Boktips

"Banned Books Week" - en viktig markering för alla läsare

Redaktionen 11 oktober 2023

När favoritböcker blir förbjudna inser vi kraften och betydelsen av att läsa. ”Banned Books Week” som äger rum denna vecka i Sverige lyfter kampen för den litterära yttrandefriheten.

banned_huvudbild_2.jpg

Tänk dig att Bröderna Lejonhjärta plötsligt skulle vara olaglig att ha i bokhyllan. Eller att klassikerna Alice i underlandet, Hungerspelen eller någon annan av dina favoriter plötsligt bara försvann utan synbar anledning, eller av en anledning som låter helt orimlig och oförståelig.

Så är verkligheten för läsare i många länder världen över där böcker blir bannlysta. Bröderna Lejonhjärta ansågs uppmuntra till uppror i det forna Tjeckoslovakien, Hungerspelen anses bryta mot traditionella familjevärderingar i många amerikanska skolor. Exemplen är många och skrämmande.

Alla läsare vet att böcker är portaler till andra dimensioner, fyllda med insikt, kultur och erfarenheter. Men vad händer när dessa portaler stängs eller begränsas? "Banned Books Week" är en årlig påminnelse om kraften i ord och vikten av att skydda våra rättigheter att läsa dem. I år, mellan den 9 och 15 oktober, deltar Sverige i detta viktiga globala initiativ.

Yttrandefrihet under belägring

I en tid där yttrandefriheten hotas världen över, har censur och bokförbud blivit alltmer förekommande, även i samhällen som historiskt sett värderat öppen dialog och demokrati. "Banned Books Week" ger oss en chans att stå upp mot de restriktionerna och försvara vår grundläggande rättighet att utforska idéer genom litteraturen.

Vad Innebär en "förbjuden bok"?

En förbjuden bok kan vara något så enkelt som en berättelse någon inte vill att du ska läsa. Från politiska till religiösa skäl, från sexuella orienteringar till samhällskritik, de argument som används för att förbjuda böcker är lika varierade som de är oroväckande. Dessa förbud begränsar inte bara kreativiteten utan även vår förståelse för och empati med världen.

Så kan du delta

  • Du som läsare kan spela en central roll under Banned Books Week. Här är några sätt att engagera sig och bidra till att upprätthålla det fria ordets kraft:

  • Utforska och Läs Förbjudna Böcker:
    Välj verk från listan över censurerade böcker, läs och diskutera dem i din bokklubb. Reflektera över orsakerna till att de har censurerats och den inverkan dessa verk har på er som läsare.
  • Anordna temadiskussioner:
    Välj en förbjuden bok och djupdyk i en temadiskussion kring dess innehåll, betydelse och de kontroverser som omger den.
  • Delta i lokala evenemang:
    Många bibliotek, bokhandlare och kulturella institutioner håller evenemang under Banned Books Week. Delta i dessa för att utöka din förståelse och visa ditt stöd.

  • Sprid medvetenhet:
     Använd dina plattformar, som sociala medier, för att sprida ordet om de böcker       du upptäcker och läser. Dela citat, tankar och använd hashtaggen                           #bannedbooksweeksverige för att bidra till en bredare dialog.

Varför det är viktigt
Banned Books Week är mer än en firande av litteratur - det är en kamp för vår rätt att uttrycka oss, att ställa frågor, att tänka fritt. Som engagerade läsare har vi en unik möjlighet och ansvar att vara en del av detta viktiga samtal, att försvara de värderingar som ofta tas för givna, och att säkerställa att litteraturens många röster kan höras, nu och i framtiden.

Lista med några böcker som varit förbjudna

The hate you give av Angie Thomas
Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Monstret av Ismail Kadare
Persepolis av Marjane Satrapi
Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj
Kapten Kalsong av Dav Pilkey

För fler förbjudna böcker klicka här.