Boktips

12 rafflande deckare att läsa i höst

Redaktionen 11 oktober 2023

Är du en spänningssökare som letar efter din nästa gastkramande läsupplevelse? Då har du kommit rätt! Vi har valt ut 12 fantastiska aktuella deckare att läsa i höst. 

hostens-spanning_huvudbild.jpg

Foto: Shutterstock

Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Andohril 

En spännande pusseldeckare i en ny serie av Kepler-paret nu som Alex Andohril.

En man som deltog i en bolagsstämma och middag på ett norrländskt gods vaknar upp morgonen efter och finner ett skrämmande foto. Det visar en man som är bunden, blodig och har en jutesäck över huvudet. Mannen vänder sig till Julia Stark för att få hjälp med att lösa gåtan. Men på grund av alkoholrelaterad minnesförlust kan han inte komma ihåg vad som hände natten innan eller hur han fick fotot eller från vem. Tillsammans med sin exman, som är polis, beger sig Julia till godset under täckmantel som gäster för att avslöja sanningen och identifiera mördaren. Läsaren bjuds in att hjälpa Julia Stark att lösa mysteriet.

Jag kommer att hitta nyckeln

Alex Ahndoril 269 kr 269 kr Inbunden

Tjuv och Polis av Johan Eriksson

Försvarsadvokat Johan Eriksson blandar skickligt spänning med humor i sin kriminaldebut!

Niklas är en tidigare värdetransportrånare som nu har sadlat om. Nu är lever han på besök hos de välbeställda och går därifrån med en Rolex som om det vore en barnlek. En kväll på en bar möter han Ida, som inte vet om att han är tjuv, och han vet inte om att hon är polis.

När spanarna griper Niklas en kväll, hamnar Ida i en komplicerad situation. Niklas vänder sig till Torsten Blom, en före detta stjärnadvokat som nu kämpar med ekonomin. Vad ingen vet är att Niklas även har lurat sina gamla kumpaner på en miljon, och snart är alla ute efter att fånga Niklas.

Tjuv och polis

Johan Eriksson 279 kr 279 kr Inbunden

Födelsedagen av Sofie Sarenbrant, Carina Bergfeldt

En spännande thriller av stjärnförfattarna Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt.

Sången tystas när dörren till födelsedagsbarnets rum öppnas. Sängen är tom och fönstret står på glänt. Polisen kallas till huset och en omfattande sökinsats inleds. Spänningarna mellan exfrun, pappan och styvmamman ökar och alla tre har något att vinna på att bli av med den sjuårige Samuel. Det blir snabbt uppenbart att deras berättelser inte överensstämmer. Vad har egentligen hänt pojken?

Födelsedagen

Sofie Sarenbrant,Carina Bergfeldt 269 kr 269 kr

I cirkelns mitt av Arne Dahl

Det börjar med en bilbombsexplosion på en motorväg, riktad mot en okänd direktör. Fler attacker följer, till synes klimatrelaterade. Det enda konkreta polisen har att gå på är ett gåtfullt brev till kriminalkommissarie Eva Nyman. Hon aktiverar sin specialenhet Nova för att lösa fallen och finna sambanden. Samtidigt konfronteras hon med trauman från sin tidiga karriär och en sedan länge försvunnen kollega, Lukas Frisell.

I cirkelns mitt

Arne Dahl 279 kr 279 kr Inbunden

Städerskan av Dag Öhrlund, Niclas Franklin

Fjärde delen i serien om Suzanne Eriks, en psykopatisk hovrättsdomare som tar lagen i egna händer.

Hovrättsdomaren Suzanne Eriks har tre mål: att bli justitieråd, ekonomiskt oberoende och att utforska sina erotiska fantasier. Hon "städar" samhället genom att eliminera människor hon anser vara parasiter. Men problem hopar sig när hon förlorar en förmögenhet, hennes vän Jessica hittar stabilitet, och Suzanne tar risker i sin jakt på en dominant partner. Vem kommer att avslöja henne: vännen, poliskommissarie Engberg eller mannen som håller henne fången?

Städerskan

Dag Öhrlund,Niclas Franklin 299 kr 299 kr Inbunden

Öns hemligheter av Guillaume Musso

År 1999. Efter tre bästsäljande romaner meddelar den hyllade författaren Nathan Fowles att han ger upp sin litterära karriär och drar sig tillbaka till den vilda ön Beaumont utanför Medelhavets kust

År 2018. Samtidigt som Nathans böcker fortfarande fängslar läsare anländer Mathilde Monney, en ung österrikisk journalist till ön. Hon är fast besluten att få den första intervjun med författaren på tjugo år och avslöja varför han plötsligt försvann från offentligheten. Kort därefter hittas en död kvinna på Beaumonts strand, och medan jakten på den skyldige pågår börjar ett farligt spel mellan Mathilde och Nathan. Hemligheter kolliderar med lögner, och till slut tvingas författaren att avslöja sina egna …

Öns hemlighet

Guillaume Musso 269 kr 269 kr Inbunden

Vilseledaren av Viveca Sten

En skidsemester i Åre blir en mardröm för sex studenter när en av dem försvinner under mystiska omständigheter. Var det en olycka eller mord? Spänningen i gruppen ökar när vännerna inte kan förklara vad som hände. Poliserna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet med blandade känslor, på grund av sina personliga problem. Vilseledaren är den fjärde boken i Åremorden-serien av Viveca Sten, känd för sina intrikata mordgåtor i den jämtländska fjällvärlden.

Missa inte: Alla böcker i serien Åremorden

Vilseledaren

Viveca Sten 269 kr 269 kr Inbunden

Skulden man bär av Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt

I den åttonde boken av Hjort och Rosenfeldts serie om Sebastian Bergman och poliserna på Riksmord står avdelningen inför en kris efter ett avslöjande om en seriemördare i sina egna led. Samtidigt blir Sebastian själv måltavla för ett mordfall som verkar riktat mot honom. Han kastar sig in i fallet trots att han inte minns offret och försöker återvinna förtroendet hos Riksmord. Samtidigt granskas en tidigare klient, Tim Cunninghams, död och det väcks frågor om händelserna från tjugo år sedan. Berättelsen är en intensiv spänningsroman med komplexa trådar och konsekvenser.

Skulden man bär

Michael Hjorth,Hans Rosenfeldt 299 kr 299 kr Inbunden

Den sista djävulen att dö av Richard Osman

På annandag jul smugglas ett farligt paket längs den brittiska kusten. När paketet försvinner utbryter kaos, och antalet döda ökar dramatiskt, inklusive en person nära pensionärerna i Torsdagsmordklubben. En till synes olöslig gåta måste avhandlas innan någon i klubben hamnar i fara.

Torsdagsmordklubben ställs inför sin mest dödsföraktande motståndare hittills, och tiden är knapp. En mördare närmar sig Coopers Chase, och frågan är om turen kommer vända för vännerna i Torsdagsmordklubben. Vem blir den sista som faller offer?

Läs också: Alla böcker i Torsdagsmordklubben

Den sista djävulen att dö

Richard Osman 279 kr 249 kr Inbunden

Ristmärken av Johan Theorin

I Johan Theorins sjätte del i Ölandssviten skyndar sig Tilda Davidsson, höggravid, till en mörk kustgård på norra Öland för att hjälpa en kollega som blivit knivhuggen. I huset upptäcker hon ett äldre par döda i en dubbelsäng.

Tildas släkting Gerlof minns att gården ligger intill ett av andra världskrigets mest hemliga försvarsprojekt. Gradvis inser han att de mystiska dödsfallen som drabbade soldaterna inte är bortglömda, och en mördare från det förflutna går fortfarande lös.

Ristmärken

Johan Theorin 269 kr 269 kr Inbunden

Bestseller av Pascal Engman

Hur långt är en författare redo att gå för att skriva en bestseller?

Thrillerförfattaren Raymond Salinas mördas på väg till en bokmässa i Göteborg. Polisinspektör Vanessa Frank inser att Salinas hade farliga kopplingar till kriminella nätverk som han använde som källor för sin research. Att se författaren död kan vara intressant för flera i dessa nätverk.

Vanessa misstänker att mordmotivet finns i Salinas kommande bokprojekt. För att lösa hennes mest komplicerade fall måste hon följa författarens farliga fotspår in i en värld av gängkrig, internationell narkotikahandel och ökande korruption inom rättsväsendet.

Bestseller

Pascal Engman 289 kr 289 kr Inbunden

Holly av Stephen King

Mardrömslik spänning av mästaren King!

Skräck- och spänningsmästaren Stephen King återvänder till privatdetektiven Holly Gibneys värld. Holly får ett fall när Penelope Dahl berättar om sin försvunna dotter Bonnie. Trots få ledtrådar, en av dem en mystisk handskriven lapp på Bonnies cykel, tar Holly sig an fallet och upptäcker att flera personer har försvunnit i området genom åren. Vad är sambandet, och vad har egentligen hänt? Holly är en gastkramande berättelse med King-typisk klaustrofobisk atmosfär.

Holly

Stephen King 279 kr 279 kr Inbunden

LÄS MER: 

15 spänningsböcker från klassiska semesterparadis

Camilla Läckberg

Norrlands magi