Inspiration
Garanterad matsuccé på sommarfesten!
Svenskarnas favoritårstid - sommaren - är äntligen här! Med den kommer förhoppningsvis många ljumma sommarkvällar och utemiddagar. Så passa på att uppdatera den klassiska sommarmiddagen med några nya favoriter.
Fikon med fetaost och valnötter
Det här är perfekt att ställa fram på buffébordet. Färska fikon med salt fetaost och söt honung är ju helt fantastiskt ihop.
Ingredienser:
4 PORTIONER
8 färska fikon
100 g fetaost
1/2 dl finhackade valnötter
2–3 msk flytande honung
Färsk timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär ett kryss i toppen av varje fikon och ställ dem i en ugnsform. Smula ner fetaost i varje fikon och strö valnötter över. Ringla över honung och gratinera sedan fikonen i ugnen i 10 minuter. Toppa med timjan och servera.
Tips: Du kan också äta fikonen kalla, utan att gratinera dem i ugnen.
Friterade getostbollar
Dessa ljuvligt frasiga bollar av krämig chèvre är perfekta till ett glas bubbel. Servera dem gärna alldeles nyfriterade.
Ingredienser:
4 PORTIONER
200 g chèvre
1 dl vetemjöl
1 dl pankoströbröd
1 ägg
5 dl frityrolja eller rapsolja
TILL SERVERING
flytande honung
Gör så här:
Dela chèvren i mindre bitar och rulla varje bit till en boll. Häll upp mjöl och panko i varsin djup tallrik och vispa upp ägget lätt i en tredje. Rulla chèvrebollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Hetta upp oljan till cirka 170 grader i en kastrull med höga kanter, se till att ha ett lock nära till hands (se tipset på sidan 33). Fritera några bollar åt gången i några minuter, tills de blir gyllenbruna. Ta upp med en hålslev och låt överflödig olja rinna av på ett hushållspapper. Ringla honung över de nyfriterade getostbollarna och servera.
Tips: När du panerar, se till att ha en torr hand och en blöt hand. Då får du både en jämnare panering och slipper tvätta händerna mellan ostbitarna.
Ovan recept kommer ur Food to share
Marängsviss cheesecake
En magisk hybrid mellan marängsviss och cheesecake som är helt otroligt god!
Ingredienser
8-10 bitar
Maräng
3 äggvitor
ó krm ättiksprit (12%)
1 ó dl strösocker
Kexsmul
4 digestivekex
ó msk kakao
Fyllning
250 g mascarpone
300 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 100–115 grader överoch undervärme.
2. Vispa äggvitor och ättiksprit vita och styva i en köksassistent eller med elvisp på högsta hastighet. Tillsätt lite socker i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en slät marängsmet som inte rinner ur bunken när den vänds upp och ner.
3. Marängbottnen ska passa i en rund springform, ca 22 cm i diameter, så rita av innermåttet på bottnen av springformen på ett bakplåtspapper. På så vis är det enklare att få rätt mått på bottnen.
4. Lägg papperet på en plåt och spritsa ut marängen i cirklar tills den runda bottnen är ca 1 1/2 cm hög. Spritsa små maränger av resterande smet bredvid bottnen.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. Bottnen, som ska torka och bli spröd, kan behöva lite längre tid beroende på hur tjock den är. Så plocka eventuellt ut minimarängerna innan bottnen.
6. Krossa digestivekexen till smulor och blanda dem med kakao.
7. Gör fyllningen när marängen är klar och har kallnat. Vispa alla ingredienserna med elvisp tills blandningen är fast och krämig.
8. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av formen och klä även kanterna med papper. Lägg i marängbottnen, strö över ungefär hälften av kexsmulet och spara resten till garnering.
9. Bred ut fyllningen ovanpå och ställ in formen i kylen i minst 4 timmar.
10. Koka ihop alla ingredienser till chokladsåsen i en kastrull. Låt puttra på låg till medelvärme i 5–10 minuter. Rör om ibland. Såsen ska tjockna något. Låt kallna i rumstemperatur.
11. Garnera cheesecaken med kexsmul, skivad banan, halverade jordgubbar, minimaränger och chokladsås.
Receptet är taget ur Pajer och cheesecake bakat i långpanna