där blåsiga oktoberkvällen år 1965? I jakten på sanningen hindras Alva av sin egen obearbetade rädsla för mörkret …

Hur fick du idén och inspirationen till din berättelse?
Naturen kring vårt båtsmanstorp i Småland var en självklar inspiration. De glittrande insjöarna, de trolska granskogarna och de små röda stugorna med vita knutar … vilken underbart atmosfärisk miljö för en mordgåta. Idén till själva mysteriet föddes ur min stora fascination för mänskliga relationer och gripande människoöden. Riktig spänning föds på det psykologiska planet. Biljakter och organiserad brottslighet är inte min grej.

Hur är känslan inför att debutera som romanförfattare? 😊
Jag har drömt om att skriva böcker sedan innan jag ens kunde skriva. Som litet barn bar jag istället runt på dem i huvudet. Så att nu få debutera på Albert Bonniers Förlag är naturligtvis en stor dröm som går i uppfyllelse.

Vad är du mest nöjd med, när det gäller boken?
Jag ville skapa en både fängslande och välskriven mordgåta, det bästa av två världar! Att läsaren får njuta av både spänningen och språket är väldigt viktigt för mig.

Undersökningar visar att var fjärde svensk drömmer om att skriva en bok. Vad har du för tips och råd till de med författardrömmar?
All kunskap är bra kunskap. Lär dig allt om böcker, skrivande och bokbranschen – och ta hjälp av testläsare och lektör. För att kunna utvecklas måste man våga visa sin text för andra och få respons.

Tack Kristina!

Topplista