Boktips

Elsa Beskow 150 år - här är 12 av hennes bästa böcker

Redaktionen 9 februari 2024

Elsa Beskow, en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare och illustratörer, föddes för 150 år sedan. Det firar vi med att tipsa om 12 förtrollande Elsa Beskow-klassiker och antologier som passar alla åldrar. 

image5y2gf.png

Illustration: Elsa Beskow

 

1. Tomtebobarnen

En älskad klassiker älskad av stora och små. I hjärtat av skogen bor Tomtebobarnen, där de leker kurragömma, åker kälke på vintern och samlar bär och svamp på hösten. Varje årstid bjuder på sina egna glädjeämnen, men våren kan mycket väl erbjuda den största överraskningen av dem alla.

Tomtebobarnen

Elsa Beskow 167 kr 167 kr Inbunden

2. Sagan om den nyfikna abborren

I denna klassiska saga möter vi tant Rödspätta, farbror Braxen och farbror Gädda, som förtrollas av en grodfé och ger sig iväg för att rädda lille Kvick från ett liv i pojken Thomas burkakvarium. Denna somriga och nostalgiska bilderboksklassiker av Elsa Beskow är nu tillgänglig i ett populärt miniformat, perfekt för att återuppleva eller upptäcka för första gången.

Sagan om den nyfikna abborren

Elsa Beskow 79 kr 79 kr Inbunden

3. ABC-resan

När Elsa Beskows älskade klassiker ABC-resan gavs ut i Ekorrserien har helt ny generation barn fått lära sig alfabetet genom att uppleva den rimmade berättelsen om Anna och Bo. Berättelsen tar med läsarna på ett spännande äventyr genom bokstävernas värld och är som alltid förtrollande illustrerad med Beskows karakteristiska varma och vackra bilder, vilket gör den till en tidlös favorit för alla åldrar.

ABC-resan

Elsa Beskow 64 kr 64 kr Inbunden

4. Resan till landet Längesen

Ett storslaget sagoäventyr för hela i nyutgåva! Två syskon, Kajsa och Kaj, följer med en drake som förvandlar en gammal trädstam till landet Längesen, där de möter en förtvivlad prinsessa vaktad av en ond drake. För att rädda både prinsessan och en fångad riddare måste barnen ta sig igenom faror och utmaningar, samtidigt som de måste hitta tillbaka hem.

Resan till landet Längesen

Elsa Beskow 199 kr 199 kr Inbunden

5. Ocke, Nutta och Pillerill

I denna högläsningspärla blåser de två ekollonbarnen Ocke och Pillerill iväg på ett blad. Hasselflickan Nutta samt den snälla ekorren ger sig ut för att leta efter dem. Det blir ett spännande äventyr i Elsa Beskows lekfulla rimsaga där vi även möter tomtar och troll, en retsam skata och många andra färgstarka figurer!

Ocke, Nutta och Pillerill

Elsa Beskow 159 kr 159 kr Inbunden

6. Årets saga

Många av oss bär med oss minnen från den boken från vår egen barndom, med sina fantasifulla och sagolikt vackra bilder av blomsterflickor och blomsterpojkar för alla årstiderna. Genom de rimmade verserna om månaderna och årstidernas växlingar får läsarna uppleva kälkåkning och vinterlek som ger röda kinder, följt av mysiga sagostunder framför kakelugnen. Nu är det dags för en ny generation barn att dela samma upplevelse och vårkänslor med denna tidlösa berättelse.

Årets saga

Elsa Beskow 199 kr 199 kr Inbunden

7. Blomsterfesten i täppan

Denna underbara berättelse är en riktig explosion i blommor och blad! Tillsammans med lilla Lisa får vi följa med på en magisk midsommarfest, där en färgsprakande parad av blåklockor, pioner, daggkåpor, ängsull, rödbetor, bondbönor och ogräs samlas för att fira midsommar i trädgården.

Blomsterfesten i täppan

Elsa Beskow 149 kr 149 kr Inbunden

8. Pelles nya kläder

Pelle har vuxit ur sina kläder och behöver nya. Med hjälp av fårets ull och assistans från farmor och mormor, som kardar och spinner, skapar Pelle ett vackert ullgarn. Han besöker handelsboden för att köpa färg och färgar sedan garnet blått. Pelles mor väver sedan tyget, som skräddaren använder för att sy en ny söndagskostym åt honom med nål och tråd.

Pelles nya kläder

Elsa Beskow 179 kr 179 kr Inbunden

9. Sagor om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin

Elsa Beskow hämtade inspiration från sina egna släktingar för de fem berättelserna om Petter och Lotta, som flyttar in hos Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. Denna lyxiga jubileumsvolym samlar tre av de fem bilderböckerna om de tre tanterna, Farbror Blå, Petter och Lotta. I berättelserna får vi lära oss hur Petter och Lotta hamnar hos tanterna, deras äventyr där barnen hamnar alldeles vilse, och de hinder de stöter på under Tant Bruns födelsedagskalas.

Sagor om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin

Elsa Beskow 259 kr 259 kr Inbunden

10. Titta djur! : Ur Elsa Beskows bildskatt

Titta Djur! är en pekbok som tar barnen med på en upptäcktsresa genom Elsa Beskows sagovärld genom fantastiska bilder från hennes bildskatt. Här möter vi de spännande djuren på gården och i skogen såsom kattungar, små lamm, hundar, grodor, harar, ekorrar, en uggla och en björn. Med sitt behändiga format och slitstarka kartongsidor är den perfekt att bläddra i tillsammans eller för en nyfiken liten läsare att utforska självständigt.

Titta djur! : Ur Elsa Beskows bildskatt

Elsa Beskow 99 kr 99 kr Inbunden

11. Elsa Beskows sagor : Ett urval

Följ med till sagovärldar fyllda med jättar, häxor, troll, älvor, prinsar, prinsessor och helt vanliga barn. Utforska byarna Rutbacka och Randåkra som blir värsta vänner över en riktig dum sak, och lyssna till berättelsen om kungen som bytte bort sitt minne till trollet i Gråberget. Denna klassiska sagoantologi, med ett urval av Elsa Beskows illustrerade sagor inklusive Bubbelemuck från 1921, är en perfekt presentbok för mysiga högläsningsstunder tillsammans.

Elsa Beskows sagor : Ett urval

Elsa Beskow 279 kr 279 kr Inbunden

12. Elsa Beskow : tavelbok - sagobilder att rama in

En vacker tavelbok med 20 konstblad - ett urval av Elsa Beskows mest älskade bilder och några mindre kända pärlor. Varje bild åtföljs av en svartvit bild på baksidan tillsammans med rim, ramsor och texter från de klassiska bilderböckerna. Dessa sidor kan enkelt tas ur och ramar in för att skapa en förtrollande atmosfär i barnkammaren, vilket gör varje bild till en fin gåva.

Elsa Beskow : tavelbok - sagobilder att rama in

Elsa Beskow 169 kr 169 kr Kartonnage

LÄS OCKSÅ:

Barnböcker

5 böcker som tar dig till solen

Höstens guldkorn - 10 boktips!