Boktips
Sverige under andra världskriget
Under andra världskriget och åren som ledde fram till det spelade Sverige en komplex roll, en historia som till stor del är bortglömd. I en rad böcker skildras denna mörka period genom personliga skildringar och stora historiska perspektiv. Nedan listar vi 9 böcker, fakta och fiktion, att läsa om Sverige och svenska personer under andra världskriget.
1. Christer Strömholm och nazismen av Andreas Gedin
En av våra mest firade fotografer med en nazistisk bakgrund skärskådas på djupet för första gången i boken Christer Strömholm och nazismen. Vad som beskrivits som ursäktliga misstag i ungdomen eller en mörk, spännande bakgrund visar sig dölja större, graverande sanningar. Strömholm var en aktiv nazist som uteslöts från Sveriges största nationalsocialistiska parti 1938 därför att han var extrem och begick flera brott i nazismens namn. Strömholms konstnärliga karriär berättas också, bland annat genom att blottlägga hur lojala vänner och skribenter frikostigt friserat hans bakgrund i de fotoböcker han gav ut. Boken bygger på omfattande arkivstudier och tecknar också den nazistiska gemenskap som var Strömholms.
2. Dolda judiska liv av Joanna Rubin Dranger
I fem tecknade berättelser och över trettio intervjuer skildras judiska levnadsöden i Sverige idag. Av rädsla känner de sig tvingade att dölja sitt ursprung. En ung kvinna berättar att hennes farfar har raderat alla spår av sin bakgrund så att familjen inte ska gå att identifiera som judar. Det dolda arvet har i tre generationer skapat spänningar i familjen.
En annan person berättar varken för vänner eller kollegorna på förskolan om sin judiska identitet. Att av rädsla inte kunna vara den man är, är en erfarenhet som delas av många.
3. Sven Hedin och hans tid av Håkan Wahlqvist m.fl.
I den rikt illustrerade antologin om äventyraren Sven Hedin får vi utifrån olika perspektiv följa hans livsverk som upptäckare och författare mot bakgrund av den historiska kontext som han verkade i. Vad var det som drev honom och hur mycket påverkade hans personliga relation till Adolf Hitler den svenska regeringens hållning under andra världskriget?
4. Sveriges andra världskrig och kampen mot Hitler och Stalin i Norden, red. Anders Frankson
Den 1 september 1939 inleddes andra världskriget när Tyskland invaderade Polen. Finland anfölls av Sovjet 30 november medan Norge och Danmark anfölls av tyskarna 9 april 1940. Här får du läsa om svenska frivilliga i Finland, om den norske kungens flykt från tyskarna, om Oslogänget, som hyllades som hjältar i London och sågs som terrorister i Berlin, om de vita bussarna och om tysktågen genom Sverige.
5. Falkens flykt: och den stora evakueringen över Östersjön 1943-1944 av Marcus Wallén
Under sommaren 1944 evakuerades estlandssvenskarna av Ludwig Lienhard, officer i SS, som anställts av Sverige som officiell flygkoordinator. Men operationen tycks ha kopplingar till ett mytomspunnet nätverk som bistår flyende nazister och Lienhard spelar ett farligt dubbelspel. Idag är Ludwig Lienhard nästan bortglömd, men en gång höll han tusentals öden i sin hand.
6. Tredje rikets sista dagar: Maj 1945 av Lars Ericson Wolke
Efter åttio år av krigsslutet tecknar Lars Ericson Wolke, en Sveriges mest erfarna militärhistoriker, Nazitysklands sista kapitel. I tredje rikets sista dagar väver han samman händelser från slagfälten med dramatiska skeenden kring Östersjön, där miljontals människor var på flykt och där Sverige ett tag såg ut att dras in i kriget. En dramatisk berättelse om fanatiskt motstånd och mänskligt lidande då ett av historiens mörkaste kapitel nådde sitt slut.
7. En hälsning från motståndsrörelsen: mordet på Jane Horney av Conny Palmkvist
Jane Horney försvann spårlöst i Skåne i januari 1945. Snart spreds rykten om att hon fortfarande var i livet, innan den danska regeringen något år senare lät meddela att hon likviderat på internationellt vatten av motståndsrörelsen för samröre med tyskarna. Men var det sanningen? Var hon skyldig till det hon anklagades för? Berättelsen om Jane Horneys öde är en mörk redogörelse av Norden under andra världskriget. Efter många års grävande i arkiven presenterar Conny Palmkvist nu sin bild av fallet, om mordet på en oskyldig och hjältemodig ung kvinna i den svenska statens tjänst.
8. I en förvandlad stad av Per Anders Fogelström
Den fjärde delen av Stad-serien befinner vi oss i Stockholm 1925-1945. I en förvandlad stad möter vi den okuvliga Emelie som är familjens fasta punkt, men runt omkring henne går släktingarna sina egna vägar. Den borgerliga grenen av familjen kan njuta frukterna av stadens utveckling. Men arbetarna märker också den nya tiden och tar del i de nya möjligheterna i det begynnande folkhemmets större trygghet.
9. Femte kollusionen av Denise Rudberg
I femte delen av Denise Rudbergs succéserie fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Den här gången är insatserna högre än någonsin och kriget närmar sig den svenska gränsen där ett till synes ofarligt uppdrag kommer snart att handla om liv och död …
LÄS OCKSÅ: