Boktips

5 anledningar att läsa serien Skymningsland

Redaktionen 19 mars 2024

Äntligen är tredje delen i deckarduon Pascal Engman och Johannas Selåkers serie Skymningsland här. I senaste boken Nomaden bjuds det, precis som i de två första böckerna, på gastkramande spänning, relationer, nostalgi och mycket mer. Här har vi samlat fem anledningar för dig att läsa serien Skymningsland.

 1. Nostalgitripp och återblickar
  Första boken, Till minne av en mördare utspelar sig under den stekheta sommaren 1994 mitt under fotbolls-VM:et som väl ingen svensk glömmer. Och rakt igenom hela serien väver författarduon snyggt in händelser i Sverige som vi alla minns och som många av oss påverkats av, som t.ex. Estonia-katastrofen och Mattias Flinks vansinnesdåd i Falun.

 2. Twist&Turns
  Här är det aldrig lätt att lista ut hur storyn hänger ihop och ”vem som gjorde det” utan precis när man tror att man har bilden klar för sig så dyker det upp en twist som gör att handlingen kastas om och man får fundera ett par varv till på vem som är den skyldige.

 3. Omvända könsroller
  Genom hela serien får vi följa kvällstidningsjournalisten Vera Berg och polisen Tomas Wolf och glädjas åt att könsrollerna är långt ifrån de stereotypa. Här är det Vera som oftast står för styrkan, beslutsamheten och modet.

 4. Spännande inblick i kvällstidningsbranschen
  Båda författarna har ett förflutet som journalister i kvällstidningsbranschen vilket märks väl genom alla tre böcker när vi får följa Veras arbete i samma bransch. Det är väl researchat och det bjuds på många inblickar i den kvällstidningsvärlden på 90-talet.

 5. Hoppingivande
  Karaktärernas bakgrund och utveckling genom hela serien visar att tidiga misstag i livet inte behöver definiera dig. Flera olika händelser visar att det alltid finns hopp och en andra chans, om man bara vill.

Bonusanledning: De båda författarna är härliga och bjuder alltid på sig själva. Lär känna dem bättre i filmen längst ner på sida. 

Alla böcker i serien Skymningsland: 

Till minne av en mördare
En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats med samma tillvägagångssätt. Polisen Tomas Wolf leder arbetat med att hitta mördaren och till sin hjälp har han Vera Berg – en korrupt kvällstidningsreporter som är på flykt från sin före detta kille och hans MC-gäng. Huvudmisstänkt blir filmstjärnan och suputen Micael Bratt, men både Vera och Tomas misstänker att den skyldiga finns närmare inpå utredningen.

Till minne av en mördare

Pascal Engman,Johannes Selåker 249 kr 249 kr

Skammens väg
I ett Sverige som är djupt skakat efter Estoniakatastrofen är polisen Tomas Wolf svårt märkt av sina egna trauman. Men när han på nyårsaftonen blir inkallad till en mordplats på en bordell, väcks han ur sin dvala. När ännu ett mord sker, denna gång på en porrklubb, korsas Tomas och kvällstidningsjournalisten Vera Bergs vägar och återigen tvingas de samarbeta trots sina olikheter. De anar ett samband mellan morden – men hur ser det ut och vem blir nästa offer?

Skammens väg

Pascal Engman,Johannes Selåker 279 kr 279 kr

Nomaden
När en välkänd nynazist fritas från en fångtransport kallas polisen Tomas Wolf in. Kvällstidningsjournalisten Vera Berg ser fritagningen som en chans att återigen ligga bakom de största löpsedlarna. Men så hittar Vera nazisten avrättad i en jaktstuga och det blir tydligt att det är något som inte stämmer med fritagningen. Vilka är inblandade och vad var motivet? Spåren leder mot ett okänt nätverk. Vilka är det som styr över det som händer?

Nomaden

Pascal Engman,Johannes Selåker 269 kr 199 kr Inbunden

 LÄS OCKSÅ:

Moderna pusseldeckare

Bästa böckerna 2023

Årets bästa debutromaner