Seriesida

Alla böcker i Doggerland-serien

Redaktionen 23 mars 2024

Maria Adolfssons deckare om den fiktiva ögruppen Doggerland har gjort succé bland både läsare och kritiker. Här hittar du allt du behöver veta om bokserien.

MariaAdolfson.jpg

Copyright/fotograf: Caroline Andersson Renaud

 

Doggerland

Alla böcker i serien

Felsteg

Maria Adolfsson 69 kr 69 kr

Mellan djävulen och havet

Maria Adolfsson 69 kr 69 kr

Spring eller dö

Maria Adolfsson 249 kr 249 kr

Fallvind

Maria Adolfsson 89 kr 89 kr

Nödvändigt ont

Maria Adolfsson 99 kr 99 kr

Tiga som muren

Maria Adolfsson 269 kr 269 kr

 

Om serien

Doggerland kallas den landmassa som låg mellan de brittiska öarna och kontinenten. Området lades under vatten i samband med en tsunami för över 10 000 år sedan, men Maria Adolfsson har återuppväckt landet i modern form. I bokserien är Doggerland en ögrupp i Nordsjön och består av huvudöarna Heimö, Noorö och Frisel. Författaren beskriver kulturen som lite Shetlandsöarna, lite Skottland, lite Skandinavien. Årets största händelse på Doggerland är Oistra, ostronfestivalen då man dricker sig redlös och äter mängder med ostron. Boken Felsteg blev Maria Adolfssons genombrott 2017 och blev omedelbart en kritiker- och läsarsuccé. Sedan dess har böckerna om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby sålts till 18 länder. Böckerna finns även tillgängliga som ljudböcker inlästa av Angela Kovacs.

 

 

Bok 1

Felsteg 

Det är morgonen efter Oistra, den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby har återvänt till Doggerland i ett försök att glömma sitt förflutna. Hon får i uppdrag att leda mordutredningen, en utredning som inte blir lättare av att hennes arrogante chef varit gift med offret. Började allt redan i det märkliga kollektivet på 70-talet? Eller med telefonsamtalet i våras? Karen inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. Samtidigt växer en vänskap fram mellan henne och offrets dotter.

”Det här är tillflykten för dem som valt färjan framför flyget men inte står ut med stöket i stora baren. De som är flygrädda eller har med sig bilen över. Eller för oss som helt enkelt börjar bli för gamla, tänker hon. En trappa ner finns de som ser färjorna från Dunker och Ravenby som ett mål i sig och struntar i om de är på väg till Esbjerg eller Harwich just denna helg. De som lockas av tax free-priser, spelautomater och chansen att hitta sällskap för natten. Och ungdomar som lockas av färjornas slappa ålderskontroll i barerna. Det är länge sedan nu, men Karen minns precis hur det var.”

Felsteg

Maria Adolfsson 69 kr 69 kr

Bok 2

Stormvarning 

En man hittas död på Doggerlands nordligaste ö Noorö. Det är jul, och Karen Eiken Hornby kastar sig in i utredningen, lättad över att slippa julfirandet. Men så sker ytterligare ett mord och spåren leder till ett lokalt whiskeydestilleri. Samtidigt är Karen orolig över hennes mindre laglydiga släktingar – kan de ha något att göra med morden?

”Hon tvekar. Vänder sig om och sneglar mot skafferiet. Så lockande att bara ta fram en flaska av det röda, slå sig ner framför tv:n och försöka glömma hela skiten. Naturligtvis vore det bättre. Det rätta. Ändå vet hon att hon snart kommer att ta upp mobilen och ringa det där förbannade samtalet. Samtalet som kommer att kosta henne jobbet om någon får veta. Samtalet som kan kosta henne mycket mer än så, om den som svarar ser sin chans att göra sig av med ett helt annat problem i stället. Henne. Nej, det här är inte rätt, tänker kriminalinspektör Karen Eiken Hornby och tar upp mobilen. Absolut inte rätt, men enda chansen.”

Bok 3

Mellan djävulen och havet

Den världskända artisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva på tio år. Luna är lika vacker som godhjärtad och trollbinder alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött. Nästa morgon är Luna försvunnen. Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden.

”Karen ser att handen darrar en smula, och först nu inser hon hur orolig han faktiskt är. För en inspelning som inte kommer att färdigställas i tid? Eller faktiskt orolig för Luna? De har känt varandra sedan ungdomen; det är därför den världsberömda artisten så oväntat valt KGB Production för inspelningarna. Valt att komma hem till Doggerland för att förbereda sin comeback efter nästan tio år utanför rampljuset. Klart han är orolig, tänker hon med ett styng av dåligt samvete.

 – Hallå, ropar hon. Är det någon hemma?”

Mellan djävulen och havet

Maria Adolfsson 69 kr 69 kr

Bok 4 

Spring eller dö

Det är fullsatt i hamnen när Doggerlands första Pridefestival ska gå av stapeln. Men plötsligt förvandlas den uppsluppna stämningen till ren skräck. Någon skjuter rakt in i folkmassan. När polisen anländer är gärningsmannen redan död. Den höggravida Karen Eiken Hornby är fast besluten att ta reda på mördarens motiv. Långsamt träder bilden av hans tragiska sista tid i livet fram. Men är förklaringen så enkel?

”I samma ögonblick får ljudet av en skarp smäll Karen att instinktivt stelna till. Det där lät inte som ett löst … Tanken avbryts av ett skrik någonstans bortifrån andra sidan hamnplan. Och under de overkligt utdragna sekunder som hinner förflyta innan ljudet hörs ännu en gång skjuts adrenalinet ut, blodet rusar upp i huvudet och hon gör ett klumpigt försök att resa sig. Hon hinner inte. Lyckas bara ropa ut en varning innan nästa smäll hörs.

– Ner, för helvete, det är någon som skjuter på oss!”

Spring eller dö

Maria Adolfsson 249 kr 249 kr

Bok 5

Fallvind 

I Fallvind hittas två ungdomar döda med bara två dygns mellanrum i huvudstaden Dunker. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby är tillbaka från föräldraledigheten och ska nu jobba ihop med Astrid Nielsen som vägrar berätta varför hon sagt upp sig. De börjar snart misstänka en koppling mellan dödsfallen och det verkar som om någon bevakar Karen.

Fallvind

Maria Adolfsson 89 kr 89 kr

Bok 6

Nödvändigt ont

Den excentriske konstnären Raymond Osse har försvunnit hemifrån i vredesmod en kall decembernatt. Karen Eiken Friis får i uppdrag att hålla kontakt med de anhöriga i avvaktan på att en formell efterlysning kan göras. Uppdraget visar sig påfrestande i flera avseenden, och långsamt börjar hon misstänka att försvinnandet inte varit frivilligt. Samtidigt får Karens syster Helena ett brev som både förbryllar och förskräcker.

Nödvändigt ont

Maria Adolfsson 99 kr 99 kr

Bok 7

Tiga som muren

Kriminalinspektör Karen Eiken Friis befinner sig med maken Leo och dottern Selma på Noorö för att fira midsommar tillsammans med släkten. Efter ett telefonsamtal från jobbet ser Karen sin chans att få en stunds respit från det påfrestande umgänget med släkten, och lovar att hjälpa de lokala kollegerna med att titta närmare på ett försvinnande. Samtidigt har Karens syster, journalisten Helena, börjat gräva i något som leder till att hon utsätts för hot. Om hon inte tiger om det hon upptäckt kommer hon att råka illa ut. Bara med Karens hjälp kan hon få fram tillräckligt med bevis för att undanröja hoten, och för att lyckas måste de lämna Doggerland och resa till Sverige.

Tiga som muren

Maria Adolfsson 269 kr 269 kr Inbunden

Här kan du se Doggerland på kartan:

Doggerland karta 3.jpg

LÄS OCKSÅ:

Alla böcker i den älskade serien Åremorden

Nya deckare våren 2024

Alla böcker av Camilla Läckberg i rätt ordning