Boktips

En resa genom Helsingfors: Romaner som fångar staden

Redaktionen 27 oktober 2023

Helsingfors är staden där Östersjöns bris möter en rik kulturell historia. Vi har valt ut romaner som inte bara utspelar sig i Finlands huvudstad, utan som också bär med sig stadens själ och berättar dess historier med stor känsla och skicklighet.

imageoivik.png

Foto: Shutterstock

Djävulspakten av Max Seeck

Tredje fristående delen i den finska deckargiganten Max Seecks serie om polisen Jessica Niemi och mörka brott som sker Helsingfors skuggor. I Djälvulspakten påträffas Eliel Zetterborg, en av Finlands mest avskydda personer, mördad i sin våning i Helsingfors, samtidigt som hans företag skulle fira sitt 50-årsjubileum. Snart står det klart att mordet på Zetterborg bara är början på en komplicerad och farlig jakt, och polisen hittar ett mystiskt pussel i hans bibliotek, vilket tyder på att mordet kan vara en del av något mycket större.

Djävulspakten

Max Seeck 269 kr 269 kr Inbunden

Skymning 41 av Kjell Westö

Kjell Westös gripande skildring av andra världskrigets påverkan på individer och samhället, med fokus på livet i Helsingfors, är centrerad kring skådespelerskan Molly Timm och hennes fästman journalisten Henry Gunnars. Boken utforskar teman som kärlek, plikt, moralisk förvirring och de brutala konsekvenserna av krig. Westö väver skickligt samman historiska händelser och personliga dramer, och visar hur krigets brutalitet och osäkerhet kan förändra människor och samhällen. Genom välutforskade historiska detaljer och intensiva karaktärsporträtt, lyckas Westö återigen blåsa liv i Helsingfors historia, och lämnar läsaren både berörd och eftertänksam.

Skymning 41

Kjell Westö 269 kr 269 kr Inbunden

Sherry och stulna juveler för tre gamla damer av Minna Lindgren

De tre gamla damerna Siiri, Irma och Anna-Liisas vardag vänds upp och ner när deras boende i Aftonlunden genomgår en stor renovering. Trion finner tillflykt i en pampig, men något eftersatt lägenhet i Hakaniemi i Helsingfors. Tillsammans med sina kortspelsvänner och två nigerianska kockar, skapar de ett oväntat och livligt kollektiv, där de snart stöter på mystiska händelser och oförklarliga besök. Genom att nysta i lägenhetens förgångna, befinner sig damerna mitt i ett nytt äventyr, fyllt av hemligheter, skratt och oväntade vändningar.

Sherry och stulna juveler för tre gamla damer

Minna Lindgren 229 kr 229 kr Inbunden

Kaninfaktorn av Antti Tuomainen

Henri Koskinens strukturerade och ensamma liv som försäkringstjänsteman kastas omkull när han plötsligt blir arbetslös och får veta att hans bror Juhani är död, vilket lämnar honom som ägare till den kaotiska äventyrsparken Skoj-ohoj i Helsingfors. Med oväntade utmaningar i form av högljudda barn, ett brokigt gäng medarbetare och aggressiva skuldindrivare, förändras hans tidigare ordnade tillvaro dramatiskt. Trots det kaotiska yttre, finner Henri en strimma av hopp och möjlighet till förändring genom parkens driftansvariga, Laura. Kaninfaktorn blandar spänning och värme i en berättelse om oväntade vändningar, äventyr och möjligheten till kärlek och förnyelse.

Kaninfaktorn

Antti Tuomainen 229 kr 229 kr Inbunden

 

Tips på fler böcker som fångar Helsingfors själ:

Alla böcker av Kjell Westö, till exempel Hägring 38, Drakarna över Helsingfors och Den svavelgula himlen.

Fannys väg av Ulrika Hansson

Röda rummet av Kaj Korkea-Aho

Underfors av Maria Turtschaninoff

I sommar blir det nog bättre av Sisko Savonlahti

Barndom av Bo Carpelan

Till Helsingfors av M.A. Numminen

Bonustips!

Är du på väg till Helsingfors? Missa inte att besöka det kanske finaste antikvariatet i världen, Laterna Magica som ligger centralt på Rauhankatu 7.
https://www.laterna.net/en/home

LÄS MER: 

10 böcker för att fly verkligheten

14 boktips i en tid av krig och kris

7 böcker i norr