Boktips
10 viktiga böcker om Förintelsen
Snart kommer inga av Förintelsens ögonvittnen finnas kvar för att berätta sina historier. För att uppmärksamma Förintelsens minnesdag 27 januari har Bonniers Bokklubb sammanställt en lista med viktiga böcker för att hålla minnet levande av det vi aldrig får glömma.
Treblinka Comedy Club av Åke Edwardson
Alla tycker att journalisten Arne Hoffmann är galen. Hur kan han som jude välja att lämna New York för att ta sig in i nazisternas Tyskland? Men våldet kommer närmare varje dag, och i hans gamla hemstad Berlin finns Leah och hennes familj kvar. I sitt försök att rädda dem får han inte begå ett enda felsteg ...
Missa inte vår intervju med Åke Edwardson om boken.
Hand i hand med barnen till Treblinka av Margit Silberstein
Det här är en sann hjälteberättelse från andra världskrigets Polen. Läkaren Janusz Korczak lämnade karriären för att leva tillsammans med föräldralösa judiska barn. Hans barnhem var en självstyrande barnrepublik. Hans liv var barnen, deras död var också hans. Korczaks tankar blev grunden för FN:s barnkonvention.
Förintelsens barn av Margit Silberstein
Här Margit Silbersteins berättar om att växa upp i skuggan av Förintelsen. Hon delar den smärtsamma erfarenheten av att leva med föräldrar som överlevde nazisternas grymheter och försöker bygga ett nytt liv i Sverige. Förintelsens barn är en berättelse som berör det dolda arvet av smärta och hopp.
Den lyckligaste mannen på jorden av Eddie Jaku
I denna insiktsfulla och starka vittnesmål berättar Eddie Jakus sin livsresa efter Förintelsen. Bestämt att möta varje dag med leende hedrar han de bortgångna genom att dela sin historia och visdom, och kallar sig själv den lyckligaste mannen på jorden.
Tre böcker: Är detta en människa / Fristen / De förlorade och de räddade av Primo Levi
I dessa tre klassiker om förintelsen i en volym tar vi del av Primo Levis djupgående vittnesskildringar. Denna samlingsutgåva, med ett inledande förord av Göran Rosenberg, täcker Levis resa från deportation till återvändandet hem och hans sista reflektioner om Förintelsen.
De avvisade av Christoph Andersson
Christoph Andersson granskar ett mörkt kapitel i svensk historia: Judarna som Sverige skickade mot Förintelsen. Boken avslöjar hur Sveriges flyktingpolitik under åren 1937–1942 ledde till tragiska öden för judar som sökte skydd, men nekades inträde.
Witnesses av Mikael Jansson
Du blir garanterat berörd av fotografen Mikael Janssons projekt med foton på Förintelsens sista överlevande i Sverige. Bilderna och citaten i denna unika tabloidformat-samling förmedlar minnen av katastrofen på ett omskakande sätt.
Kanske jude av Lena Glaser
Denna drabbande berättelse följer en judisk pojkes flykt till Falun undan nazismen, hans familjs tragiska öde och hans dotters försök att närma sig Förintelsen genom samtal med en annan överlevare. Det är en gripande skildring av hjälplöshet och ondska, men också medmänsklighet och styrkan att gå vidare.
Vägen till Nürnberg av Philippe Sands
Philippe Sands prisade memoar om Förintelsen och Nürnbergrättegången är en berättelse som blandar personliga familjehemligheter med historiska rättegångar. Sands utforskar folkmordsbegreppets ursprung och berättar om människorättens pionjärer på ett fängslande sätt.
Ting som bär våra minnen av Dina Rajs, Jovan Rajs
Ting som bär våra minnen vittnar om Förintelsen med överlevares livshistorier och föremål. Genom personliga föremål som papperslappar, släktfoton och förlovningsringar berättar de om sina erfarenheter och kampen för överlevnad under kriget.