Boktips

Böcker för bokcirkeln

Redaktionen 3 april 2024

Letar du efter aktuella boktips för bokcirkeln? Då har du kommit rätt! Vi har listat 11 böcker som garanterat inspirerar till intressanta samtal i bokcirkeln. 

image7tpjn.png

1. Rent hus av Alia Trabucco Zerán

Årets bästa roman är redan här - enligt Kulturnytts recensent Katarina Wikars. Estela har lämnat ett fattigt liv på landsbygden för att bli tjänsteflicka åt en välbärgad familj i Santiago. I Rent hus får vi höra hennes berättelse inifrån en fängelsecell. En liten flicka har dött under märkliga omständigheter och Estela är anhållen. En hjärtknipande berättelse för bokcirkeln som vill diskutera teman som makt, klass och relationer.

Rent hus

Alia Trabucco Zerán 269 kr 239 kr Inbunden

2. Motiv av Malin Persson Giolito  

En bok som leder till samtal om moral och aktuella samhällsfrågor. I denna novellsamling skildras 10 berättelser om brott. Berättelserna utforskar moraliska gråzoner och vad som händer när vi går över gränsen. Här skildras gripande en samtid där barn är offer och förövare. Malin Persson Giolito skriver om personer som inte är huvudkaraktärer i en roman, men som har minst lika mycket att berätta.

Ett tips, de 10 novellerna är fristående men Malin rekommenderar att läsa dem i ordning!

Motiv

Malin Persson Giolito 269 kr 199 kr Inbunden

3. Tigerkakshjärta av Lina Nordquist

Det är en kall vinter år 1935, skafferiet är tomt och vräkningsbeskedet ligger på bordet. Den unga modern Benedikte tvingas ta svåra beslut för att ta hand om sina små pojkar. År 2023 minns Eder sin barndom - morfars stuga i Rengsjö, värme och kärlek. Han minns också hur allt föll samman och vad modern gjorde för att rädda sina barn. Tigerkakshjärta passar bokcirkeln som vill läsa en historisk roman med starka känslor.

Tigerkakshjärta

Lina Nordquist 269 kr 239 kr Inbunden

4. Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson

Nominerad till Augustpriset 2023

En psykologiskt skarpsynt roman där flera livsöden flätas samman. Vi möter kvinnor som brottas med deras kroppsuppfattning, deras förmåga att skapa relationer och hur de ska leva. Boken utforskar teman som vänskap, kärlek och förväntningar i relationer, berättat med Anderssons karaktäristiska kristallklara prosa och med en varm humoristisk underton.

Studie i mänskligt beteende

Lena Andersson 299 kr 299 kr Inbunden

5. Min bokvärld av Kerstin Ekman

En hyllning till litteraturen!

Kärleken till böcker började redan i barnsben för Kerstin Ekman i barndomshemmets bokhyllor och på Katrineholms stadsbibliotek. Hon skriver 24 essäer om de starkaste och mest älskade läsupplevelser som format hennes passion för litteraturen, varit som vänner, tröst, och hur läsande och skrivande är sammanlänkade. 

Min bokvärld

Kerstin Ekman 299 kr 299 kr Inbunden

6. Mjölkat av Sanna Samuelsson 

Ellen återvänder till bondgården där hon växte upp under semestertider, och hon upptäcker att de nya ägarna är bortresta. Hon tar sig in i huset för att bara se sig omkring, men stannar sedan kvar en natt, och dagarna i huset blir fler. Hon börjar ifrågasätta om platsen verkligen inte tillhör henne längre, eftersom minnena av gården alltid är med henne. Även om korna är borta och gården nedlagd, känner hon fortfarande mjölkens rinnande från sina egna mungipor som när hon var barn, och gödsellukten har fortfarande en plats i hennes näsa. Mjölkat är en gripande och sinnlig roman som växlar mellan nutid och dåtid och utforskar en identifikation med ett förflutet som man gjort allt för att komma bort från. 

Mjölkat

Sanna Samuelsson 219 kr 219 kr Inbunden

7. The woman in me av Britney Spears 

För den svallersugna!

Britney Spears avslöjar nu sin sanning. Född 1981 i Mississippi, USA, slog hon igenom som tonåring med låten Baby One More Time och blev ett världsfenomen. År 2021 talade hon öppet inför domstol för att befrias från sin fars förmyndarskap. Hennes uppriktiga och humoristiska biografi belyser kraften hos musik och kärlek samt vikten av att få berätta sin egen historia på egna villkor.

Missa inte! 5 anledningar att älska Britney Spears!

The woman in me (sve)

Britney Spears 259 kr 259 kr Inbunden

8. Skymning 41 av Kjell Westö

Kjell Westös senaste roman börjar i slutet av januari 1940, mitt under det pågående kriget som senare skulle bli känt som vinterkriget. Under denna tid turnerar Molly med ett teatersällskap i Sverige och känner att hennes skådespelarkarriär är på nedgång. Samtidigt befinner sig Henry ute på fältet i Finland som journalist för att rapportera om striderna, och han inser snart att inte allt kan berättas som det är - i krig måste sanningen ibland offras för nationens bästa. När freden kommer i mars 1940 försöker Molly och Henry reparera deras skadade relation, men snart står ett nytt krig för dörren år 1941. I denna gripande kärleksroman skildrar Kjell Westö en tid, liknande vår egen, där kriget färgar alla relationer och allt är osäkert och skört i skymningsljuset.

Missa inte vår intervju med Kjell Westö om Skymning 41.

Skymning 41

Kjell Westö 269 kr 269 kr Inbunden

9. Om uträkning av omfång av Solvej Balle

Om uträkning av omfång är en gripande utforskning av människans plats på jorden: av minne, tid, historia, kärlek, ensamhet och frihet.

I norra Frankrike bor Tara med sin man Thomas och driver en antikvarisk bokhandel. En dag stannar tiden upp för alla utom henne. Hon upplever samma dag om och om igen medan världen omkring henne fortsätter att upprepa sig. Trots hennes försök att förklara situationen för Thomas tvivlar han på henne och väntar på att hon ska återvända nästa dag. Tara kämpar med ensamheten och utforskar olika strategier för att hantera sin unika situation.

Om uträkning av omfång 1

Solvej Balle 269 kr 269 kr Inbunden

10. De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones

I en värld präglad av ekonomisk ojämlikhet kämpar de rika för större bostäder medan de fattiga strävar efter mat och en skälig lön. Vid vattnet, mittemot slottet, reser sig Grand Hôtel som turismens juvel, nu drabbat av ekonomiska problem. Wilhelmina Skogh, en fruktad men respekterad chef, ser dess potential och betydelse för staden. När Ottilia anländer till storstaden för att arbeta på hotellet möter hon och andra kvinnor motstånd i en bransch dominerad av män. Kvinnor förväntas sköta hemmet – men vad är ett hotell om inte ett hem?

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

Ruth Kvarnström Jones 279 kr 279 kr Inbunden

11. Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Tre systrars öden förändras när de flyttar till Jonas kvarter. Trots att de är födda i Sverige kommunicerar systrarna med varandra på engelska. Deras liv verkar påverkade av en förbannelse, en övertygelse att allt man älskar ska gå förlorat. Ursprunget till denna förbannelse ligger i ett annat land och en annan tid. Historien sträcker sig över tre decennier och flera kontinenter, där systrarnas och Jonas liv vävs samman genom livskriser, kärlekshistorier och förlusten av vänner. Nomierad till Augustpriset 2023.

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Starta en bokcirkel

Kjell Westö

Tips för bokcirkeln