Inspiration

Test: Vilken förhandlingstyp är du?

Redaktionen 12 januari 2024

Det går att få sin vilja igenom, även när det kan se omöjligt ut. Testa vilken förhandlingstyp du är nu direkt! I boken Få som du vill och lite till bjuder succéförfattaren Viveca Sten på sina bästa förhandlingstips, anpassade efter personlighet. 

TESTA DINA SKILLS

Här är ett test som ger dig en fingervisning om vilken typ av förhandlare du är. Gör gärna testet nu, innan du läser boken, för att se vilken typ du blir. Och sedan en gång till – efteråt – så kan du kolla vad boken har gett dig.

Gör så här: Läs samtliga frågor, och välj ett svar per fråga. Se resultat nedan.

Du ska köpa en begagnad bil, och kan tänka dig att lägga 110 000 kronor. Du hittar precis den du vill ha för 125 000 kronor. På en annan bilfirma finns en för 101 000, fast i en annan färg och ett år äldre. Vad gör du?

A. Berättar om din budget och frågar om de kan gå ner lite i pris.

B. Berättar om den andra bilen, säger att det inte är den färg du önskar men att priset är bättre, och frågar vad de kan göra på priset.

C. Berättar om bilen för 101 000, säger att den är nästan exakt likadan, och frågar om de kan matcha priset.

Du har blivit erbjuden ett nytt jobb. Arbetsgivaren erbjuder dig 5 000 kronor mer i lön än du har idag, men fem veckors semester – en vecka mindre än du har nu. Vad gör du?

A. Du accepterar och tänker att får man inte det ena, så får man det andra.

B. Frågar om du kan gå ner 2 000 kronor i månaden i lön, men i stället få en vecka semester till.

C. Säger att sex veckors semester är ett krav,take it or leave it, du har redan ett jobb och behöver inte byta.

Du shoppar i en stor, färggrann basar utomlands och hittar den perfekta presenten. Hur närmar du dig säljaren?

A. Frågar säljaren efter bästa pris, och accepterar när han har gått ner 10 procent.

B. Frågar efter priset, erbjuder hälften och förhandlar dig fram till en 25-procentig rabatt.

C. Erbjuder halva priset och hotar med att gå om du inte får det.

Din partner är märkbart sur och upprörd över något, oklart vad. Vad gör du?

A. Försöker muntra upp partnern, som ett sätt att få hen att tänka på något annat.

B. Håller dig i bakgrunden och väntar på att partnern gör första draget.

C. Frågar rakt ut vad som pågår och vad hen vill egentligen.

Du och dina vänner ska åka på en weekend. Hälften vill vandra en helg (gärna i fjällen), andra hälften vill åka på spa och bara slappa. Vad gör du?

A. Ber dina vänner diskutera och återkomma med förslag, du är flexibel inom rimliga ramar.

B. Du föreslår en helg på en herrgård, och säger att där finns både bubbelpool och fina naturstigar.

C. Du bokar en helg i fjällen, och säger att ni kan åka på spa nästa gång.

Din chef säger att hen tyvärr inte kan ge dig högre lön just nu. Vad gör du?

A. Ber att få en ny löneförhandling om tre månader, och samlar kraft till dess.

B. Frågar efter andra saker, som extra semesterdagar, gratis gymkort eller busskort.

C, Inser att chefen är en slipad löneförhandlare.Du påminner om dina insatser och ditt värde för företaget och lägger fram argument som styrker detta.

Resultat: Räkna ihop hur många A, B och C du har. Och se nedan vilken förhandlingstyp du är.

FLEST A:
du är en tillmötesgående typ

Du tillhör absolut kategorin trevliga förhandlare. En välvillig typ. Du får ofta till en okej deal samtidigt som du lyckas hålla dig på god fot med den du förhandlar med – vilket är bra framför allt om det här är en långsiktig relation. Men ibland glömmer du bort dina egna behov och önskemål på vägen. Tips: Fundera på vad du vill ha ut av förhandlingen, vad som är dina »need to have«, som du ska kämpa för – utan att be om ursäkt – och vad som är dina »nice to have«, som du kan ge avkall på vid behov.

FLEST B:
du går den gyllene medelvägen

Kompromissaren är den kanske vanligaste förhandlingstypen, särskilt i Sverige där vi gillar det här med samsyn. Kompromissaren har en pragmatisk inställning och vet att båda sidor behöver göra vissa uppoffringar. Att jämka är din grundinställning. Du försöker hitta den gyllene medelvägen. Det innebär dock att du kan gå miste om de mest lukrativa uppgörelserna och sällan går därifrån och känner: »Hurra, vilken bra deal jag fick!«

Tips: När ni närmar er ett avslut, fundera på om du verkligen, verkligen har uttömt alla möjligheter att få till ett bättre resultat. I boken finns tips på många alternativa lösningar.

FLEST C:
du är den tävlingsinriktade

Du är en tävlingsinriktad typ som vill vinna förhandlingen. Du älskar känslan av »det här var ett riktigt kap« och är inte rädd för att pressa på lite till, tills du känner att gränsen är nådd (och kanske överskriden). Troligen inga problem om du förhandlar ner priset för en sak på loppis, men motparten kan känna sig lite överkörd efteråt. Något som är så där om du vill bygga en långsiktig relation eller förhandlar med någon som du har ett känslomässigt förhållande till.

Tips: Öva på att bli en bättre lyssnare. Gör det till din nya sport att hitta sätt där du får som du vill, men där båda två är nöjda när ni väl skakar hand.

Livet består av förhandlingar! Tonåringen behöver pengar, din partner kan inte vabba och du ska börja nytt jobb. Chefsjuristen Viveca Sten lär ut sina bästa tips, köp boken här!