Flora Wiström: "Om jag har en självkritisk dag så struntar jag i att skriva"
Undersökningar visar att minst var fjärde svensk drömmer om att någon gång skriva en bok. Är du en av dem? Men har svårt att veta hur och vad du ska börja?
Vi har träffat Flora Wiström och pratat med henne om författarskap och fått hennes bästa tips för komma igång och komma vidare med skrivandet.
Flora, inledningsvis då, vem är du och vad gör du egentligen (eller snarare: vad gör du inte?
Jag är en rättvis, utåtriktad och snäll person som gillar att hänga runt i Stockholm med mina kompisar, dricka öl, klia någon i håret (eller ännu hellre bli kliad) och laga mat.
Jag är verksam som författare och skribent, bloggar och skriver krönikor på Baaam.se och är ena halvan av podcasten Flora & Frida. Jag identifierar mig mycket med mitt jobb och tycker att det är jäkligt kul att syssla med det jag gör.
Och nu har du alltså fått göra det som nästan var fjärde svensk drömmer om – att ge ut en egen bok. Berätta lite mer om Stanna och hur du skrev den och kom på själva historian. Hade du haft den klar för dig länge, eller kom den allt eftersom du skrev?
Är det så många? Jäklar! Stanna handlar om tjugoåriga Ester som bor i Stockholm och befinner sig i en tillvaro fylld av framtidsvånda, så som det ofta är efter studenten. Hon bor tillsammans med sin bästa vän Hanin och är rastlös. Kan inte något bara hända? Och så träffar hon Eli, som hon blir svinkär i. Verkligen sjukt kär. Men kärleken är inte så enkel som hon trott – hon inser ganska snart att han befinner sig i en situation där han behöver mycket stöd. Hon vill finnas för honom, men hur ska hon räcka till? Hur ska hon orka? Och skammen över att ens ha sådana tankar. Samtidigt som man får följa deras sorgtyngda kärleksrelation så får läsaren också följa kärleken mellan de två bästa vännerna, och hur alla relationer sätts på spel när något tungt inträffar.
Stanna växte fram under mina 2,5 år på olika skrivarskolor. Jag hade en grundtanke ”hur räcker man till för den man älskar?” och fördjupade mig i det temat genom att skriva den här berättelsen.
Vilka är dina bästa tips till alla de som drömmer om att skriva en bok?
Gå en skrivutbildning! Alltså jag kan inte tipsa nog om det. Jag har gått Kreativt skrivande A på Södertörns högskola, Skriv! Poesi prosa dramatik på Jakobsbergs folkhögskola och Skrivarlinjen distans på Ölands folkhögskola. Det har gett mig tid och verktyg att kunna arbeta fram min berättelse. Att vistas bland andra som skriver är oerhört viktigt för att kunna ta skrivandet på allvar, tycker jag. Kan även tipsa om facebookgruppen Skrivgäris på Facebook!
Vad gör man om man får skrivkramp då? Får du någonsin det?
Oh ja. Om jag har en självkritisk dag så struntar jag i att skriva. Då går det liksom inte. Men jag försöker också se skrivandet som ett jobb, där jag lägger in ”skriva” i kalendern, tar datorn under armen och går till ett café. Mitt jobb som bloggare och skribent möjliggör ju den typen av frihet, så det är förstås en lyx. Annars så tycker jag att läsandet vaggar in mig rätt bra i skrivandet. Innan jag sätter mig framför datorn brukar jag läsa några sidor i en bok som inspirerar mig, så att jag kommer i stämning.
Hur jobbar du med ditt skrivande för att utvecklas och bli ännu bättre?
Jag talar om det med mina skrivande vänner och så försöker jag läsa så mycket jag bara kan. Många kan ju bli stressade av att läsa böcker där man avundas författarens språk, men för mig är det en sporre.
Topplista
-
Paket Riley/Hannah
578 kr 358 kr